Nieuws

Sneeuw teistert openbaar vervoer en wegverkeer: hele dag geen treinen

Het treinverkeer ligt stil door de sneeuw
Het treinverkeer ligt stil door de sneeuw © ANP
REGIO - Het wegverkeer en openbaar vervoer ondervinden zondag grote hinder door de hevige sneeuwval. Het treinverkeer ligt de hele dag stil, Arriva heeft alle busdiensten geschrapt en HTM rijdt met een aangepaste dienstregeling.
'Op dit moment zijn er te veel storingen om een betrouwbare treindienst te kunnen bieden', laat NS weten. Later op de dag volgt meer informatie over het treinverkeer op maandag.
Door het hele land zijn wisselstoringen. Storingsploegen proberen die wel te verhelpen, maar zolang het blijft sneeuwen ontstaan telkens nieuwe problemen. Wissels met een verwarmingssysteem vriezen gewoon vast, doordat er sneeuw tussen komt.

Trams en bussen

Ook het bus- en tramverkeer ondervindt ernstige hinder. Onder meer in Zuid-Holland (Gouda/Lisse/Alphen aan den Rijn/Leiden) worden de busdiensten van Arriva voor de hele zondag stilgelegd.
HTM heeft meerdere omleidingen ingesteld en de dienstregeling aangepast. Alle tramlijnen rijden met vertraging. Op de Bosbrug in Den Haag ontspoorde een tram.

Wegverkeer

Het wegverkeer heeft ook veel last van de sneeuw. Bij Rijkswaterstaat blijven de meldingen over ongelukken en slippartijen op de weg binnenstromen. Zondagmiddag stond de teller op 165, meldt de instantie die de snelwegen beheert.
Op meerdere plekken in de regio gleden auto's van de weg af. Zoals op de Vrouw Avenweg in Den Haag, waar een bestelbus van de weg raakte.
Bestelbus glijdt an de weg af op de Vrouw Avenweg in Den Haag
Bestelbus glijdt an de weg af op de Vrouw Avenweg in Den Haag © Regio15

Voornamelijk blikschade

Druk is het niet op de wegen, maar de gladheid is verraderlijk en leidt er op veel plaatsen toe dat auto's en vrachtwagens hun grip verliezen. 'Het blijft voornamelijk bij blikschade en voertuigen die van de weg zijn geschoven en niet verder kunnen', aldus Rijkswaterstaat.
De wegbeheerder heeft mensen afgeraden de weg op te gaan, omdat het KNMI een weeralarm heeft afgegeven. Om de wegen zo begaanbaar mogelijk te maken voor mensen die toch noodzakelijke reizen moeten ondernemen door de sneeuw, rijden de hele dag strooiwagens rond.

Maandag topdrukte op wegen

De Wegenwacht is sinds middernacht al enkele honderden keren te hulp geschoten. Het gaat volgens een woordvoerder van de ANWB vooral voor kapotte accu's, maar ook voor vastgevroren spiegels (die inklapbaar zijn maar niet meer uitklappen).
De verkeersdienst verwacht dat het zondagmiddag nog drukker wordt. Maar houdt maandag helemaal rekening met een topdrukte.' Dan zullen er veel mensen zijn die naar hun werk moeten en toch de weg opgaan.' De ANWB heeft voor maandag een kwart meer wegenwachters dan normaal ingezet.