Vaarverbod in Leidse grachten voor schaatspret: 'Het lijkt erop dat de ijzers uit het vet kunnen'

Schaatsen op de Leidse grachten - 2012
Schaatsen op de Leidse grachten - 2012 © ANP
LEIDEN - Om de Leidse grachten zo mooi mogelijk te laten bevriezen, stelt de gemeente Leiden vanaf dinsdag een vaarverbod in voor een deel van de binnenstad. Met het afsluiten van de route is het straks mogelijk om een rondje door de Leidse binnenstad te schaatsen.
Het rondje gaat van de Rijn- en Schiekade, Schelpenkade/Vliet, Zoeterwoudsesingel, Witte Singel, Groenhazengracht, Rapenburg, Zijlsingel, Havenkade, Oude Rijn, Herengracht, Nieuwe Rijn, Stille Rijn, Apothekersdijk, Galgewater, Rijn- en Schiekade.
Schaatsen op de Leidse grachten - 2012
Schaatsen op de Leidse grachten - 2012 © ANP
Het vaarverbod geldt voor het hele gebied zolang de vorst aanhoudt. In die periode is het niet toegestaan om deze wateren te bevaren. Vanaf het moment dat er 12 centimeter ijs ligt, wordt het rondje voor schaatsrijders vrijgegeven door de Leidse ijsmeester.
Burgemeester Henri Lenferink: 'Het lijkt erop dat de ijzers uit het vet kunnen. Om te zorgen dat het niet te druk wordt op het ijs, vinden we het belangrijk dat er genoeg ruimte is om te schaatsen. Daarom hebben we voor een deel van de binnenstad een vaarverbod ingesteld. Dat maakt de kans op mooi en veel ijs zo groot mogelijk. En hoe meer grachten bevroren zijn, hoe meer mensen kunnen genieten van het winterse weer en zich aan de afstands-maatregelen kunnen houden.'