Vaarverbod in Den Haag, regio hoopt op ijspret

Schaatsen
Schaatsen © ANP
DEN HAAG - Om de groei van het ijs te bevorderen heeft de gemeente Den Haag woensdag besloten om een vaarverbod in te voeren voor de Haagse wateren. Dat maakte wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) bekend. Den Haag volgt Leiden, waar maandag ook al een vaarverbod werd ingevoerd om het ijs alle ruimte te geven.
Met het afsluiten van de Haagse wateren voor vaarverkeer hoopt de gemeente het ijs lang genoeg ongemoeid te laten, zodat er een dikke ijslaag kan groeien. Als die laag dik genoeg is, kan er geschaatst worden. Volgens het KNMI is daar ongeveer 4 à 5 centimeter ijs voor nodig. Als een grote mensenmassa tegelijkertijd wil schaatsen, moet het ijs maar liefst 27 centimeter dik zijn.
Ook Leiden besloot maandag om een vaarverbod in te voeren voor de Leidse grachten. Burgemeester Henri Lenferink gaf aan schaatsers genoeg ruimte te willen bieden om te gaan schaatsen. Daarom is een groot deel van de binnenstad nu verboden toegang voor boten. 'Dat maakt de kans op mooi en veel ijs zo groot mogelijk. En hoe meer grachten bevroren zijn, hoe meer mensen kunnen genieten van het winterse weer en zich aan de afstandsmaatregelen kunnen houden', zei Lenferink.

IJsvriendelijke maatregelen

Vanwege de ijsgekte wordt op meerdere plekken gewerkt om het ijs zo snel mogelijk te laten groeien. In het Hoogheemraadschap van Delfland worden meerdere 'ijsvriendelijke maatregelen' getroffen. Zo worden gemalen, stuwen en inlaten zo ingesteld dat het waterniveau zo min mogelijk fluctueert. Dat moet de stroming beperken waardoor het ijs kan groeien.
Omdat het de afgelopen periode veel heeft geregend, zijn grote delen van het polderlandschap nog nat. Dat betekent dat de poldergemalen voorlopig nog niet uitgezet kunnen worden. Waar het mogelijk is, bouwt het Hoogheemraadschap dat langzaam af. Maar als het voor het waterpeil of de waterkwaliteit nodig is om de gemalen weer te laten draaien, gebeurt dat gewoon.