Einde aan ijspret: schaatsers gewaarschuwd van ijs te gaan

Schaatsen in Stompwijk
Schaatsen in Stompwijk © Machteld Brokerhof
REGIO - Het was zondag voorlopig de laatste dag dat er nog genoten kon worden van sneeuw en ijs. Later op de dag kwam de temperatuur op sommige plaatsen al zo'n twee graden boven het vriespunt. Vanaf maandag gaat het echt dooien. Lees hier al het sneeuw- en ijsnieuws van zondag terug.
  • Waarschuwingen voor slecht ijs
  • Vanaf maandag normale dienstregeling bij NS
  • Laatste koude dag, maandag gaat het dooien
  • Waarschuwing voor ijzel

Steeds meer gemeenten waarschuwen voor slecht ijs

Schaatsen met koek en zopie

Het gezin van Vicky Speet staat dit weekend met een koek-en-zopietent langs de Ziendeweg in Aarlanderveen. Honderden schaatsers hebben het gebied rondom de Nieuwkoopse Plassen aangedaan. Vanwege drukte riep de gemeente Alphen aan den Rijn zaterdag nog op om niet naar de nabijgelegen Treinweg te komen. Er zijn verkeersregelaars ingezet en vanaf de N231 werden bezoekers teruggestuurd, maar dat mocht de pret niet drukken.
Schaatsen met koek en zopie in Aarlanderveen

Vanaf maandag normale dienstregeling

De NS rijdt vanaf maandag weer de reguliere dienstregeling zoals die was voor de sneeuw- en vorstperiode. Dat meldt de vervoerder zondag. Door de winterse omstandigheden was het treinverkeer sinds vorig weekeinde flink ontregeld.
Opstelterreinen zijn volgens de NS inmiddels weer beter bereikbaar voor controles en onderhoud, waardoor steeds meer treinen beschikbaar komen. Treinen waar flink wat ijs op zit, gaan door 'de-icing straten' en krijgen een onderhoudsbeurt, aldus de NS. 'We houden er rekening mee dat treinen meer storingen geven dan we gewend zijn, omdat ze vorige week in extreme kou stil hebben gestaan. Op onze werkplaatsen werken collega’s met man en macht om alle treinen zo snel mogelijk op het spoor te krijgen.'
Desondanks is het mogelijk dat treinen uitvallen en dat er minder of kortere treinen rijden, waarschuwt de NS. 'Daardoor kan het drukker zijn.' De vervoerder adviseert reizigers kort voor vertrek de reisplanner te checken.

Waarschuwing voor ijzel

Ondanks dat het vanaf zondagmiddag begint te dooien, kan het maandagochtend glad zijn op de weg. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat. Volgens het KNMI trekt in de tweede helft van de nacht een gebied met regen vanuit het westen over het land. Met een nog bevroren ondergrond leidt dit mogelijk tot zeer verraderlijke gladheid door ijzel.

Schaatsers van Hofvijver gehaald

Op verzoek van de politie heeft de brandweer in Den Haag schaatsers van de Hofvijver gehaald. Ook is het ijs op een aantal toegangsplekken kapot gemaakt, om mensen te ontmoedigen het ijs op te gaan.
Brandweer ingezet om schaatsers van de Hofvijver te halen
Brandweer ingezet om schaatsers van de Hofvijver te halen © District8
Vrijdag was het ijs op de Hofvijver eigenlijk te dun om op te schaatsen, verschillende schaatsers kwamen in de problemen.

Haagse wethouder zoeft over het ijs

'Er ontstaan wakken'

Opnieuw druk bij natuurijs

IJs Hofvijver opnieuw kapotgemaakt

Het ijs op de Hofvijver wordt zondag opnieuw kapot gemaakt. Op die manier kunnen mensen niet via het ijs bij het Torentje van premier Rutte komen. De gemeente Den Haag was niet bereikbaar voor verdere uitleg.
IJs rondom Torentje kapotgemaakt en afgezet
IJs rondom Torentje kapotgemaakt en afgezet © District8
Vrijdag zakten verschillende schaatsers door het flinterdunne ijs en moesten ze gered worden door de brandweer. Zaterdagochtend stonden er hekken om mensen tegen te houden, maar toch waren er schaatsers op de Hofvijver. Ook zondagochtend wordt er weer geschaatst.

Schaatsers bij zonsopkomst op de Dobbeplas

Op de Dobbeplas
Op de Dobbeplas © John van der Tol
Zonsopkomst Dobbeplas
Zonsopkomst Dobbeplas © John van der Tol

Parkeerplaatsen op sommige plekken weer vol

Let op kwaliteit van ijs

De KNSB waarschuwt schaatsliefhebbers ook zondag de kwaliteit van het ijs goed in de gaten te houden. Zondag is naar verwachting de laatste dag dat mensen op natuurijs kunnen schaatsen, omdat volgens de weerbureaus de dooi gaat inzetten.
Op open water dat bevroren is, zoals grote meren, vaarten en kanalen, is de ijskwaliteit niet betrouwbaar. Zeker als er grote groepen tegelijk op gaan. Levensgevaarlijk, dus ga daar niet heen, is het dringende advies van de bond. 'En dat zeggen we niet alleen om te voorkomen dat mensen door het ijs zakken', zegt Jurre Trouw, manager Sportparticipatie van de KNSB. 'Dat doen we ook omdat het vanwege de coronapandemie nu eenmaal afgeraden wordt om onnodig te reizen, zelfs op deze laatste schaatsdag op natuurijs.'
Ook de gemeente Nieuwkoop en veiligheidsregio Hollands Midden waarschuwen schaatsers voor de kwaliteit van het ijs. Doordat het langzaam warmer wordt kan slecht ijs gevaarlijk worden. Vanaf maandag gaat het volop dooien.