Code rood vanwege 'verraderlijke gladheid' op wegen

Het kan verraderlijk glad zijn op de weg
Het kan verraderlijk glad zijn op de weg © Omroep West
REGIO - Het KNMI heeft een weeralarm uitgedaan omdat het naar verwachting heel glad wordt door ijzel. Vanaf 03.00 uur geldt code rood in heel Zuid-Holland. Het weeralarm geldt vanaf dat moment ook in Noord-Holland en Zeeland.
'Maandag is er in de loop van de nacht en in de ochtend kans op verraderlijke gladheid op uitgebreide schaal als gevolg van ijzel. Hiervoor wordt een weeralarm uitgegeven', stelt het KNMI in een toelichting. Volgens het weerinstituut is de kans op gladheid vooral aanwezig op lokale wegen. Dit komt door sneeuwresten.
Ook worden de wegen spekglad omdat het vanaf 03.00 uur gaat regenen. Omdat de temperatuur aan de grond onder het vriespunt ligt, zal de regen bevriezen, aldus een woordvoerster van het KNMI. De gladheid verdwijnt in de loop van de ochtend van het zuidwesten naar het noordoosten.
Rijkswaterstaat zegt dat 546 strooiwagens klaarstaan om de gladheid te bestrijden, maar wijst erop dat ijzel veel moeilijker te bestrijden is dan sneeuw.

Code rood maandag in hele land

Ook in andere regio's geldt vanaf maandagochtend code rood. Vanaf 05.00 uur geldt het weeralarm voor de Waddeneilanden, Friesland, Flevoland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Vanaf 07.00 uur voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Limburg.
In de loop van de week gaan de temperaturen omhoog. Op woensdag kan het al 10 graden worden en in het weekend worden temperaturen tot 15 graden verwacht. Kijk hier voor de actuele weersverwachting en verkeersinformatie.