Maandag tot 12.00 uur geen coronatesten en vaccinaties wegens weeralarm

In het LUMC is personeel al gevaccineerd met het Pfizer-vaccin
In het LUMC is personeel al gevaccineerd met het Pfizer-vaccin © ANP
REGIO - De GGD voert maandagochtend tot 12.00 uur geen coronatesten en -vaccinaties uit vanwege de verwachte gladheid. De GGD Hollands Midden en GGD Haaglanden laten weten de locaties in ieder geval tot 12.00 uur gesloten te houden, omdat het KNMI code rood heeft afgegeven.
Het KNMI heeft hiertoe besloten omdat er in de loop van de nacht en in de ochtend kans is op verraderlijke gladheid als gevolg van ijzel. Reden voor de GGD's om de test- en vaccinatielocaties in de ochtend te sluiten. 'Afspraken vanaf 12:00 uur gaan (voor zover nu bekend) wel door', aldus de GGD Haaglanden. 'Mensen met een afspraak voor 12:00 uur, worden telefonisch geïnformeerd dat deze niet door gaat.' Hen wordt gevraagd zelf een nieuwe afspraak te maken. Het landelijke callcenter blijft zondagavond langer open om mensen te helpen die een afspraak willen afzeggen.
'Heeft u een afspraak staan voor een test of vaccinatie op maandagmorgen, kom dan niet naar de locatie', laat de landelijke GGD weten. Per regio wordt bekeken wanneer de locaties weer open kunnen gaan. GGD Haaglanden en Hollands Midden gaan vooralsnog van 12.00 uur uit.

Langer in quarantaine, vaccins niet verspild

'Omdat alle testafspraken vervallen, kunnen de mensen die in quarantaine zitten helaas nog niet uit quarantaine. Ook zij moeten een nieuwe testafspraak maken', zegt GGD Hollands Midden. Volgens de gezondheidsdienst kunnen mensen nadat code rood is opgeheven snel terecht voor een nieuwe afspraak. 'De GGD Hollands Midden zorgt voor extra vaccinatiecapaciteit.'
De GGD Hollands Midden hoeft geen vaccins weg te gooien als gevolg van code rood. 'De vaccins mogen vier dagen bewaard blijven. De vaccins die we op voorraad hebben, kunnen we binnen die termijn allemaal opmaken. Er zullen dus geen vaccins verspild worden.'

Ziekenhuizen bieden optie om afspraken te verzetten

Zorggroep Alrijne, met ziekenhuizen in Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn, biedt patiënten de mogelijkheid om afspraken te verzetten wanneer het voor hen niet veilig is de weg op te gaan in verband met de gladheid. 'Wij begrijpen dat u dan liever de afspraak wilt verzetten.' Mensen kunnen maandagochtend bellen met de polikliniek om een nieuwe afspraak te maken. 'Vanzelfsprekend verzetten wij de afspraak zonder wegblijftarief in rekening te brengen', laat het ziekenhuis weten.