Hagenaar opgepakt voor stelen persoonsgegevens uit coronasystemen GGD

Een medewerker van de GGD in een teststraat, foto ter illustratie
Een medewerker van de GGD in een teststraat, foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Een 18-jarige Hagenaar is gearresteerd voor de diefstal van persoonsgegevens uit de coronasystemen van de GGD. Hij werd afgelopen vrijdag opgepakt, heeft de politie maandag bekendgemaakt. Het is de zesde man die voor dit delict wordt aangehouden.
De diefstal kwam eind januari aan het licht, toen RTL Nieuws ontdekte dat gegevens van mensen die zich op het coronavirus hadden laten testen, te koop werden aangeboden via de chatapp Telegram. Het ging onder meer om namen, adressen, telefoonnummers, geboortedata en burgerservicenummers.
Zulke gegevens zijn heel interessant voor cybercriminelen. Zij kunnen de nietsvermoedende gedupeerden benaderen en proberen om ze geld af te troggelen. Maar ze kunnen zich ook bij bedrijven voordoen als de gedupeerden en zo bijvoorbeeld abonnementen afsluiten.

Geen uitsluitsel of persoonsgegevens zijn verkocht

De politie onderzoekt of mensen de persoonsgegevens hebben gekocht, maar zegt het 'nog niet' te kunnen uitsluiten.
Eerder werden een 23-jarige man uit Alblasserdam en een 21-jarige man uit Heiloo aangehouden. Later arresteerde de politie ook een man van 25 uit Amstelveen, een 22-jarige man uit Heiloo en een 21-jarige Rotterdammer.