Schizofrene vrouw de cel in voor moord: 'Ze heeft op gruwelijke manier zijn leven ontnomen'

Politie in het gebouw aan de Koninginneweg in Bodegraven
Politie in het gebouw aan de Koninginneweg in Bodegraven © Media TV
BODEGRAVEN - De 40-jarige Jolanta J. moet de cel in voor het doodsteken van haar huisgenoot. De Poolse vrouw is veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging. J. en het slachtoffer waren eerst geliefden. Toen de relatie strandde, bleven ze in Bodegraven bij elkaar wonen om financiële redenen. Op maandagochtend 24 februari vorig jaar stak ze het slachtoffer achttien keer terwijl hij lag te slapen.
De dagen daarvoor liep J. al met het plan rond om de man te doden. Volgens de vrouw werd ze continu vernederd door haar huisgenoot. 'Hij behandelde me als een huisdier', verklaarde Jolanta J. twee weken geleden op de zitting bij de Haagse rechtbank. 'Dagelijks maakte hij me geestelijk kapot.'
De rechtbank vindt moord bewezen omdat de Poolse vrouw 'planmatig' handelde. 'De verdachte heeft op nietsontziende wijze op het slachtoffer ingestoken', zei de rechter maandag tijdens de uitspraak. Nadat J. haar huisgenoot zwaar had verwond, liet ze hem vervolgens in zijn slaapkamer aan zijn lot over. Ze belde 's avonds pas de politie, nadat het slachtoffer al was overleden. 'Ze heeft op een gruwelijke manier het leven ontnomen van een jonge man', oordeelde de rechter maandag.

Verdachte lijdt aan schizofrenie

De rechtbank stelt wel vast dat de Poolse vrouw verminderd toerekeningsvatbaar is omdat ze lijdt aan schizofrenie. De uitspraak van de rechtbank, negen jaar cel plus tbs met dwangverpleging, komt overeen met de strafeis van het Openbaar Ministerie.
Ook moet Jolanta J. aan de ouders van de gedode Poolse man 35.000 euro smartengeld betalen.