Hoge Raad oordeelt over agent fatale arrestatie Mitch Henriquez

Mitch Henriquez.
Mitch Henriquez. © privéfoto
DEN HAAG - De Hoge Raad doet dinsdag uitspraak in de langslepende zaak rond de dood van Mitch Henriquez, in juni 2015. De 42-jarige Henriquez overleed na zijn arrestatie tijdens Night at the Park in het Haagse Zuiderpark. Hij werd hardhandig aangepakt door de politie nadat hij had geroepen dat hij een wapen bij zich had, en daarbij naar zijn kruis wees.
Twee agenten die betrokken waren bij die arrestatie werden vervolgd. Het gerechtshof in Den Haag sprak in juni 2019 één politieman vrij. De andere agent, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de volgens het hof fatale nekklem, kreeg een half jaar voorwaardelijke celstraf opgelegd. Hij ging in cassatie tegen deze uitspraak. De advocaat-generaal adviseerde in november vorig jaar de straf in stand te laten, het staat de Hoge Raad vrij dit advies al dan niet over te nemen.

Kijk hier naar een uitleg bij de start van de rechtszaak in in 2017

Na de fatale arrestatie van de Arubaanse man was het tijdenlang onrustig in de Haagse Schilderswijk. De agenten bleven zowel in de rechtbank als bij het hof afgeschermd en anoniem. Ze zaten in een aparte kamer en hun stem werd vervormd. Dat was nodig, omdat zij en hun gezinnen ernstig bedreigd werden na de arrestatie. De familie van Henriquez heeft meerdere keren geprobeerd hun identiteit te achterhalen. Dat is tot nu toe niet gelukt.