Schaatsclubs verwelkomen honderden nieuwe leden: 'Schaatsen zit in onze cultuur gebakken'

Kinderen schaatsen op een natuurijsbaan in Zevenhuizen I
Kinderen schaatsen op een natuurijsbaan in Zevenhuizen I © Jolanda Bakker
REGIO - De ledenaantallen van ijsclubs in de regio zijn de afgelopen tijd sterk toegenomen. Door het winterse weer stonden schaatsliefhebbers te trappelen om de ijzers weer onder te binden. Bij ijsclubs in Alphen aan den Rijn stroomden de aanmeldingen binnen. Niet alleen van Alphenaren, maar ook uit Den Haag, Gouda, Leiden en Voorburg.
'Schaatsen zit in onze cultuur en genen gebakken en je hebt het niet ieder jaar, dus dat maakt het exclusief', verklaart Jan Revet, secretaris van de schaatsbond KNSB Zuid-Holland.
Het koudefront dat Nederland onverwacht aandeed, ligt daar uiteraard aan ten grondslag, maar ook zonder temperaturen ver onder nul weten liefhebbers van de schaatssport de verenigingen en ijsclubs te vinden. Revet: 'IJsverenigingen richten zich met name op natuurijs en organiseren vaak toertochten of exploiteren een baantje. Om daarop te mogen schaatsen, moet je lid zijn.

'We gaan er van uit veel jeugd vast te houden'

'Je ziet nu een toename, terwijl er de afgelopen jaren juist sprake was van een terugloop, want er was weinig natuurijs. Ook kunnen schaatsliefhebbers zich aansluiten bij schaatsverenigingen, die zijn meer op kunstijs gericht en van oktober tot maart geopend. Daar kun je goed leren schaatsen en trainen. Er zijn best veel mensen die van schaatsen hun sport maken.'
Ook secretaris Wim Vergunst van Vereniging IJssport Koudekerk (VIJK) hoopt de nieuwe leden, meer dan vijfhonderd in totaal, blijvend aan zich te kunnen binden. 'Gezien de positieve reacties gaan we ervan uit dat we veel jeugdige leden kunnen vasthouden, die ook op kunstijs blijven rijden en 's winters meetrainen', zegt Vergunst tegen mediapartner Studio Alphen.

Enige gemis was koek-en-zopie

IJsclub Otweg in Boskoop en de Zwammerdamsche IJsclub mochten beide zo'n 250 nieuwe schaatsfanaten verwelkomen. 'Ondanks de coronamaatregelen hebben de leden zonder problemen kunnen genieten van de ijsbaan', zegt Kees de Leeuw, secretaris bij de Zwammerdamsche IJsclub. 'Het enige gemis was de koek en zopie, maar de toename van het ledenaantal maakte veel goed.'