Pakistaan die Wilders wilde doden moet tien jaar cel in

Junaid I. tijdens een eerdere pro-forma zitting.
Junaid I. tijdens een eerdere pro-forma zitting. © ANP
DEN HAAG - De 28-jarige Pakistaan Junaid I. is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot tien jaar cel, onder meer voor het voorbereiden van een terroristische aanslag op PVV-leider Geert Wilders.
I. werd in augustus 2018 aangehouden op het Centraal Station in Den Haag. Een dag eerder had hij op Facebook een filmpje geplaatst waarin hij een aanslag aankondigde op Wilders of de Tweede Kamer. De man was vanuit Frankrijk naar Nederland gereisd om de cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed, die Wilders had uitgeschreven, te stoppen. Volgens het hof had hij maar één missie en dat was het doden van Wilders, volgens hem de belediger van de profeet.
De rechtbank had I. eveneens tien jaar cel opgelegd. I. ging in hoger beroep. Hij was naar eigen zeggen niet serieus van plan geweest Wilders te doden, maar was slechts op zoek naar steun voor een demonstratie. Het hof gelooft die verklaring niet. In hoger beroep heeft het Openbaar Ministerie tien jaar cel geëist.

Extra beveiligde zittingszaal

De zaak is behandeld door het Haagse gerechtshof, dat voor de gelegenheid is uitgeweken naar de extra beveiligde zittingszaal van het gerechtsgebouw in Rotterdam.