OM maakt geen uitzondering voor mediwietteler Jeffrey uit Katwijk

Jeffrey kweekt zijn eigen wiet
Jeffrey kweekt zijn eigen wiet © Omroep West
KATWIJK - Het Openbaar Ministerie (OM) biedt de 40-jarige Jeffrey uit Katwijk weinig ruimte om thuis zijn eigen medicinale wiet te telen tegen zijn autistische stoornis. Tijdens een zitting vrijdag bij de Haagse rechtbank beende de Katwijker al na tien minuten verontwaardigd de zaal uit. Kort daarna liep ook zijn advocate weg.
In de reguliere geestelijke gezondheidszorg (GGZ) wisten ze geen raad met de autistische stoornis van Jeffrey. Therapieën en medicijnen sloegen niet aan. Enkele jaren geleden kreeg hij van de GGZ het predicaat uitbehandeld, bleek op de zitting. De Katwijker was toen al aan de gang gegaan met de thuisteelt.
Dagelijks gebruikt hij 5 gram van zijn eigen mediwiet. Dat blijkt te werken. Buren hebben geen overlast van de man. Zijn huisarts rapporteerde onlangs dat Jeffrey dankzij zijn eigen mediwiet zijn psychische klachten onder controle weet te houden. De arts is blij dat de Katwijker ook als vader goed functioneert.

Meer dan vijf planten

Probleem is dat justitie de thuisteelt niet toestaat. De Katwijker heeft meer dan vijf planten in zijn woning staan, en dat is te veel. Jeffrey deed in 2019 zelf aangifte bij de politie over de 22 stekken die hij in twee tenten in zijn huis kweekt. Hij hoopte een ontheffing te krijgen op het verbod op de thuisteelt. Maar die kreeg hij niet.
Het Openbaar Ministerie spande een strafzaak tegen Jeffrey aan. Vrijdag zou die inhoudelijk behandeld worden. Na enkele minuten ging het al mis. Op een vraag van de rechter hoe lang hij al lijdt aan autisme, sloeg de Katwijker dicht. 'Ik heb hier geen zin in', zei hij, en verweet de rechter een gebrek aan respect.

Jeffrey en advocate de zaal uit

Verontwaardigd liep de Katwijker de zaal uit. Daarop besloot de rechtbank dan maar in zijn afwezigheid de zaak te behandelen, wat weer leidde tot verontwaardiging bij de advocate van Jeffrey. Zij verliet ook de zaal. 'De rechter deed het voorkomen alsof autisme een keuze was. Jeffrey werd toen terecht boos. Ik heb direct gezegd dat het een zeer ongepaste vraag was. De rechter heeft na overleg terecht excuus aangeboden voor deze vraagstelling, waarna hij vervolgens aangaf toch door te willen gaan met de zaak omdat het uiteindelijk toch de keuze was van Jeffrey om te vertrekken. Mijns inziens een minachting van de posititie van een kwetsbare verdachte', laat advocate Barbalique Peters vrijdagavond weten.
Verder vindt ze dat de rechter 'op geen enkele wijze' rekening hield met het autisme van Jeffrey. 'Mensen met autisme zijn kwetsbare verdachten. Heel prikkelbaar, vooral in zeer spannende situaties. De toon van de rechter was allerminst neutraal of vriendelijk en de wijze waarop hij vragen stelde evenmin. Daarnaast merk ik op dat Jeffrey hier drie jaar naar toe geleefd heeft, hij wilde bij de zitting zijn. Op zitting stampt een rechter als een olifant door het procesdossier om vervolgens hem de zittingzaal uit te jagen om de zaak snel af te doen.'

Geen straf, alleen schuldig

De officier van justitie betoogde dat in de zaak van Jeffrey niet afgeweken kan worden van het teeltverbod. 'De medische noodzaak is onvoldoende onderbouwd', zei ze over de eigen teelt van Jeffrey. In zijn zaak is er een geen sprake van een noodtoestand.
De aanklaagster verweet Jeffrey dat hij niet probeert om mediwiet via de apotheek te krijgen. Dat die officiële mediwiet niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar, vond ze geen argument. Vanwege de bijzondere omstandigheden van het geval eiste de officier van justitie nog wel dat Jeffrey geen straf krijgt opgelegd. Hij zou alleen maar schuldig verklaard moeten worden.
De uitspraak is over twee weken.