Grafschennis door complotdenkers op kindergraven in Bodegraven

Bloemen met daarbij de tekst over Joost Knevel, op de begraafplaats in Bodegraven.
Bloemen met daarbij de tekst over Joost Knevel, op de begraafplaats in Bodegraven. © Omroep West
BODEGRAVEN - Complotdenkers en sympathisanten leggen al twee weken lang boeketten op kindergraven op begraafplaats Vredehof in Bodegraven, meldt de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ook worden er bij de graven protestborden geplaatst. De complotdenkers denken dat de overleden kinderen zijn vermoord door een satanistisch-pedo-netwerk dat afkomstig is uit het dorp. De burgemeester van Bodegraven, Christiaan van der Kamp, heeft aangifte gedaan vanwege smaad en laster en voor opruiing.
Niet alleen op de graven zijn bloemen neergelegd. Ook op het gras langs de paden van de begraafplaats waren tientallen bosjes bloemen te vinden. Daarnaast staat er een oorlogsmonument voor de ingang van de begraafplaats. Ook daar legden complotdenkers boeketten neer.
De gemeente Bodegraven zegt dat grafschenners zijn opgeroepen tot deze actie door drie complotdenkers. Ze beschuldigen onder andere directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, Jaap van Dissel, van pedofilie.

Bloemen door gemeente verwijderd

De NOS meldt dat het RIVM aangifte heeft gedaan tegen één van de complotdenkers voor smaad en laster. Ook de gemeente Bodegraven heeft aangifte gedaan. Daarnaast heeft de gemeente de bloemen en actiebordjes van de graven en begraafplaats verwijderd.
Video: Complotdenkers leggen bloemen neer in de berm van de begraafplaats
Ook andere prominente ex-Bodegravenaren, zoals voormalig Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert en Volkskrant-journalist Natalie Righton, zouden volgens de complotdenkers betrokken zijn bij het satanistisch-pedo-netwerk. Righton zegt tegen de NOS dat ze de beschuldigingen verschrikkelijk vindt: 'Het is de grootst mogelijke onzin, die mensen moeten zich kapotschamen.'

Burgemeester heeft met nabestaanden gesproken

Burgemeester Van der Kamp heeft met diverse nabestaanden gesproken die tegen hem zeggen dat zij zeer gegriefd zijn. Het feit dat er mensen zijn geweest die op het graf van hun dierbare ongevraagd en zonder enige overleg bloemen en actiebordjes hebben neergelegd, doet ze pijn. Tegenover de burgemeester zeggen de nabestaanden dat er niets klopt van de verhalen van de complotdenkers.
Ook heeft Van der Kamp contact met verschillende personen die door de complotdenkers worden beschuldigd van betrokkenheid bij het satanistisch-pedo-netwerk. Zij hebben volgens de burgemeester te lijden onder de onterechte laster en smaad.

Gemeenschap niet gediend van geschonden grafrust

Van der Kamp zegt erover: 'Het is voor de nabestaanden van overledenen en voor mensen die onterecht beschuldigd worden zeer pijnlijk en soms zelfs bedreigend. In de contacten die ik met hen heb, merk ik dat ze zeer verdrietig en boos zijn over dat complotdenkers zoveel leugens en bedrog verspreiden op social media. Dat geldt ook voor mensen die er zomaar bij worden gehaald zonder er iets mee te maken te hebben. Ik weet dat onze gemeenschap er niet van gediend is dat de grafrust op onze begraafplaats wordt geschonden. Het is verwerpelijk wat hier gebeurt.'
Het gemeentehuis van Bodegraven wordt ondertussen geteisterd door telefoontjes en mailtjes van complotdenkers, zegt een woordvoerder tegen Omroep West. Complotdenkers bellen en mailen onder valse namen. Gesprekken worden vervolgens opgenomen en gepubliceerd op internet.

Marianne Vaatstra en Nicky Verstappen

Ook elders in het land zijn graven bezocht door actievoerders. Volgens actualiteitenprogramma Nieuwsuur zijn tevens bloemen en teksten achtergelaten bij de gedenkstenen van Marianne Vaatstra en Nicky Verstappen, tot ontsteltenis van nabestaanden. "Het gaat om een landelijk fenomeen dat we veel breder met elkaar moeten bespreken hoe we hier mee om moeten gaan", zegt de burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk.