Huizen ontruimd en verkeer gestremd na gaslek in Den Haag

DEN HAAG - Verkeer in het Haagse Regentessekwartier is maandag gestremd vanwege een gaslek. Op de kruising van de Waldeck Pyrmontkade met de Laan van Meerdervoort moest netbeheerder Stedin een gaslek repareren in een oude leiding onder de weg. 'Een voorbijganger rook vanochtend gas en belde de brandweer,' zegt een woordvoerder. Uit voorzorg moesten veertig mensen hun huis uit. Inmiddels zijn de reparatiewerkzaamheden afgerond en heeft de brandweer de situatie veilig verklaard.

De brandweer deed metingen en ontdekte een gaslek in een leiding onder de weg. Met een graafmachine is de gasleiding blootgelegd en medewerkers van netbeheerder Stedin voerden een noodreparatie uit. 'Ze zetten in de gasleiding aan twee kanten een ballon en daarna wordt de gastoevoer omgeleid. Vervolgens gaan ze meten en controleren of er nog gas is,' legt de hulpdientenwoordvoerder uit.

'Is het lek dicht, dan kan het kruispunt weer open en iedereen naar huis. Maar meten ze nog gas, dan moeten ze verder zoeken en dan kan het laat worden.' Het lek zit in een gebied waar veel oude huizen staan, met enkele vloeren en ramen. 'Als er ergens iemand een ontstekingsbron toepast, kun je een explosie krijgen.' Rond 17.30 uur liet Stedin weten dat de reparatiewerkzaamheden zijn afgerond en dat de brandweer de situatie veilig heeft verklaard.

Bewoners weer terug naar huis

De meeste ontruimde woningen zijn van de organisatie Pret in Herstel, dat is begeleid wonen voor ex-verslaafden. Bewoners roken binnen geen gaslucht, maar toen ze maandag rond 14.00 uur kort wat spullen mochten halen wel. 'Het rook echt flink naar gas. Dat was vanochtend toen we eruit moesten nog niet,' vertelt één van hen.

De brandweer besloot halverwege de dag dat de bewoners van twee huizen nog niet terug kunnen. 'Zij worden door hun eigen organisatie opgevangen.' De rest van de omwonenden mocht wel al eerder naar huis. De brandweer bleef uit voorzorg met een wagen op het kruispunt staan, zodat Stedin de boel kon gaan repareren.

Tramverkeer gestremd

De politie zette het kruispunt af. 'Dat blijft zo tot de reparatiewerkzaamheden klaar zijn. Dat kan nog een uur duren, of de hele nacht.' Trams reden enige tijd om, maar rijden nu weer de gebruikelijke route.

Meer over dit onderwerp:
DEN HAAG GASLUCHT BRANDWEER
Deel dit artikel: