Slimme broek helpt letsel na valpartijen bij Haagse ouderen voorkomen

DEN HAAG - Den Haag start een proef met een zelfdenkende broek die letsel na valpartijen bij ouderen kan helpen voorkomen. Ouderen dragen de broek onder hun kleding en de broek blaast zichzelf in een fractie van een seconde als een airbag op, zodra er een valpartij dreigt. De 'Wolk' is een uitvinding van Hagenaar Hans Schröder die hem samen met de TU Delft heeft ontwikkeld.

Schröder bedacht de Wolk toen zijn eigen moeder 87 jaar was. Sensoren in de Wolk monitoren 500 keer per seconde elke beweging en herkennen een val direct. Voordat de drager de grond raakt, wordt een airbag opgeblazen rondom de heup zodat de val zacht is. Een val wordt automatisch per sms-bericht, met vermelding van de locatie, aan een contactpersoon doorgeven. De drager kan ook zelf alarm slaan.

Bij de Stichting Eykenburg in Den Haag wordt de Wolk momenteel als proef gebruikt door tien zelfstandige ouderen met een valrisico. De proef duurt een half jaar en moet uitwijzen in hoeverre de Wolk heupairbag pijnlijke en medisch soms complexe heupfracturen kan helpen voorkomen. Het gaat om een initiatief van de gemeente Den Haag.

Zelfstandig

'Zo'n zorginnovatie als de Wolk kan helpen om de bewegingsvrijheid van ouderen te vergroten en medische risico's te verkleinen', zegt wethouder Kavita Parbhudayal (VVD). 'Technologie is daarbij geen doel op zich, maar een middel om de kwaliteit van leven te verbeteren zodat ouderen langer en aangenamer zelfstandig kunnen blijven.'

De proef met de heupairbag komt voort uit het vorig jaar door het stadsbestuur gelanceerde actieprogramma Zorg en Innovatie 2019-2022. Parbhudayal: 'We werken met meerdere proefprojecten. In onze Living Labs testen Hagenaars samen met ons, zorgaanbieders, ondernemers en de Haagse Hogeschool welke technologie werkt voor welke ondersteuningsvraag.'

Meer over dit onderwerp:
VALLEN OUDEREN AIRBAG
Deel dit artikel: