Rutte kondigt 'spannende' versoepelingen aan: 'Niet zonder risico'

Premier Rutte tijdens de persconferentie
Premier Rutte tijdens de persconferentie © ANP
REGIO - Kappers, masseurs, rijinstructeurs en schoonheidsspecialisten mogen vanaf volgende week weer aan het werk en middelbare scholieren kunnen deels weer naar school. Verder mogen jongeren tot 27 jaar weer gaan sporten in teamverband en kunnen niet-essentiële winkels open op afspraak. Dat heeft premier Mark Rutte dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie.
Tegenover deze voorzichtige versoepelingen staat wel dat de avondklok twee weken langer van kracht blijft, tot 15 maart. 'Het moet wel vol te houden zijn. Daarom denken we nu in een fase te zijn waarin we een klein beetje risico moeten nemen', zegt Rutte. De roep om versoepelingen neemt al weken toe. Aan de andere kant zijn er grote zorgen over de coronabesmettingen, die sinds een paar dagen weer oplopen, mede door de Britse variant. Door de avondklok te houden, is er ruimte voor een paar kleine versoepelingen, is de redenering van het kabinet. 'Het moet wel vol te houden zijn. We moeten bereid zijn een klein beetje meer risico te nemen. Weliswaar beperkt en weloverwogen, maar met de Britse variant in het achterhoofd wel degelijk een risico.'
Alle contactberoepen - behalve sekswerk - worden vanaf woensdag 3 maart weer toegestaan, zei Rutte dinsdagavond. Ook wordt het vanaf die datum mogelijk om op afspraak te winkelen. Per verdieping mogen maximaal twee klanten naar binnen, met een maximum van zes keer per uur. Zij moeten zich minimaal vier uur van te voren hebben aangemeld. 'Het wordt weer mogelijk die schoenen of die jas te passen', zei Rutte. Middelbare scholen en mbo's mogen vanaf maandag gedeeltelijk open, leerlingen kunnen dan een dag in de week les krijgen, op anderhalve meter afstand.
Rutte kondigt versoepelingen aan, maar 'dat is niet zonder risico'

'Andere realiteit vraagt meer aandacht'

'We zitten in een ongelooflijk lastige fase. Aan de ene kant de hoge druk op ziekenhuizen en verpleeghuizen', aldus Rutte. Er is ook een andere realiteit die steeds meer aandacht vraagt. Hoe langer het duurt, hoe zwaarder het ons valt. We zijn het aardig zat aan het worden. Hoe dringend alle maatregelen ook nodig zijn, de sociale, economische en maatschappelijke gevolgen tellen op.'
Volgens Rutte zijn de versoepelingen die nu zijn genomen wel 'spannend'. 'We zullen er alles aan doen het onderwijs niet nog een keer te moeten sluiten, het maatschappelijk belang daarvan is simpelweg te groot. Maar als de cijfers onverhoopt door het dak gaan over een paar weken, liggen alle opties weer open. Dat willen we natuurlijk niet.' Op 8 maart is er weer een persconferentie om de maatregelen na 15 maart te bespreken.

De versoepelingen:

 • Middelbare scholieren en mbo-studenten mogen vanaf maandag deels naar school, gemiddeld een dag in de week
 • Alle contactberoepen - behalve sekswerkers - mogen vanaf woensdag 3 maart weer aan de slag
 • Winkelen op afspraak wordt vanaf woensdag 3 maart mogelijk
 • Mensen tot en met 26 jaar mogen vanaf 3 maart met meer dan 2 personen samen buiten sporten op sportaccomodaties
De maatregelen die voorlopig van kracht blijven:
 • De avondklok blijft tot en met 15 maart van kracht.
 • Ontvang thuis niet meer dan één persoon van 13 jaar of ouder per dag.
 • Ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek.
 • Werk zo veel mogelijk thuis.
 • Ga alleen naar buiten met leden van je huishouden of met een groepje dat bestaat uit maximaal twee mensen.
 • De meeste locaties zijn gesloten (theaters/bioscopen, dierenparken, binnensportlocaties, restaurants en cafés).
 • Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.
 • Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Jongeren t/m 26 jaar mogen sporten in teamverband (alleen buiten).
 • Maak alleen gebruik van het openbaar vervoer voor strikt noodzakelijke reizen
 • Blijf in Nederland. Ga niet op reis naar het buitenland en boek geen buitenlandse reizen tot en met maart.