Paddenoverzetters in Den Haag willen vrijstelling van avondklok

Pad
Pad © Archief
DEN HAAG - De Dierenbescherming en GroenLinks in Den Haag willen dat paddenoverzetters een ontheffing krijgen voor de avondklok omdat ze anders hun werk niet goed kunnen doen. De fractie van GroenLinks in Den Haag en de Dierenbescherming vrezen dat dit anders leidt tot veel meer platgereden dieren.
Zodra het warmer wordt in de lente komt de jaarlijkse paddentrek op gang en beginnen honderden padden, kikkers en salamanders aan hun tocht naar hun voortplantingsplaats. Om te zorgen dat ze veilig de weg over kunnen steken, worden ze hierbij geholpen door vrijwilligers. Aangezien de amfibieën pas na zonsondergang in beweging komen, zijn de vrijwilligers veelal na 22.00 uur buiten.
Voor medewerkers van de dierenambulance geldt een ontheffing om na 21.00 uur buiten te mogen zijn, maar voor de vrijwilligers van de vele oversteekplaatsen wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt. 'Het zou jammer zijn als je dan als vrijwilliger al moet stoppen', zegt een woordvoerder van de Dierenbescherming. 'Een vervelende zaak', vindt ook fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad Arjen Kapteijns.

Jaarlijks 10.000 padden gered

Als de vrijwilligers in de regio Den Haag ontheffing krijgen, 'wordt het wat ons betreft uitgebreid naar de rest van het land', aldus de woordvoerder. De Dierenbescherming heeft volgens hem in de regio Den Haag de meeste paddenvrijwilligers. Ieder jaar worden er door Haagse vrijwilligers meer dan 10.000 padden, kikkers en salamanders veilig naar de overkant van drukke straten geholpen.
'Een ontheffing voor deze groep vrijwilligers is essentieel in het voortplantingsseizoen van de pad en zorgt ervoor dat er veel minder padden worden doodgereden', stelt Pamela Zaat, paddenwerkgroepcoördinator Den Haag van de Dierenbescherming.

Vragen aan burgemeester

Kapteijns heeft over deze kwestie vragen gesteld aan burgemeester Jan van Zanen. Dat meldt mediapartner Den Haag FM. 'De pad vervult een bijzonder belangrijke functie in het hele ecologische stelsel. Natuurlijk is de avondklok er niet voor niets, maar hopelijk is onze burgemeester bereid mee te helpen om een oplossing te vinden zodat de vrijwilligers ook dit jaar hun nuttige werk kunnen blijven doen.'