Coronavirus: RIVM meldt 4729 coronabesmettingen, meer dan gemiddeld

REGIO - We zitten middenin een lockdown vanwege het coronavirus. Volg hier het belangrijkste coronanieuws van dit weekend.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen iets toegenomen

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen op dit moment 1848 coronapatiënten, 39 meer dan een dag eerder. Van hen liggen er 526 op de intensive care, acht meer dan zaterdag, en 1322 in de kliniek. Dat zijn er 31 meer dan de dag ervoor. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Zondag zijn 181 nieuwe Covid-19-patiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen, 26 minder dan de vorige dag. Van hen zijn er 21 opgenomen op de IC, één minder dan zaterdag, en 160 in de kliniek, 25 minder dan de dag ervoor. Er zijn nu 927 IC-bedden bezet, waarvan 401 door mensen die iets anders dan corona hebben.

De instroom in de ziekenhuizen en de ziekenhuisbezetting zijn in de afgelopen week beide met ongeveer 3 procent gedaald. Dit was in lijn met de verwachting op basis van het aantal coronabesmettingen.

RIVM meldt 4729 coronabesmettingen, meer dan gemiddeld

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 4729 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd tussen zaterdag- en zondagochtend. Dat is boven het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen noteerde het instituut gemiddeld 4605 positieve coronatesten per dag. Zaterdag werden volgens gecorrigeerde cijfers 4966 nieuwe coronabesmettingen gemeld.

Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 21. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Zaterdag werden 41 overlijdens geregistreerd, vrijdag 65.

Ombudsman ziet meer meldingen door corona

De Nationale Ombudsman heeft het aantal vragen over zaken die te maken hebben met het coronavirus de afgelopen tijd zien toenemen. Zo'n 2500 tot 3000 mensen hebben zich gemeld met 'coronagerelateerde' vragen, meldde Nationale ombudsman Reinier van Zutphen zondag in het tv-programma Buitenhof. Dat is 10 procent van alle dingen waar de ombudsman zich mee bezighoudt.

Mensen willen bijvoorbeeld beter worden geïnformeerd over extra bijstand of mogelijke steunmaatregelen. Ook geven mensen aan dat ze bang zijn hun baan te verliezen en vragen zich af hoe het dan verder moet, aldus Van Zutphen. Hij kondigde aan dat er vanaf maandag een meldpunt voor zzp'ers open wordt gesteld. Van Zuthpen wil zo achterhalen of de overheid goed voor deze groep zorgt als ze in de problemen komen.

Toezichthouder VS geeft goedkeuring aan Leids vaccin

De Amerikaanse toezichthouder op medicijnen (FDA) adviseert het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen toe te laten op de Amerikaanse markt. Daardoor kunnen al op korte termijn miljoenen mensen worden ingeënt. De FDA adviseert het vaccin alleen toe te dienen aan mensen van 18 jaar en ouder. Eerder had de FDA het middel al veilig genoemd en voor ongeveer 72 procent effectief. Een noodgoedkeuring stond daarmee niets meer in de weg.

De Amerikaanse eigenaar van Janssen, het bedrijf Johnson & Johnson, is al begonnen met de distributie van vier miljoen vaccins. Het is de bedoeling dat over een maand twintig miljoen mensen zijn ingeënt en eind juni honderd miljoen. Naar verwachting kan het vaccin ook snel in de Europese Unie worden gebruikt. De Europees toezichthouder EMA wil het op 11 maart goedkeuren, zo is vernomen bij de EU. De Europese Commissie liet al weten dat het vaccin van Janssen vanaf april geleverd wordt in de EU. Brussel heeft een deal voor 200 miljoen doses, met een optie voor nog eens 200 miljoen.

Het Janssen-vaccin kan in een gewone koelkast bewaard worden en, in tegenstelling tot de vaccins van andere fabrikanten: één prik is voldoende.

Westbroekpark Den Haag afgesloten voor publiek

Het Westbroekpark in Den Haag is zaterdagmiddag rond 17.00 uur afgesloten voor publiek, meldt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. Dit is gedaan omdat het te druk was en er alcohol in het openbaar werd genuttigd. Op social media werd vrijdag opgeroepen om zaterdagmiddag te komen feesten in het park.

'Er wordt alleen maar gefeest en gezellig gedaan', stond in een oproep op Snapchat. Ook stond in de post dat 'we het Vondelpark en Amsterdam laten zien dat Den Haag er ook wat van kan'.

De gemeente was van de oproep op de hoogte en zou bij drukte en alcoholgebruik het park sowieso sluiten. 'Niemand kan meer naar binnen en iedereen die zich nog in het park bevindt moet naar buiten.'

RIVM meldt 4993 coronabesmettingen, meer dan gemiddeld

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen vrijdag- en zaterdagochtend 4993 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is boven het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen noteerde het instituut gemiddeld 4605 positieve coronatesten per dag.

Vrijdag werden 5151 coronagevallen gemeld. donderdag waren het er 5029, woensdag 4403.

Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 41. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Vrijdag werden 65 overlijdens geregistreerd, donderdag 33.

Aantal Covid-patiënten in ziekenhuizen iets afgenomen

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen op dit moment 1809 coronapatiënten, 55 minder dan vrijdag. Van hen liggen er 518 op de intensive care, zeven minder dan een dag eerder, en 1291 in de kliniek. Dat zijn er 48 minder dan vrijdag.

Zaterdag zijn 207 nieuwe Covid-patiënten opgenomen, elf minder dan vrijdag. Van hen zijn er 22 opgenomen op de IC. Er zijn nu 988 IC-bedden bezet.

De instroom in de ziekenhuizen en de ziekenhuisbezetting zijn in de afgelopen week beide met ongeveer 3 procent gedaald. Dit was in lijn met de verwachting op basis van het aantal coronabesmettingen.

Sportscholen voeren actie met buitenlessen

Ruim driehonderd sportscholen voeren zaterdag actie. De ondernemers willen dat hun panden weer open mogen. Met hun protest houden ze zich wel aan de coronaregels. Ze organiseren buitenlessen voor kleine groepjes klanten. Het gaat de ondernemers niet alleen om hun eigen omzet, maar ook om de gezondheid van hun klanten.

'We horen van klanten dat ze aankomen, stijver worden en de sociale kant van sporten missen', zegt sportschoolhouder Elise Derks. Zij zet vandaag spinfietsen, roeimachines en een airbike buiten. 'We roepen klanten op om in een kwartier tijd zoveel mogelijk meters te maken.'

LEES OOK: Sportscholen: 'Juist nu is het sporten enorm belangrijk'

Experts: coronavirus blijft

De NOS heeft achttien virologen, immunologen, epidemiologen, vaccinologen en infectiologen een aantal vragen gestuurd met als doel een beeld krijgen hoe in Nederland wordt aangekeken tegen de toekomstige ontwikkelingen rond het coronavirus.

De experts zijn het eens: het virus gaat niet meer weg. 'Maar de mate waarin we er last van hebben, zal anders zijn als een groot deel van de bevolking immuun is', zegt epidemioloog Alma Tostmann. 'Afhankelijk van hoe lang de immuniteit aanhoudt, zullen we elk jaar of om de paar jaar mogelijk een opvlamming krijgen.'

Leidse verpleeghuizen blij met effect vaccinatie, maar ook nog voorzichtig

Terwijl landelijk de besmettingen weer stijgen, meldde het RIVM deze week een sterke daling van nieuwe coronagevallen in de verpleeghuizen, ook in de Leidse regio. De vaccinatie blijkt nu al te werken en er wordt reikhalzend uitgekeken naar verruiming van de bezoekregeling, meldt mediapartner Sleutelstad. Toch is er nog geen sprake van vreugde.

'Het is nog vroeg', zegt bestuurder Lia de Jongh van zorgorganisatie Topaz. 'De laatste weken hadden we de ene dag nul nieuwe gevallen en de andere dag vijf. Je weet soms echt niet waar het vandaan komt.' Bij Topaz blijft men daarom op zijn hoede. De meeste bewoners en heel veel personeelsleden zijn nu gevaccineerd. De Jongh: 'Maar we blijven wel afstand houden en de hygiëneregels volgen; daar zijn we streng op. Want vaccinatie kan ook schijnzekerheid geven en dan zou je de kwetsbare bewoners toch nog onnodig in gevaar brengen.'

Bij Topaz is de afgelopen tijd al iets meer ruimte geboden qua bezoek, vertelt Lia de Jongh. 'Wij hanteerden de regels met gezond verstand. Het gaat om de kwaliteit van leven. Dus we kijken steeds: wat is voor déze bewoner belangrijk?' Soms betekende dit dat er dus wél twee bezoekers werden toegelaten, maar natuurlijk wel met mondkapjes en alle andere hygiënemaatregelen. Toch zal ook De Jongh blij zijn als de besmettingen verder dalen en het OMT een verruiming van het bezoek durft te adviseren.

Eerste besmetting één jaar terug

De eerste coronabesmetting in de regio was een jaar geleden. Op zaterdag 29 februari kreeg een studente uit Delft, die net terugkwam uit Italië, de twijfelachtige eer. Omroep West-verslaggever Mariëlle Bakker ging een dag later naar Delft toe en blikt nu terug op die dag. 'Het komt wel goed, dachten we die eerste dag.'

Burgemeesters noemen handhaven noodzakelijk maar hopen op versoepeling

Als horecazaken dit weekend illegaal hun terrassen openen voor het publiek, dan zal er handhavend worden opgetreden. Dat zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad van 25 burgemeesters. Tegelijk is Bruls blij dat in politiek Den Haag de discussie is gestart of er in de sector nu toch niet lichte versoepelingen van de maatregelen kunnen komen, met name in de buitenlucht. Daarover vindt komende week overleg plaats tussen minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en vertegenwoordigers van de horecabranche.

'Er komt natuurlijk wel een moment dat je wat meer opening moet geven', zei Bruls vrijdag in Nieuwsuur (NPO 2). 'We hebben natuurlijk de afgelopen weken, te beginnen met de sneeuwpret maar zeker ook met het goede weer van de afgelopen twee weken, gezien wat er gebeurt. Het lijkt nu soms zelfs wel drukker dan wat we in april vorig jaar meemaakten.'

'We moeten ook dit weekend blijven controleren op het naleven van de coronaregels', benadrukt de voorzitter van het Veiligheidsberaad. 'Maar iedereen die denkt dat je alles maar met handhaven kan oplossen, die heeft geen ervaring met hoe handhaven in de praktijk werkt.'

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.

Meer over dit onderwerp:
CORONAVIRUS
Deel dit artikel: