Coronavirus: Burgemeesters willen geen avondklok tijdens verkiezingen

Burgemeester Jan van Zanen
Burgemeester Jan van Zanen © ANP
REGIO - We zitten middenin een lockdown vanwege het coronavirus. Volg hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.

Noordwijkse ondernemers krijgen uitstel belastingbetaling

Ondernemers krijgen meer de ruimte om hun gemeentelijke belastingen te betalen, meldt mediapartner Bollenstreek Omroep.
Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten in een brief aan de gemeenteraad. Normaal moeten die belastingen binnen twee maanden betaald worden. Maar door alle coronaperikelen krijgen de ondernemers uitstel tot 30 november van dit jaar. Ook in 2020 kregen de ondernemers zo’n uitstelperiode voor betalingen.
Er komt echter geen uitstel van betaling van de toeristenbelasting; dat geld is namelijk al door de ondernemers geïnd, toen de toeristen hun rekeningen betaalden.

Burgemeesters willen geen avondklok tijdens verkiezingen

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad willen dat de avondklok niet geldt tijdens de verkiezingen over twee weken. Volgens de voorzitters van de veiligheidsregio's die samen het beraad vormen, is de maatregel op die drie verkiezingsdagen niet te controleren.
Tienduizenden mensen werken op stembureaus, er gaan mensen stemmen en er zijn anderen die graag willen toekijken hoe het stemmen gaat. Voor al die mensen zou een uitzondering moeten gaan gelden. 'Dat is niet te controleren', concludeert voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen. Hij stelt dan ook voor om op deze dagen niet te handhaven.

Overvolle agenda's bij kappers, schoonheidssalons en rijscholen

Kappers, schoonheidssalons, masseurs, nagelstudio’s en rijscholen zijn druk met de planning, want woensdag mogen ze na bijna drie maanden weer open. De sekswerkers en zonnestudio's moeten als enige wachten, en tegen dat besluit protesteren ze.
Bij kappers kan de wachttijd tot een knipbeurt al oplopen tot enkele weken. 'De telefoon staat roodgloeiend', zegt de woordvoerster van kappersbranchevereniging ANKO. De sluiting van de kappers heeft langer geduurd dan de eerste lockdown en anders dan de vorige keer kunnen kappers ‘s avonds niet langer openblijven vanwege de avondklok.

3826 coronameldingen afgelopen etmaal

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 3826 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is onder het gemiddelde, want in de afgelopen week kwamen er dagelijks gemiddeld 4545 positieve tests bij.
Op zondag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ruim 4700 bevestigde besmettingen en op zaterdag bijna 5000.

Heropenen terrassen 'ludieke' actie

Het heropenen van terrassen door boze horecaondernemers krijgt dinsdag een 'ludiek' karakter. Dat zegt Johan de Vos maandag namens een groep van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De terrassen worden wel opgezet, maar er worden geen consumpties geserveerd.
Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens de actiegroep van horeca-uitbaters is die regel onzinnig voor de buitenruimtes.

Afgelopen week 6966 boetes voor niet naleven avondklok

De politie heeft afgelopen week 6966 boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de avondklok. Bovendien beëindigde de politie afgelopen weekend tachtig illegale feesten.
Ook zijn er 343 boetes uitgedeeld aan mensen die het verbod op groepsvorming hebben overtreden, maakte de politie maandag bekend. Er zijn 280 mensen die een waarschuwing kregen omdat ze de coronamaatregelen negeerden, zoals het houden van 1,5 meter afstand van elkaar.
Het aantal boetes voor het niet naleven van de avondklok bedroeg afgelopen week 530 meer dan de zeven dagen ervoor. Toen schreef de politie 6436 boetes uit tussen 21.00 en 04.30 uur. Het aantal boetes voor groepsvorming ligt ook iets hoger dan de 285 in de voorafgaande week. Alleen het aantal beëindigde feesten is afgenomen ten opzichte van een week geleden, toen er 96 werden stopgezet.

Europese Commissie komt nog deze maand met plan inentingsbewijs

De Europese Commissie komt nog deze maand met een plan voor een Europees bewijs waarmee de drager kan aantonen dat hij is ingeënt tegen het coronavirus. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen maandag gezegd.
Zuidelijke EU-landen dringen al langer aan op een 'vaccinatiepaspoort' waarmee ze komende zomer weer toeristen hopen te kunnen verwelkomen. Maar andere lidstaten hebben over zo'n certificaat nog veel vragen, vooral over wat je er dan mee zou moeten mogen. Al naderden premier Mark Rutte, die in principe geen bezwaar heeft tegen het idee, en zijn collega's elkaar donderdag bij hun jongste top over de coronabestrijding wel.
Von der Leyen ziet een Europese 'digitale groene pas' voor zich. 'We zullen in maart een wetsvoorstel indienen', zei de commissievoorzitter maandagochtend in een video-overleg met Europarlementariërs van haar eigen partij, de Duitse CDU. Dan wordt volgens haar duidelijk hoe het certificaat er concreet uit moet zien. De regeringen van de EU-landen en het Europees Parlement moeten er vervolgens nog mee instemmen.

Grote studie naar mentale gezondheid studenten

Vijftien instellingen op het gebied van hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs werken met ingang van maandag mee aan een groot onderzoek naar de mentale gezondheid en het middelengebruik van studenten. Daar zijn zorgen over, meldt het Trimbos-instituut, dat medeverantwoordelijk is voor het vragenlijstonderzoek. Verder willen de onderzoekers onder meer weten welke invloed de coronacrisis heeft op hoe studenten zich voelen en gedragen.
Het onderzoek wordt gedaan in opdracht van de ministeries van VWS en OCW en wordt uitgevoerd door het Trimbos, het RIVM en de GGD. Er moeten uiteindelijk 250.000 studenten van alle opleidingen worden bereikt voor de eerste Monitor mentale gezondheid en middelengebruik studenten. Dat is ongeveer een derde van het totaal aantal studenten in het hoger onderwijs in ons land.
De studenten worden in maart en april niet alleen bevraagd over hun mentale gezondheid en hun gebruik van alcohol en andere middelen, maar ook over onder meer hun (vrije)tijdsbesteding, studievoortgang en financiële situatie.

Omzet horeca met een derde gekrompen door coronamaatregelen

De omzet in de Nederlandse horeca is vorig jaar door de coronacrisis met ruim een derde gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het voor de branche om de sterkste krimp ooit.
Door de gedwongen sluiting van cafés en restaurants kelderden de opbrengsten in het slotkwartaal met bijna 44 procent vergeleken met de periode daarvoor. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse opleving door toen de maatregelen werden versoepeld.

Middelbaar onderwijs weer van start

De scholen in het voortgezet onderwijs en mbo gaan weer open. Alle leerlingen kunnen minimaal één dag per week weer fysiek naar school. Het kabinet heeft dit vorige week besloten. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) is de maatregel veilig en verantwoord, op voorwaarde dat iedereen in de scholen 1,5 meter afstand houdt.
Middelbare scholieren krijgen minimaal één dag per week fysiek les en zoveel meer als mogelijk. Scholen kunnen ervoor kiezen om op externe locaties les te geven, zoals sportzalen of kerken, op basis van dezelfde voorzorgsmaatregelen als in de school.
Studenten in het mbo kunnen één dag in de week les krijgen op de locatie van de school. Hierbij blijft de mondkapjesplicht bij verplaatsing in de school van toepassing.

Nederland naar kopgroep vaccinaties in EU

Nederland heeft de afgelopen weken een flinke opmars gemaakt in de Europese vaccinatieranglijst. In de Europese Unie staat Nederland inmiddels op de vierde plaats als het gaat om het percentage van de bevolking dat een eerste inenting heeft gekregen. Dit blijkt uit zondag gepubliceerde cijfers van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), wat gezien kan worden als het Europese RIVM.
De vaccinatiecampagne begon langzaam en Nederland stond in het begin lange tijd op de voorlaatste plaats. Inmiddels heeft 7 procent van de bevolking een eerste inenting gekregen. Alleen Malta, Denemarken en Finland doen het binnen de EU tot nu toe beter.
In Europa is het Verenigd Koninkrijk de absolute koploper. Het uit de EU gestapte land heeft al 20 miljoen prikken gezet, ofwel een derde van de bevolking heeft een eerste inenting gekregen.

Belastingdienst: controle aangifte door crisis extra belangrijk

Mensen en ondernemers die aangifte doen voor de inkomstenbelasting doen er verstandig aan de vooraf ingevulde gegevens extra goed te controleren. Door de crisis is 2020 voor veel mensen een jaar met grote veranderingen geweest, waarmee een extra check noodzakelijk is, waarschuwt de Belastingdienst.
De afgelopen tijd viel bij 6,8 miljoen particulieren en 1,5 miljoen ondernemers de blauwe enveloppe op de mat, waarmee ze opgeroepen werden om aangifte te doen. Zij hebben daarvoor tot 1 mei de tijd, tenzij om uitstel wordt gevraagd. Dan ligt de deadline op 1 september. Iedereen die voor 1 april aangifte doet krijgt voor 1 juli bericht of er extra geld moet worden betaald of dat er geld wordt teruggestort. Vorig jaar kreeg de fiscus tussen 1 maart en 1 mei ruim 9,3 miljoen aangiften binnen.
De Belastingdienst heeft ook dit jaar weer veel gegevens vooraf ingevuld om het mensen makkelijker te maken. Ook wordt daarmee de kans kleiner dat er onbewuste fouten in de aangifte sluipen. 'Het goed controleren van de gegevens in de aangifte en aanvullen waar nodig blijft wel belangrijk', benadrukt de Belastingdienst.

Coronaregels en verkiezingen op tafel bij burgemeesters

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio gaat maandag tijdens de wekelijkse bijeenkomst in Utrecht vooral over versoepelingen van de coronamaatregelen. De plannen van ondernemers om winkels en terrassen deze week te heropenen komen aan de orde, net als de 'routekaart' die het kabinet voor zich ziet om het beleid minder streng te maken als ziekenhuisopnames en besmettingen dat toelaten. Veel burgemeesters willen dat er sneller meer mag in de buitenlucht.
Justitieminister Ferd Grapperhaus is zoals bijna altijd namens het kabinet bij het Veiligheidsberaad. De burgemeesters praten met minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken over het veilig organiseren van de verkiezingen voor de Tweede Kamer later deze maand. Ollongren zou daar al eerder een toelichting op geven, maar was toen ziek. Wegens de volle agenda van het beraad maandag is er nu maar een half uurtje ingeruimd voor het overleg met Ollongren.
Coronaminister Hugo de Jonge schuift na Ollongren aan bij het overleg over onderwerpen als de quarantaineplicht en het vaccinatieregime. Ministers en burgemeesters blikken ook vooruit naar de nieuwe coronapersconferentie van een week later. De Jonge en Grapperhaus schetsen de denkrichting van het kabinet, zodat het beraad de tijd heeft om daarop te reageren voordat er definitieve besluiten vallen.

Geen steun voor D66-plan om gevaccineerden meer vrijheid te geven

Het plan van D66 om mensen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus meer vrijheid te geven, kan niet op de steun rekenen van andere grote partijen. 'Een buitengewoon slecht idee', oordeelde Jesse Klaver (GroenLinks) zondag tijdens het RTL-verkiezingsdebat.
Ook de lijsttrekkers van VVD, CDA, SP en PVV verklaarden niets in het plan te zien. 'Misschien op een iets langere termijn wel', reageerde VVD-voorman Mark Rutte. SP'er Lilian Marijnissen vreest een tweedeling in de samenleving en Geert Wilders (PVV) zei 'faliekant' tegen een vaccinatiebewijs te zijn.
Kaag vindt het 'niet redelijk' als gevaccineerden moeten wachten tot iedereen is ingeënt. Ze wees er ook op dat de overheid tegelijk veel meer gratis sneltesten beschikbaar moet stellen zodat niet-gevaccineerde mensen ook meer vrijheid krijgen. Daarover wordt al lang in het kabinet gesproken, verklaarde CDA'er Wopke Hoekstra daarop.

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.