Coronavirus: Sekswerkers voelen zich als enige buitengesloten

Een sekswerker achter het raam
Een sekswerker achter het raam © ANP
REGIO - We zitten middenin een lockdown vanwege het coronavirus. Volg hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.

Hugo de Jonge: begin juli kan iedereen ten minste deels geprikt zijn

Alle Nederlanders die een coronavaccin willen, kunnen begin juli minimaal één keer geprikt zijn, mits de nu verwachte leveringen doorgaan. Dat heeft coronaminister Hugo de Jonge dinsdag gezegd bij het televisieprogramma Op1. Van de nu beschikbare vaccins zijn twee prikken nodig. Van het vaccin van farmaceut Janssen, dat naar verwachting volgende week wordt goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau, is maar één prik nodig.
Eerder dacht het kabinet nog dat het tot het begin van de herfst zou duren voordat iedereen die dat wil ten minste deels gevaccineerd zou zijn. Maar op basis van de ervaringen van de afgelopen tijd, met onder meer het prikken en de leveringen van de verschillende vaccins, is De Jonge nu optimistischer en denkt hij dat het aan het einde van het tweede kwartaal al zo ver kan zijn.
Van de 14 miljoen volwassen Nederlanders is zo'n 85 procent bereid zich te laten prikken, is waar het kabinet van uitgaat. Twee derde daarvan kan begin juli al helemaal gevaccineerd zijn, de rest zou dan één prik hebben gehad. Alles hangt wel af van de leveringen van de verschillende farmaceuten, benadrukt De Jonge. Als die tegenvallen, kan het alsnog langer duren voor iedereen gevaccineerd is.

Europese toezichthouder oordeelt op 11 maart over Janssen-vaccin

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam buigt zich op 11 maart over het coronavaccin van het bedrijf Janssen in Leiden. Toezichthouder EMA organiseert op die dag een buitengewone bijeenkomst van zijn comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP). Het doel is om de evaluatie over doeltreffendheid en veiligheid, indien mogelijk, af te sluiten, aldus EMA over het vaccin van Janssen, een dochter van de Amerikaanse farmagigant Johnson & Johnson.

Sekswerkers protesteren: 'De schoonheidsspecialist hangt ook boven je gezicht'

Sekswerkers houden dinsdagmiddag in Den Haag een protest tegen de huidige coronamaatregelen. Zij vinden het oneerlijk dat zij binnen de versoepelingen voor contactberoepen als enige dicht moeten blijven. Ook blijft adequate financiële steun volgens hen uit.
Sekswerker Donna: 'We worden als enige buitengesloten'
Donna is SM-meesteres in Den Haag en doet dinsdag mee met het protest. Zij snapt enigszins dat het kabinet in eerste instantie sekswerkers buiten de versoepelingen hield. ‘Ik kan me er iets bij voorstellen, het werk gebeurt voor een hoop mensen in kleine, donkere kamertjes', vertelt zij in het radioprogramma West Wordt Wakker. 'Maar een schoonheidsspecialist hangt ook tweeënhalf uur boven je gezicht.'
De 'vrouwen', zoals Donna haar collega's noemt, hebben het er moeilijk mee. Zij werken vaak via een betaalsysteem, krijgen daardoor geen uitkering en durven zich door het stigma dat om het werk heen hangt niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Die optelsom leidt tot illegale praktijken. 'Ik weet van dames die naar hotels gaan of bij klanten thuis zijn. Je moet toch eten aan het eind van de dag.'
Een peepshow op de Hofplaats in de Hofstad moet aandacht vragen voor de benarde situatie van sekswerkers. 'Ik hoop dat we er de volgende keer bij de versoepelingen zitten, vooral voor de dames die buiten de boot vallen', besluit Donna.

4032 coronabesmettingen

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is onder het gemiddelde, want in de afgelopen week kwamen er dagelijks gemiddeld 4572 positieve tests bij. Het gemiddelde schommelt al bijna een week iets boven de 4500.

Musicus zo blij met prik, dat hij concert geeft op priklocatie

Componist en pianist Laurens van Rooyen is zo 'overmand door emoties van dankbaarheid' nu hij zijn eerste coronaprik heeft gehad, dat hij donderdagochtend een pianoconcert geeft op een vaccinatielocatie in Leiden. Dat meldt Het Rode Kruis.
Laurens van Rooyen maakte de muziek voor tien films en werkte samen met onder anderen Herman van Veen, Jan Akkerman, Louis van Dijk, Tonny Eyk en Pim Jacobs. 'Wat mij opviel was dat iedereen zo betrokken was met elkaar, ik voelde een enorme saamhorigheid op de vaccinatielocatie waar ik was', zegt Van Rooyen. Met het concert wil hij alle vaccinatiekrachten van GGD en Het Rode Kruis bedanken en verder stimuleren. 'Samen maken we één front tegen corona', zegt de musicus.
De locatie in Leiden is niet de plek waar Van Rooyen zelf is geprikt, zegt Het Rode Kruis, maar wel 'zo groot als een voetbalveld' en daarom goed geschikt voor een concert waarbij de toehoorders 1,5 meter afstand van elkaar moeten bewaren.

RIVM: weer meer besmettingen, vooruitzicht 'nog niet goed'

Het aantal coronabesmettingen is afgelopen week verder gestegen. De toename is met 7 procent wel relatief lager dan een week eerder. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt 'het vooruitzicht nog niet goed'. In de wekelijkse rapportage van het instituut zijn 31.984 positieve testresultaten geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds eind januari.
Het RIVM meldde in de vorige weekcijfers een stijging van 19 procent ten opzichte van de week daarvoor. Voor het eerst sprak het RIVM toen expliciet van een 'derde golf' van coronabesmettingen.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen flink gestegen

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste aantal sinds 10 februari.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal met 73 gestegen. Sinds zaterdag steeg het aantal opgenomen coronapatiënten met 175. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1444 coronapatiënten, 69 meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Koolmees: geen aparte steunregeling voor sekswerkers

Sekswerkers kunnen niet rekenen op een aparte steunregeling van het kabinet, omdat ze een bijzondere rechtspositie hebben. 'Het lastige aan deze groep is dat ze geen zelfstandigen zijn en ook niet in loondienst zijn', zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) dinsdag na crisisoverleg over corona.
De prostituee op de foto heeft niets met de zaak te maken
De prostituee op de foto heeft niets met de zaak te maken © ANP
Sekswerkers voeren later dinsdagmiddag actie vlak bij de Tweede Kamer, omdat ze het er niet mee eens zijn dat zij nog niet aan de slag mogen. De andere contactberoepen mogen vanaf woensdag wel weer de deuren openen voor klanten. De sekswerkers vinden dat ze met de juiste beschermingsmaatregelen wel veilig genoeg hun diensten kunnen verlenen. Ook klagen ze dat ze buiten de voorwaarden voor financiële coronasteun vallen.
Het is volgens Koolmees voor het kabinet echter "niet uitvoerbaar om voor één specifieke groep een speciale regeling te maken". Hij wijst erop dat er alleen generieke steunmaatregelen voor mensen en bedrijven zijn. "Ik kan weinig voor ze betekenen, eerlijk gezegd". Koolmees verwijst de betrokkenen naar de gemeenten waar ze reguliere bijstand kunnen aanvragen.

Rondleiding GGD door nieuwe vaccinatielocatie

De GGD Hollands Midden heeft in Alphen aan den Rijn een nieuwe vaccinatielocatie geopend. De GGD gaf mediapartner Studio Alphen een korte rondleiding.

'Corona vaker bij kappers en in de horeca dan gemiddeld'

Het aantal mensen dat in de horeca werkt en corona heeft gehad, ligt aanzienlijk hoger dan gemiddeld bij de rest van de bevolking. Ook onder kappers en hun medewerkers blijkt corona vaker voor te komen, blijkt volgens het AD uit een studie van GGD West-Brabant.
Onderzoekers hebben het afgelopen jaar om de drie maanden vijfhonderd horecamedewerkers en kappers uit het westen van Brabant, met name in Breda en Roosendaal en omstreken, onderzocht op de aanwezigheid van antistoffen tegen Covid-19. "Antistoffen geven met 95 procent zekerheid aan dat iemand in het verleden corona heeft gehad", vertelt Michel Wissing, arts in opleiding infectiebestrijding bij GGD West-Brabant.
Uit een eerste meting, zomer vorig jaar, bleek dat 8 procent van de kappers al Covid-19 had gehad, bij de horecamedewerkers lag dat percentage op 14,2 procent. Wissing wijst in dat verband op carnaval vorig jaar. In september en oktober liepen de percentages op: kappers naar 9,4 procent en horeca naar 17,7. Daarna ging de horeca dicht en later dat jaar ook de kappers, maar toen was de tweede golf al begonnen, waardoor de cijfers stegen naar respectievelijk 20,7 en 28,8 procent.

Horecaondernemers zetten hun terrassen buiten

Op heel veel plaatsen in het land zetten horecaondernemers dinsdag hun terrassen op straat. Of ze eventuele gasten op het terras ook gaan bedienen moet nog blijken. Tientallen afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hebben hun leden opgeroepen om er een 'ludiek' protest tegen de coronaregels van te maken: wel het terras heropenen, maar geen eten en drinken verkopen, aldus ondernemer Johan de Vos uit Breda, initiatiefnemer van de terrassenactie. De Vos weet zelf nog niet of hij gaat serveren, zei hij maandag.
De horeca is wegens de lockdown al geruime tijd gesloten. Toen vorige week de stadsparken volstroomden met mensen die zelf drank en hapjes meenamen, was de maat voor de horecabazen vol. Zij vinden dat het kabinet heropening van terrassen moet toestaan, omdat dat met tal van coronaregels veel veiliger is dan toestaan dat groepen zich onbeperkt in parken verzamelen. Op de geopende terrassen willen de horecaondernemers laten zien hoe zij veilig werken.

Weekcijfers RIVM: aantal nieuwe gevallen stijgt opnieuw

Het aantal nieuwe coronagevallen loopt verder op. In de afgelopen week zijn meer dan 30.000 besmettingen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds eind januari. Het exacte cijfer komt dinsdag in de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het instituut meldde vorige week dat er 29.977 positieve tests waren geregistreerd in de week ervoor. In de zes dagen erna zijn er 27.996 gevallen bij gekomen, gemiddeld 4666 per dag. Daarmee zou het weekcijfer dinsdag kunnen uitkomen op 32.000 tot 33.000.
In de weekcijfers meldt het RIVM dinsdag ook hoeveel coronapatiënten afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen (vorige week 1140, van wie 240 op de intensive care) en hoeveel sterfgevallen zijn gemeld (vorige week 418). Het reproductiegetal steeg vorige week naar 0,99. Dat getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking.

WHO raadt gebruik malariamiddel ten zeerste af tegen corona

Het malariamiddel hydroxychloroquine mag niet worden gebruikt om Covid-19 te voorkomen en heeft geen zinvol effect op patiënten die besmet zijn met het virus, dat concludeert een deskundigenpanel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag. Het ontstekingsremmende medicijn mag niet worden gebruikt in de strijd tegen de pandemie en is 'niet de moeite waard' om mee te nemen in verder onderzoek naar coronabehandelingen, aldus het panel in het Britse medische tijdschrift British Medical Journal.
Het WHO-panel baseert zijn aanbeveling op zes onderzoeken met meer dan 6000 deelnemers, met zowel mensen die besmet waren met het coronavirus als mensen die niet besmet waren. 'Het panel is van mening dat dit medicijn niet langer een onderzoeksprioriteit is en dat we ons moeten richten op het evalueren van andere, meer veelbelovende medicijnen om Covid-19 te voorkomen', schrijven ze.

De Jonge kritisch over proef rond theatershow Guido Weijers

Na de proefvoorstelling van Guido Weijers vorige maand heeft circa een op de vijf bezoekers zich na afloop niet op corona laten testen. Coronaminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) noemt het voor de 'effectiviteit van dit FieldLab-evenement' niet goed dat een flinke groep niet testte. Hierdoor zijn de conclusies van de proef niet zeker te trekken, vindt de minister. Zo'n 80 procent van de bezoekers heeft na afloop van het evenement nog wel een test gedaan. Voor zover bekend zijn zij niet besmet geraakt met het coronavirus.
Fieldlab Evenementen laat weten wel tevreden te zijn met de opkomst bij de coronatest na de proefvoorstelling. 'Ik begrijp dat minister De Jonge graag 100 procent deelname aan de test op dag vijf wil zien, maar heel eerlijk: wij zijn juist tevreden met een opkomst van bijna 80 procent bij een tweede test', reageert Andreas Voss, hoofdonderzoeker van Fieldlab Evenementen. 'Die test mogen wij niet verplicht stellen. Het is een dringend verzoek aan mensen die de beloning reeds hebben ontvangen. Zij moeten uit het gehele land voor deze test naar één van de vier door ons aangewezen locaties in Nederland - nota bene alleen op de donderdagmiddag.'
Volgens Voss is de test op de vijfde dag na het evenement niet van belang voor het succes van de evenementen en 'de kwaliteit van de verzamelde data en het risicomodel dat eruit wordt afgeleid', aldus Voss. 'Het is uitsluitend opgenomen om mogelijke verspreiding via een besmettelijke deelnemer te verlagen. Alle Fieldlab-resultaten zijn op basis van contacten, gedrag en risicoberekeningen. We doen dus een gedragsonderzoek en zijn onder meer geïnteresseerd in onderlinge contactmomenten en contactduur tijdens de evenementen. Die data, die we nu verzamelen, boet niet in aan kracht.'

'Winkeliers herstellen pas in 2022 van coronakrimp'

Winkeliers herstellen pas in 2022 van de krimp als gevolg van de coronacrisis. Dat verwacht ABN AMRO in een nieuw rapport. De bank denkt ook dat er eerst een sterke stijging van het aantal faillissementen te zien zal zijn, voordat de weg naar herstel wordt ingeslagen.
Voor dit jaar verwacht de bank een krimp van 1,5 procent in de winkelsector. 2021 wordt volgens de bank een overgangsjaar waarin er in de eerste helft van het jaar nog restricties gelden voor winkels, maar vanaf juni niet-essentiële winkels de deuren weer mogen openen en er dus uitzicht is op licht herstel. In 2022 zal er dan bij de winkels sprake zijn van een groei van 1,5 procent.
De bank schrijft dat de coronacrisis voor een tweedeling in de retailsector heeft gezorgd. Zo profiteren de winkeliers die in de voedingsmiddelen zitten van de lockdown, zoals supermarkten en voedingsspeciaalzaken. Ook bouwmarkten, woonwinkels en elektronicawinkels komen goed uit de crisis. De bank waarschuwt wel voor stilstand van de groei in deze sectoren, omdat veel consumenten het afgelopen jaar hebben geïnvesteerd in spullen of klussen in of om hun huis.

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.