TU Delft gaat meewind in razendsnel Thialf onderzoeken

Patrick Roest in actie in Thialf
Patrick Roest in actie in Thialf © Orange Pictures
DELFT - Onderzoekers van de TU Delft gaan bekijken of er sprake is van meewind in schaatstempel Thialf. Nadat er tijdens de laatste schaatstoernooien een flink aantal razendsnelle tijden werd genoteerd, lieten diverse schaatsers hun twijfels blijken over de luchtstromen in het stadion in Heerenveen.
'Thialf heeft eerlijke competitie hoog in het vaandel staan en betreurt het dan ook dat sommigen vraagtekens bij dit onderwerp blijven zetten', valt te lezen in een verklaring bij mediapartner NOS.
De directie van Thialf heeft de TU Delft nu gevraagd om de situatie te onderzoeken. 'Het doel van de opdracht is om onderzoekers aan de hand van onafhankelijke en nauwkeurige metingen antwoord te laten geven op vragen die spelen rondom de vermeende meewind.'

Luchtroosters gedraaid

De hele winter waren de omstandigheden in Thialf onderwerp van gesprek. Niet alleen de nieuwe samenstelling van de ijsvloer zou de schaatsers hebben geholpen. De schaatshal zou aan het begin van het seizoen de luchtroosters tussen de baan en de tribunes hebben gedraaid. Hierdoor zouden de schaatsers snellere tijden kunnen rijden omdat ze het hele rondje de wind in de rug zouden voelen.
Het meest in het oog sprong de prestatie van Nils van der Poel op de tien kilometer tijdens de WK afstanden. De Zweed reed in februari in Heerenveen naar een sensationeel wereldrecord. Patrick Roest verbeterde dit jaar het baanrecord op de 5000 meter. De Lekkerkerker was drie seconden sneller dan het vorige baanrecord. Naar verwachting kunnen de onderzoekers in de loop van maart hun eerste conclusies presenteren.