Twee jaar cel voor helper van overvallers geldloper Honselersdijk

Gewapende overval op waardetransport bij Albert Heijn in Honselersdijk
Gewapende overval op waardetransport bij Albert Heijn in Honselersdijk © Regio15
HONSELERSDIJK - De Haagse rechtbank veroordeelt Muhammed Y. (25) uit Den Haag tot een celstraf van twee jaar vanwege medeplichtigheid aan een overval op een geldloper in Honselersdijk in september 2019. Het slachtoffer werd in de Albert Heijn beroofd van geldcassettes waarin 144.000 euro zat. De man uit Den Haag hielp de overvallers weg te komen uit Honselersdijk. Het Openbaar Ministerie had drie jaar cel tegen de man geëist.
Update 19 oktober 2023: het Gerechtshof in Den Haag heeft op 26 mei 2023 besloten dat het vonnis niet in stand kan blijven, 'omdat het hof zich daarmee niet verenigt'. Het hof stelt: 'In het dossier zijn aanwijzingen voor betrokkenheid van de verdachte bij de tenlastegestelde feiten. Hij heeft immers een voertuig gehuurd, waarvan gesteld kan worden dat de overvallers daarin zijn weggekomen en er is op een van de plaatsen delict een naar een brandbare stof ruikend flesje AA-drank met DNA-materiaal van de verdachte aangetroffen. Op grond van de zich in het dossier bevindende bewijsmiddelen kan echter niet worden vastgesteld waaruit die betrokkenheid in strafrechtelijke zin concreet heeft bestaan. Daarom acht het hof niet wettig en overtuigend bewezen hetgeen aan de verdachte is tenlastegelegd'. De verdachte is daarom vrijgesproken.
De geldloper werd door twee mannen met een vuurwapen beroofd van de geldcassettes. Ze sprongen in een zwarte Seat Leon, waarin in ieder geval één handlanger zat. De Seat werd vlak na de overval in brand gestoken, op de Gantellaan in Honselersdijk. De overvallers zouden daar in een Dacia Dokker zijn gestapt, en wisten zo te ontkomen aan de politie.
De vermoedelijke vluchtauto van de gewapende overval werd brandend aangetroffen
De vermoedelijke vluchtauto van de gewapende overval werd brandend aangetroffen © Regio 15
De rechtbank vindt bewezen dat Y. de Dacia Dokker heeft gehuurd via een ander persoon. Hij heeft volgens de rechtbank de bestelauto ook bestuurd. Bovendien zou hij hebben gezorgd voor de brandstof waarmee de Seat in brand werd gezet. Op de dop van het flesje waarin de vloeistof zat, vonden agenten het DNA van Y. 'De verdachte heeft deelgenomen aan de planning en voorbereiding van de overval en de vlucht daarna', meent de rechtbank. Daarmee heeft hij 'een substantiële en wezenlijke bijdrage' geleverd aan de overval.

'Niets mee te maken'

De Hagenaar verklaarde twee weken geleden tijdens de zitting bij de rechtbank dat hij niets te maken had met de overval. De door hem gehuurde witte bestelbus zou op het moment van de beroving van de geldloper elders geweest zijn. Dat verhaal klopt volgens de rechtbank niet. Andere verdachten van de overval zijn nog niet voor de rechter gebracht.
De politie deed bij de Hagenaar een inval, en vond in de schuurtje bij zijn woning ook nog plakken cocaïne en versnijdmiddelen. De rechtbank vindt niet bewezen dat de drugs van hem waren.