Weer extra geld voor inleveren vieze dieselauto's en brommers in Den Haag

Een oude scooter
Een oude scooter © PXhere
DEN HAAG - De gemeente Den Haag stelt nog eens 500.000 euro beschikbaar voor de omruilregeling voor vieze dieselauto's en brom- en snorfietsen. Dat maakt wethouder Liesbeth van Tongeren van duurzaamheid en energietransitie woensdag bekend. De regeling maakt deel uit van de maatregelen die zorgen voor schonere en gezondere lucht in Den Haag.
In september stelde de gemeente Den Haag al 400.000 euro extra beschikbaar voor de omruilregeling, wat bovenop de toen eerder aangekondigde 300.000 euro kwam. Hagenaars die hun dieselauto inruilen krijgen een tegoed van duizend euro van de gemeente. Het slopen van een brom- of snorfiets levert een tegoed op van vierhonderd euro. Mensen met een kleine beurs, die in het bezit zijn van een Ooievaarspas, krijgen sinds begin 2020 750 euro aan tegoed voor het inleveren van hun brom- of snorfiets.
Dat tegoed kan weer gebruikt worden voor het kopen van een (elektrische) fiets, een 'schone' brom- of snorfiets of voor de aanschaf van een kaart voor het openbaar vervoer. Ook kan het geld gebruikt worden voor het huren van een deelauto of een ov-fiets.

Steeds meer fietsen en bakfietsen

Er is vorig jaar zo goed gebruik gemaakt van de regeling, dat de gemeente heeft besloten om ermee door te gaan. Bijna 2000 Hagenaars kozen vorig jaar voor een schonere vorm van vervoer.
'Ik spreek veel mensen die trots zijn dat hun schone voertuig helpt om de stad leefbaar te houden', aldus Van Tongeren. 'In de stad zie je dan ook steeds meer fietsen, bakfietsen en e-bestelwagens. Met deze regeling geven we inwoners een steuntje in de rug om ook voor een schonere manier van vervoer te kiezen.'

Uitbreiding milieuzones

De regeling sluit aan op de uitbreidingen van de milieuzones die de komende jaren worden ingevoerd. Per 1 december 2020 mogen tweetakt brom- en snorfietsen van voor 1 januari 2011 niet meer rijden in Den Haag. De milieuzone voor diesels in het centrum geldt per 1 juli, waar dan alleen personen- en bestelauto's van emissieklasse 4 toegestaan zijn. Dat zijn dieselauto's met een bouwjaar vanaf ongeveer 2006.
Voor vrachtauto's op diesel wordt dan de bestaande milieuzone uitgebreid en vanaf 2022 zijn daar alleen nog vrachtauto's en autobussen met emissieklasse 6 toegestaan. Dit gaat om voertuigen met een bouwjaar vanaf ongeveer 2014.