Verdachten van 'heftige' overval juwelier Katwijk vangen bot bij rechter

Een van de overvallers voor de juwelier
Een van de overvallers voor de juwelier © Omroep West
DEN HAAG - 'Het gaat om een heftig feit', zei de Haagse rechter vrijdagmiddag over de overval op juwelier Kleen in Katwijk vorig jaar november. Hij weigerde twee verdachten uit Amsterdam vrij te laten uit voorarrest. Eén van hen, een 22-jarige Amsterdammer, vertelde dat hij thuis hard nodig is, vanwege de hersenbloeding van zijn moeder. Dat verhaal maakte echter geen enkele indruk op de rechter.
Juwelierszaak Kleen aan de Voorstraat in Katwijk werd op vrijdagmiddag 20 november 2020 overvallen. Een man deed alsof hij een geïnteresseerde klant was en werd binnengelaten. Zijn handlanger parkeerde hun scooter, trok een vuurwapen, en wilde ook naar binnen. Toen de eigenaar van de winkel doorhad dat het om een overval ging, probeerde hij de twee met een stoel zijn winkel uit te werken. Hij werd meerdere keren hard op zijn hoofd geslagen met een hamer en bedreigd met het wapen. Hij liep een breuk in zijn knie op en een schedelbreuk.
De twee overvallers gingen er op de scooter vandoor met sieraden. De politie hield korte tijd daarna in Katwijk een 23-jarige en een 27-jarige Amsterdammer aan. Later werd nog een 22-jarige Amsterdammer opgepakt.

'Alle 27 getuigen nieuwe verklaring laten afleggen'

De advocaten van de verdachten vroegen vrijdag tijdens een inleidende zitting bij de Haagse rechtbank om vrijlating van hun cliënten. Het Openbaar Ministerie zou niet duidelijk hebben gemaakt welke rol de verdachten precies gespeeld zouden hebben. 'Het OM gaat van links naar rechts', zei één van de advocaten.
De advocaten wilden ook dat de 27 getuigen van de overval een nieuwe verklaring zouden afleggen. Dat zou meer gegevens over het uiterlijk van de overvallers moeten opleveren. Dat vond de rechtbank niet nodig omdat er al veel beeldmateriaal is van de overval.
De zaak wordt binnen drie maanden voortgezet.