Coronavirus: IKEA gaat open voor winkelen op afspraak

Klanten bij de heropende IKEA in Delft. I
Klanten bij de heropende IKEA in Delft. I © Omroep West
REGIO - We zitten nog steeds in een lockdown vanwege het coronavirus. Volg hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.

Oranjeverenigingen: activiteiten op kleine schaal op Koningsdag

De ruim driehonderd officiële Nederlandse Oranjeverenigingen gaan op Koningsdag, 27 april, op kleine schaal activiteiten aanbieden aan vooral jongeren en ouderen. Het gaat om initiatieven die coronaproof kunnen plaatsvinden, zoals een beperkt buitenspeelprogramma voor kinderen of het aanbieden van oranjetompoezen aan ouderen in verzorgingshuizen.
Dat heeft de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) laten weten. De plannen voor het aangepaste programma worden donderdagavond onder de leden verspreid. Het draaiboek is besproken met het Veiligheidsberaad, waarin de burgemeester van de 25 veiligheidsregio's zitten. 'Er komen geen grootschalige evenementen, daar zal ook geen burgemeester toestemming voor geven', zegt een woordvoerder van de KBOV.
Het is de bedoeling dat ook de Koningsspelen op 23 april in een beperkte, coronaproof vorm doorgaan dit jaar.

'Militairen voorlopig niet verplicht gevaccineerd'

Militairen worden voorlopig niet verplicht gevaccineerd. Alleen personeel dat op missie naar het buitenland gaat, kan tot vaccinatie verplicht worden wanneer niet-ingeënt zijn een verhoogd risico oplevert voor de inzetbaarheid van de krijgsmacht", aldus het ministerie van Defensie.
Defensie kan op basis van de Wet Immunisatie Militairen (WIM) leden van de krijgsmacht onder bepaalde omstandigheden verplichten tot een vaccinatie. De minister moet dan wel vooraf advies vragen aan een speciale commissie van deskundigen.

Kabinet komt waarschijnlijk vrijdag met uitbreiding steunpakket

Het kabinet komt morgen waarschijnlijk met een uitbreiding van het steunpakket, die nodig zou zijn nu de lockdown nog langer duurt. Dat zeggen ingewijden. Naar verwachting wordt de subsidie voor de vaste lasten verhoogd, en wordt ook de de steunmaatregel verruimd voor mensen wier inkomen gedaald is en die door corona noodzakelijke rekeningen niet kunnen betalen. De Tweede Kamer had om die aanpassingen gevraagd. De Jonge: 3 miljoen doses Janssen in tweede kwartaal
Van het nieuwe coronavaccin van het Nederlandse bedrijf Janssen komen het tweede kwartaal drie miljoen doses beschikbaar voor Nederland. De eerste levering komt in april, daarna in mei en in juni nog meer. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge in een reactie op de goedkeuring door toezichthouder EMA donderdag.

IKEA gaat open voor winkelen op afspraak

IKEA stelt vanaf dinsdag zijn woonwarenhuizen open voor winkelen op afspraak. Dat heeft het Zweedse concern besloten na de door de overheid aangekondigde versoepelingen voor grote winkelketens. Eerder koos IKEA er nog voor om voorlopig dicht te blijven.
De nieuwe openstelling is vooral bedoeld voor mensen die bij IKEA bijvoorbeeld keukens willen laten inrichten. Ook kunnen klanten zo bijvoorbeeld een bank uitproberen of een keukenkastje in het echt bekijken. Producten retourneren is nog niet mogelijk. De tijdslots duren 45 minuten en winkelen is enkel toegestaan met één persoon. 'Er worden geen uitzonderingen gemaakt, helaas ook niet voor babys en kinderen', laat IKEA weten.

Toezichthouder keurt Leids coronavaccin goed

Het in Nederland ontwikkelde coronavaccin van het bedrijf Janssen uit Leiden krijgt een positief oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), de organisatie die toezicht houdt op vaccins in Europa. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, dat voor Nederland deel uitmaakt van het EMA, laat dat weten. Ook de Europese Commissie laat het Janssen-vaccin toe.

Aantal nieuwe coronagevallen loopt verder op

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 5380 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er aanzienlijk meer dan een week geleden, toen er 4109 positieve tests werden geturfd. Ook vergeleken met woensdag (5305) is er sprake van een stijging.
Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 50. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Woensdag werden 31 overlijdens geregistreerd.
Coronatest
Coronatest © ANP

Stembureau in Alphen aan den Rijn wordt verplaatst vanwege coronabesmettingen in serviceflat

Er komt volgende week geen stembureau in het appartementencomplex van Stichting Driehoorne. Onlangs zijn meerdere coronabesmettingen vastgesteld bij bewoners van het complex, meldt mediapartner Studio Alphen. Uit voorzorg wordt het stembureau verplaatst.
De gemeente Alphen aan den Rijn laat weten dat de meeste bewoners inmiddels hersteld zijn en de situatie onder controle is. Ondanks dat wil de gemeente geen risico nemen. Het stembureau wordt verplaatst naar de Sionskerk aan de Meteoorlaan. 'Op deze locatie wordt een tweede stembureau ingericht om te zorgen voor een goede doorstroom van de stemmers', meldt de gemeente.
Het afgiftepunt voor briefstemmen, dat in Driehoorne zou worden ingericht op 15, 16 en 17 maart, wordt ook verplaatst. Briefstemmen kunnen worden afgegeven bij de Haci Bayram Camii Moskee aan de Sterrenlaan, tegenover de serviceflat.

Gemeenteraad Den Haag: Samen met horeca plan maken voor heropening

De Haagse gemeenteraad wil samen met de horeca een plan ontwikkelen voor een heropening van de branche. De raad zet in op het opstellen van een herstelvisie, verruiming en versoepeling van bestaande regels voor een korte of middellange periode en waar mogelijk financiële ondersteuning vanuit de beperkte Haagse lokale middelen. Dat meldt de Haagse tak van Koninklijke Horeca Nederland.
De belangenorganisatie organiseerde een verkiezingsdebat over de horeca met de Haagse gemeenteraad waarin de coronaproblemen besproken werden. Alle aanwezige raadsleden spraken de wens uit dat het college zo snel mogelijk met een herstelvisie komt.

ANBO bezorgd over ongeldige stemmen door briefstemmers

Seniorenbond ANBO is erg bezorgd over ongeldigheid van stemmen als gevolg van foutjes met briefstemmen. Van de 400.000 briefstemmen die sinds deze week door PostNL zijn ontvangen, is 2,5 procent ongeldig. De organisatie zegt dat elke ongeldige stem er een te veel is. Ze wil dat ook de minister van Binnenlandse Zaken mensen er zelf op wijst dat kiezers in bepaalde gevallen een vervangende stempas kunnen aanvragen.
'Tot nu toe hebben zo’n 10.000 mensen niet de retourenvelop, maar de envelop voor het stembiljet op de post gedaan. Ook zijn sommige retourenveloppen zo dun dat er waarschijnlijk geen stembiljet in zit. Verder kunnen mensen per ongeluk hun stempas samen met het stembiljet in de envelop voor het stembiljet doen. In al deze gevallen is de stem ongeldig', zegt ANBO. 'Dat zal straks bij de verdeling van de restzetels tot grote commotie leiden; ook kunnen partijen de geldigheid van de verkiezingen in twijfel trekken.'
Ook wijst de bond erop dat briefstemmers hun stembiljet voor vrijdag 12 maart 17.00 uur moeten posten. Ze vreest dat veel mensen daar niet bij stil staan. 'Het briefstemmen is best te doen, maar als je het even snel doet dan kan het dus misgaan. Verder is het verstandig om een ander te laten meekijken; niet met wát je stemt maar wel met hoe het gaat', houdt de organisatie de kiezers per brief voor.

Bijwerkingencentrum ziet geen reden te stoppen met AstraZeneca

Bijwerkingencentrum Lareb heeft in Nederland maar één melding van een mogelijke trombose over het vaccin AstraZeneca ontvangen. 'Het gaat om een verdenking van een trombose, zonder ernstige gevolgen', zegt Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb.
Zij ziet geen reden om te stoppen met het coronavaccin. 'We zien niets bijzonders, maar we zijn er natuurlijk wel extra alert op', aldus Kant.
Denemarken maakte donderdag bekend voorlopig te stoppen met het vaccineren van mensen met AstraZeneca. Reden is dat daar herhaaldelijk melding is gemaakt van bloedstolsels bij mensen die waren ingeënt met het middel.

Europese Commissie verlengt exporttoets voor coronavaccins

Fabrikanten van coronavaccins in de Europese Unie moeten tot minstens eind juni toestemming blijven vragen als ze vaccins willen uitvoeren. De Europese Commissie heeft de exporttoets, waarmee EU-landen en de commissie de export van vaccins kunnen tegenhouden, verlengd.
De maatregel ging begin vorige maand in en zou eind maart aflopen. De exporttoets moest de greep van de commissie op de vaccinproductie versterken. Brussel zag met lede ogen aan dat de aanvoer van vaccins voor de EU tegenviel terwijl landen als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten op volle toeren inentten.

GGD: teststraat niet bedoeld voor school, festival of stadion

De GGD is niet van plan mensen zonder coronaklachten te gaan testen, bedoeld om ze met een testbewijs veiliger te kunnen laten deelnemen aan het sociale leven. Dat zegt GGD-voorman André Rouvoet in Trouw.
Volgens Rouvoet is de GGD-capaciteit primair bedoeld voor de bestrijding van het coronavirus. 'De GGD is er voor de publieke gezondheid, daar ligt onze opdracht. Als er ergens uitbraken zijn, kunnen we risicogericht grootschalig testen. Ik waak ervoor dat we onze capaciteit gaan inzetten voor andere doelen dan de virusbestrijding', aldus Rouvoet.
De roep om sneltests klinkt steeds luider, omdat een negatieve test tijdelijk toegang zou kunnen geven tot een school, festival of voetbalstadion. Zo’n negatief testbewijs is alleen te verkrijgen via een testlocatie. Volgens Rouvoet zijn de teststraten van de GGD daarvoor niet bedoeld. Die zijn alleen voor mensen met klachten, stelt hij. 'De taak om preventief te testen zonder aanvullende reden ligt primair bij het bedrijfsleven of het onderwijs en niet bij de GGD. Dat is zo met het kabinet besproken', aldus Rouvoet.

Basisscholen tevreden over heropening

Bijna de helft van de basisscholen (43 procent) heeft afgelopen week ten minste één klas naar huis moeten sturen wegens een coronabesmetting. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 800 basisschooldirecteuren, waar de Volkskrant over schrijft
Het testen van leerlingen en het doorgeven van de testuitslagen loopt ondertussen vertraging op, omdat kinderen vaak geen DigiD hebben.
Toch is bijna 90 procent van de basisschooldirecteuren tevreden over de heropening van hun school, nu een maand geleden. Al blijken niet alle maatregelen even werkbaar. Met name afstand houden tussen leerkrachten en leerlingen en het werken in kleine, vaste groepjes ('bubbels') is volgens schooldirecteuren bijna ondoenlijk. Het weren van ouders uit school en kinderen met verkoudheidsklachten thuis laten blijven gaat wel goed.

Leidse farmaceut Janssen hoopt op groen licht voor vaccin

Nederland krijgt binnenkort waarschijnlijk de beschikking over een vierde vaccin tegen het coronavirus. De Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), komt donderdag met een oordeel over het middel dat is ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Janssen uit Leiden. Als het oordeel positief is, kan de Europese Commissie binnen een paar uur besluiten dat het middel op de markt mag komen.
Nederland heeft meer dan 11 miljoen doses van het Leidse vaccin besteld. Dat hoeft maar één keer te worden toegediend, in tegenstelling tot de andere vaccins. Dit betekent dat vrijwel iedere volwassen Nederlander kan worden ingeënt met het middel van Janssen. Het bedrijf verwacht de eerste doses in april, mei of juni te kunnen leveren. Het vaccin is al toegelaten in de Verenigde Staten.

Vier op de tien artsen: te veel nadruk op zorg in coronacrisis

Een aanzienlijke groep Nederlandse artsen vindt dat de overheid tijdens de coronacrisis 'te veel nadruk legt op de zorg en te weinig op andere maatschappelijke gebieden, zoals economie en onderwijs'. Met die stelling is ruim vier op de tien van de ondervraagden (44 procent) het eens in een peiling van vakblad Medisch Contact. Een net iets grotere groep (47 procent) is het ermee oneens. Aan de enquête deden 6809 artsen, voormalige artsen en geneeskundestudenten mee.
De jongste respondenten vinden het vaakst dat te veel nadruk op de zorg ligt, oudere artsen zijn daar vaker tevreden over. Dat artsen verdeeld zijn over de nadruk op de zorg, wil niet zeggen dat ze vinden dat het kabinet de coronacrisis slecht aanpakt. De grote meerderheid (81 procent) kan zich vinden in deze stelling over het kabinetsbeleid: 'Niet alles gaat goed, maar ik bewonder hoe ze deze crisis bestrijden.'

Kermisbranche protesteert tegen jaarlange sluiting

De kermisexploitanten vragen donderdag aandacht voor hun situatie. Het is een jaar geleden dat de laatste normale kermis gehouden kon worden. Daarom protesteren de exploitanten op diverse plaatsen in Nederland. 'Het iserboden om te ondernemen, geen inkomen en de steunmaatregelen van de overheid blijken in toenemende mate onvoldoende. Geen stip aan de horizon, geen perspectief en een compleet lege agenda!', zo leggen de exploitanten in een brief uit.
Om aandacht te vragen voor hun situatie zullen de exploitanten om 11.00 uur onder meer in Den Haag een lege agenda en lege portefeuille aanbieden aan de burgemeesters, de verantwoordelijke wethouders en aan landelijke politici. 'Een tweede jaar waarin een compleet kermisseizoen verloren dreigt te gaan is rampzalig voor de toekomst van dit aloude volksfeest', zo betogen ze.

Ook vechtsportbranche gaat demonstreren

Ook vechtsportscholen uit het hele land willen hun deuren openen. Om aan het demissionair kabinet en diverse politieke partijen het signaal af te geven dat het kan, demonstreren ze donderdag samen in Den Haag. Vanaf 12.00 uur zullen Ernesto Hoost, Peter Aerts en Sem Schilt het opnemen tegen verschillende politici in een partijtje K1.
De vechtsporters willen af van de leeftijdsgrens van 27 jaar voor contactsporten. Ook willen ze dat sportscholen gefaseerd open gaan en eisen ze meer compensatie van de overheid.

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.