Coronavirus: 6068 nieuwe coronagevallen, hoogste aantal sinds half januari

DEN HAAG - We zitten nog steeds in een lockdown vanwege het coronavirus. Volg hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
Ook Wereldgezondheidsorganisatie keurt coronavaccin Janssen goed
Het Nederlandse coronavaccin van het bedrijf Janssen uit Leiden heeft nu ook de goedkeuring gekregen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. Dat betekent dat het middel in alle landen een noodvergunning zou mogen krijgen. Daarnaast mag het vaccin worden gebruikt in ontwikkelingslanden, waar de WHO een speciaal vaccinatieprogramma heeft opgezet.
Opnieuw flinke tegenvaller met levering vaccin AstraZeneca (2)
Farmaceut AstraZeneca levert ook de komende weken fors minder coronavaccins aan Nederland dan gepland. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat tussen nu en eind april om een nieuwe tegenvaller van 450.000 doses.
Het ministerie heeft daarnaast nieuwe informatie gekregen over het tweede kwartaal. Op basis daarvan verwacht het nu in de eerste helft van het jaar in totaal 4 miljoen vaccins van AstraZeneca te krijgen. Dat is ongeveer een kwart minder dan tot dusver werd beloofd.
Reproductiegetal stijgt tot net boven de 1
Het coronavirus verspreidt zich weer een klein beetje sneller door Nederland. Het zogeheten reproductiegetal is gestegen van net onder de 1 naar net boven de 1. Het staat nu op 1,01. Afgelopen dinsdag was het 0,98. Vorige week vrijdag was het nog iets hoger dan nu. Toen stond het getal op 1,04. Bij een reproductiegetal van 1 blijft de corona-uitbraak redelijk stabiel. Elke man of vrouw die het coronavirus oploopt, besmet gemiddeld één andere persoon, die ook gemiddeld één ander aansteekt.
Hoe verder het reproductiegetal boven de 1 zit, hoe meer mensen besmet raken en hoe sneller het virus zich verspreidt. Op het hoogtepunt van de eerste golf, een jaar geleden, was het reproductiegetal 2,18. Bij een getal onder de 1 kan de uitbraak langzamerhand doven.
Hoogste aantal coronagevallen sinds half januari
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 6068 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het hoogste aantal meldingen in een etmaal sinds 14 januari.
Het aantal positieve tests was de afgelopen tijd stabiel rond de 4500 per dag, maar stijgt sinds een paar dagen weer. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 34.775 meldingen van nieuwe gevallen. Dat komt neer op 4968 per dag, het hoogste gemiddelde sinds 26 januari.
Burgemeesters mogen straks kantoorpanden sluiten bij besmettingen
Bij een corona-uitbraak op kantoor, mag een burgemeester in het ergste geval het pand sluiten. Een wetswijziging die dat regelt, is vrijdag goedgekeurd door de ministerraad. Het kabinet benadrukt dat de bevoegdheid om zo'n pand te sluiten alleen in het uiterste geval kan worden ingezet.
De Partij voor de Dieren en GroenLinks riepen het kabinet al eerder op dit te regelen. Het wordt mogelijk een kantoorpand maximaal tien dagen te sluiten als er zeker drie mensen besmet zijn en het virus lijkt rond te gaan op de locatie.
Volgens het kabinet werken de meeste beheerders van kantoorgebouwen overigens gewoon mee. Als dit niet het geval is en de GGD adviseert de deuren te sluiten, kan een burgemeester ingrijpen. Dat mag overigens alleen als ingrijpende maatregelen niet genoeg zijn om het ontstaan van een infectiehaard te voorkomen en als 'de sluiting proportioneel is'.
Bioscopen trekken zich terug uit proef met sneltesten
De brancheorganisatie voor bioscopen en filmtheaters (NVBF) trekt zich terug uit de voorgestelde proef met sneltesten. Volgens de filmdistributeur zijn sneltesten in de bioscoop praktisch en economisch onhaalbaar. Ook zouden de testen geen toegevoegde waarde hebben voor de bioscopen. Die zijn volgens de NVBF al volkomen veilig ingericht. De betaalde testen zouden ook nog eens de definitieve nekslag kunnen betekenen voor de bioscoopbranche, die al een jaar in zwaar weer verkeert.
Vorige week werd een proef met sneltests voorgesteld door de ministeries van Cultuur en Volksgezondheid. De bioscopen wilden graag helpen om de samenleving weer eerder open te krijgen. Maar het voorstel van coronaminister Hugo de Jonge dat "het geen onlogische gedachte is dat je een paar euro extra voor de bioscoop betaalt om de kosten van een test te dekken", is niet goed gevallen bij de achterban.
Vliegtickets voor zomervakantie weer in trek
Steeds meer Nederlanders durven weer aan een vliegvakantie te denken in de zomervakantie. Het aantal gekochte vliegtickets voor die periode is flink gestegen de afgelopen twee weken. Dat constateert onlineticketverkoper Vliegtickets.nl. Op 8 maart, de dag waarop de meest recente coronapersconferentie werd gehouden, werden de meeste tickets geboekt op één dag sinds het begin van het jaar.
De populairste bestemmingen zijn tot nu toe Spanje, waaronder het eiland Ibiza, en Portugal. 'De stijgende lijn in het aantal boekingen voor de zomervakantie is duidelijk te zien en we verwachten dat die de komende periode door zal zetten,' zegt een woordvoerder van Vliegtickets.nl.
Ollongren roept gezonde mensen op alleen woensdag te stemmen
Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) roept mensen zonder medische indicatie op om woensdag te gaan stemmen. Op maandag en dinsdag zijn er ook al stembureaus open, maar dat is vooral bedoeld voor mensen die tot een risicogroep behoren. Het is dan naar verwachting minder druk, zodat er geen rijen ontstaan. 'Het is aan mensen zelf om te bepalen of ze een medische indicatie hebben. Maar ze worden daarop niet gecontroleerd bij de ingang van het stemlokaal', zegt Ollongren.

Winkeliers tekenen beroep aan tegen blijvende coronamaatregelen
Winkelbranchevereniging INretail gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Die bepaalde in een door de winkeliers aangespannen kort geding dat de coronamaatregelen waardoor niet-essentiële winkels alleen onder voorwaarden open mogen rechtmatig zijn. 'We zien kansen en mogelijkheden en vinden dat een betere belangenafweging moet worden gemaakt, want winkels kunnen veilig open', licht INretail de stap toe.
Kabinet: 730 miljoen euro extra coronasteun naar ondernemers
Het kabinet breidt twee bestaande steunmaatregelen uit voor ondernemers: de tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) gaat omhoog van 85 procent naar 100 procent. Het budget voor de TONK wordt verdubbeld. Dit is de steunmaatregel voor mensen die hun noodzakelijke rekeningen niet kunnen betalen, omdat hun inkomen door de coronacrisis is gedaald. In totaal gaat er 730 miljoen euro extra naar de nieuwe uitbreiding van het pakket in het tweede kwartaal.
Daarvan gaat 150 miljoen euro naar onderzoek en ontwikkeling in de autobranche, luchtvaart en maritieme sectoren. Dit geld komt vooral ten goede aan middelgrote en kleine maakbedrijven, denkt het kabinet.
Meer verpleeghuismedewerkers hebben burn-outklachten
Eén op de drie verpleeghuismedewerkers die voor bewoners met corona zorgen, heeft last van burn-outklachten. Dit aantal is gedurende de coronapandemie flink toegenomen.
Dat komt naar voren uit een onderzoek van het Universitair Netwerk Ouderenzorg van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Zij houden een enquête over de gezondheid en het welzijn van verpleeghuismedewerkers tijdens de coronapandemie. Het onderzoek heeft drie meetmomenten en wordt ingevuld door circa 1700 medewerkers van tien grote organisaties met meerdere locaties in het hele land.
Eind vorig jaar bleek uit de eerste resultaten van het onderzoek dat een groot aantal medewerkers in een verpleeghuis depressieve klachten (19 procent) of burn-outklachten (22 procent) heeft. De uitkomsten van het tweede meetmoment, dat plaatsvond tussen oktober en december 2020, laten zien dat de psychische klachten onder de verpleeghuismedewerkers stijgen. Een toenemend aantal van de medewerkers die voor besmette bewoners zorgen, kampt met een burn-out (31 procent) en depressieve klachten (27 procent). Bij medewerkers zonder direct contact met besmette bewoners liggen deze percentages lager (burn-out 22 procent en depressieve klachten 21 procent).

Proeffestivals afgelast vanwege slecht weer
De Back To Live-proeffestivals die dit weekend in Biddinghuizen zouden plaatsvinden, worden vanwege het verwachte slechte weer met een week uitgesteld. Dat heeft Fieldlab Evenementen in overleg met organisatoren MOJO en ID&T besloten. Regen en windstoten zorgen eventueel voor een te lage opkomst, wat de resultaten van het onderzoek niet representatief maakt.
Het dancefestival op zaterdag en het popfestival op zondag horen tot een serie proefevenementen van Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid. Bij die evenementen wordt gekeken hoe op een veilige manier evenementen georganiseerd kunnen worden tijdens de coronacrisis. Eerder werden in die serie ook een congres georganiseerd, een theatervoorstelling van Guido Weijers, twee voetbalwedstrijden, een concert van André Hazes en een dancefeest.
De nieuwe datum voor het Back To Live-dancefestival is zaterdag 20 maart, een dag later is het Popfestival.
Winkels blijven gebonden aan lockdownregels
Niet-essentiële winkels blijven voorlopig gebonden aan de lockdownmaatregelen en mogen niet weer volledig open. De rechtbank in Den Haag heeft dat bepaald in een kort geding dat winkeliersvereniging INretail had aangespannen tegen de Nederlandse staat. De branchevereniging noemt die uitspraak een enorme teleurstelling. "Wij blijven van mening dat de Staat alle belangen die spelen onvoldoende heeft af- en meegewogen toen hij besloot tot winkelsluiting over te gaan." INretail beraadt zich op eventuele vervolgstappen.
'Hopelijk lijdt prikbereidheid niet onder berichten AstraZeneca'
Hanneke Schuitemaker, hoofd vaccinontwikkeling bij de Leidse medicijnenfabrikant Janssen, hoopt dat de berichten over bloedstolsels als vermeende bijwerking van het AstraZeneca-vaccin, niet zullen leiden tot vaccinatie-angst. Dat zou jammer zijn', zei ze in het tv-programma Jinek op RTL4.
Enkele landen waaronder Denemarken en IJsland zijn uit voorzorg tijdelijk gestopt met het AstraZeneca-vaccin, nadat er bij enkele gevaccineerden bloedpropjes waren geconstateerd. Volgens Schuitemaker zijn dat 'toevalstreffers'.
Rechter spreekt zich uit over heropenen winkels
De rechter in Den Haag komt uiterlijk vrijdagochtend om 10.00 uur met een uitspraak in het kort geding van winkeliersvereniging INretail tegen de Staat, om heropening van winkels af te dwingen. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn niet-essentiële winkels sinds half december dicht. Volgens INretail kunnen winkels wel veilig open, met inachtneming van de geldende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Het kort geding was maandag. De advocaten van INretail zeiden dat er 'ongekende schade' wordt aangericht bij winkeliers door de winkels te sluiten en dat het goed mogelijk is om veilig te heropenen. Daarbij wordt onder meer verwezen naar België, waar de winkels wel open zijn en de besmettingscijfers zijn gedaald.
Laatste dag voor 70-plussers om te stemmen
70-plussers kunnen vrijdag hun stem voor de Tweede Kamerverkiezingen nog op de brievenbus doen. Vanwege het coronavirus mogen mensen in deze leeftijdscategorie dit keer schriftelijk hun stem uitbrengen.
Vanaf de eerste week van maart konden ze de stem op de post doen naar de gemeente waar ze wonen. Als het op vrijdag nog niet is gelukt, dan kunnen de 70-plussers nog wel tot en met 17 maart naar aangewezen punten in hun gemeente om de briefstem zelf direct af te geven.
In totaal 2,4 miljoen 70-plussers kunnen per brief stemmen. Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) liet woensdag weten dat van 400.000 briefstemmen die sinds deze week door PostNL zijn ontvangen 2,5 procent ongeldig is.
Nederlander betaalt alleen in de supermarkt zelf voor sneltest
Mensen hoeven niet te betalen voor sneltesten die nodig zijn voor toegang tot evenementen, maar ook voor werk of school moeten de testen gratis zijn. De Tweede Kamer wil dat de overheid gratis snelle zelftesten beschikbaar stelt. Dat is volgens coronaminister Hugo de Jonge in veel gevallen logisch, "maar in de supermarkt verwacht ik wel echt dat mensen zelf gaan betalen".
De Jonge heeft al aangegeven sneltesten op grote schaal beschikbaar te willen maken. Als er frequenter wordt getest, bijvoorbeeld om toegang te krijgen tot evenementen, geeft dat steeds meer mogelijkheden. Veel coronaregels zijn dan niet meer nodig.
Coronakaart
Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.