Burgemeester Den Haag doet rondje sportclubs: 'Het helpt enorm als kinderen sporten'

DEN HAAG - Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag bracht zaterdagochtend een bezoek aan atletiekclub Haag Atletiek en sportvereniging HBS. Niet om zelf te sporten, want hij is eigenlijk een zwemmer, maar om te horen hoe ze het volhouden met alle beperkingen.
'Ik ben Jan, de burgemeester,' stelt Van Zanen zich zaterdag voor aan een groepje kinderen op de sintelbaan van Haag Atletiek. 'Waar ben je nou het beste in?' Ze antwoorden braaf één voor één 'sprinten'. De burgemeester is naar eigen zeggen een zwemmer. 'Dat lukt nu niet zo. Maar ik ben vanmorgen om 6 uur gaan lopen. En dan stap ik stevig door.'
De burgemeester ging langs bij de sportclubs om te horen hoe ze het hoofd boven water houden met alle beperkingen die er zijn vanwege het coronavirus. Hij sprak met de voorzitter, de coördinatoren, trainers en kinderen. In een uur tijd werd Van Zanen bijgepraat over aanpassingen door de coronamaatregelen en nu ook weer de versoepelingen. Zo mogen de kinderen en volwassenen tot 27 jaar nu weer sporten, maar zijn wedstrijden nog verboden.

'Sport verbindt'

Hans Coolen, trainingscoördinator van Haag Atletiek, legt uit dat er veel moest worden aangepast binnen de sport door de lockdown. Hij vindt het fijn om zijn verhaal daarover kwijt te kunnen aan de burgemeester. De aanwezigheid van de burgervader ontgaat ook de sportende kinderen niet. 'We hebben even 'hoi' gezegd en hij zwaaide naar ons', zegt een meisje trots. Een kleine handbalster loopt Van Zanen tegen het lijf en zegt direct na het noemen van haar naam met duidelijke teleurstelling: 'We hebben verloren.' Hij informeert belangstellend wat de stand dan was en biedt een beetje troost.
De burgemeester geniet ervan de kinderen van de atletiekclub weer in actie te zien. 'Volgens mij helpt het enorm als kinderen sporten, als ze hun lichaam gebruiken. Dat ze te weten komen wat ze kunnen, wat ze niet kunnen. Emotioneel is het ook heel goed. En ik denk dat sport, zeker als je jong bent, een beetje verbindt,' zegt Van Zanen.

Gemeente in actie

Overal pikt Van Zanen naar eigen zeggen iets op waar de gemeente iets mee kan. 'Maar ik vertel niet wat,' lachte de burgemeester toen onze verslaggever daarnaar vraagt . 'Ik meld dat aan de wethouder en wie weet wat er dan weer gebeurt.'