Gedetineerden in gevangenis Scheveningen worden vanaf volgende week gevaccineerd

DEN HAAG - Gevangenen in de penitentiaire inrichting (PI) op Scheveningen worden vanaf volgende week gevaccineerd tegen corona, als ze dat willen. Ook het grootste deel van het personeel krijgt een prik. De gedetineerden in de PI Haaglanden zijn als eerste gevangenen aan de beurt, omdat ze tot de bijzondere doelgroepen horen. De Scheveningse gevangenis is een zorginstelling.

Achter de muren van het complex aan de Pompstationsweg zitten een psychiatrische kliniek (PPC) en een afdeling voor mensen met chronische lichamelijke klachten (JCvSZ). Het PPC geldt als een intramurale GGZ-instelling, het JCvSZ geldt als een verpleeghuis. Daarom zijn de gedetineerden die er zitten en het personeel dat er werkt als één van de eersten aan de beurt binnen het gevangeniswezen.

Gevangenis in Scheveningen | Foto: Omroep West

'Het spreekt vanzelf dat we hier heel blij mee zijn', zegt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), de koepelorganisatie van gevangenissen. Wanneer het vaccineren precies begint hangt af van de levering van de vaccins. De gedetineerden zijn vrijdag ingelicht over de aanstaande vaccinatie, laat één van hen weten aan Omroep West.

Recreatiemogelijkheden

Een aantal weken geleden pleitte één van de gedetineerden voor versoepeling van de coronamaatregelen in de Scheveningse instelling. Binnen de muren is niemand besmet met het virus. Daarom werden er handtekeningen ingezameld om de directie te bewegen de maatregelen te versoepelen. De handtekeningenactie heeft de directie nooit bereikt, zegt de woordvoerder. De maatregelen zijn wel versoepeld, maar dat komt omdat de regering het besluit daartoe heeft genomen.

Er kan weer drie keer in de week gerecreëerd worden. Volgens de gedetineerde die Omroep West heeft gesproken is daarvoor nieuwe fitnessapparatuur geplaatst, en zijn het tafelvoetbalspel en de jeu de boules terug. In mei komt waarschijnlijk ook de avondrecreatie weer terug. Dat laatste wordt bevestigd door de woordvoerder. Samen sporten mag voorlopig nog niet. Verder is volgens de gedetineerde het personeel vriendelijker geworden in de omgang. Dat laatste kan de woordvoerder niet bevestigen. Ze zegt wel: 'Onze patiënten ontvangen net als anders maximale zorg.'

LEES OOK: Scheveningse gevangenis krijgt nieuw ziekenhuis

Meer over dit onderwerp:
GEVANGENIS SCHEVENINGEN
Deel dit artikel: