Minimale aanpassingen coronaregels: 'Kantelpunt nadert, wel aanpassingen en geen versoepelingen'

REGIO - Alle coronamaatregelen zijn verlengd tot 30 maart. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte maandag bekend gemaakt op een persconferentie. Voor slechts een aantal maatregelen geldt een aanpassing, maar voor grote versoepelingen is het nog te vroeg. 'Maar het kantelpunt nadert', zei Rutte die hoopt dat er vanaf april meer mogelijk is.
De avondklok blijft voorlopig wel gelden tot 30 maart. Voor de avondklok geldt wel een uitzondering op 15, 16 en 17 maart. Vanwege de verkiezingen wordt dan niet gehandhaafd. Eerder werd al bekend dat het kabinet buitenlandse reizen tot 15 april afraadt. Op een nieuwe persconferentie op 23 maart komt het kabinet met een nieuw reisadvies, ook voor de mei- en zomervakantie.
Op die persconferentie moet ook meer bekend worden over andere versoepelingen. Mogelijk mogen vanaf 1 april de terrassen weer open, ook de voor universiteiten en hbo’s zouden er dan misschien meer versoepelingen mogelijk zijn.

Wel weer naar zwemles

Vanaf 16 maart gelden er wel een paar minimale aanpassingen voor bestaande regels. Kinderen tot 12 jaar mogen weer naar zwemles en het winkelen op afspraak wordt iets verruimd.
Ook mogen volwassenen, op anderhalve meter afstand, met z'n vieren sporten in de buitenlucht, nu mag dat met maximaal twee personen. Verdere versoepelingen zijn volgens Rutte nu niet verantwoord.

'Vooruitzichten derde golf niet goed'

Demissionair coronaminister Hugo de Jonge benadrukte verder dat de komst van de derde golf weliswaar is vertraagd, maar de vooruitzichten nog altijd niet goed zijn. 'Als de slechtste scenario's uitkomen, dan liggen de ziekenhuizen over een maand even vol als vorig jaar', waarschuwt hij.
De Jonge wijst erop dat de Britse variant het inmiddels grotendeels heeft overgenomen van eerdere coronavarianten. De Britse coronamutatie is een besmettelijkere variant.
De maatregelen die voorlopig van kracht blijven:
  • De avondklok blijft tot de ochtend van 31 maart van kracht.
  • Ontvang thuis niet meer dan één persoon van 13 jaar of ouder per dag.
  • Ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek.
  • Werk zo veel mogelijk thuis.
  • De meeste locaties zijn gesloten (theaters/bioscopen, dierenparken, binnensportlocaties, restaurants en cafés).
  • Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.
  • Volwassenen sporten alleen of met zijn vieren, en alleen buiten. Jongeren t/m 26 jaar mogen sporten in teamverband (alleen buiten).
  • Maak alleen gebruik van het openbaar vervoer voor strikt noodzakelijke reizen
  • Blijf in Nederland. Ga niet op reis naar het buitenland en boek geen buitenlandse reizen tot en met 15 april.
  • Verpleeghuisbewoners mogen twee bezoekers per dag ontvangen.