Tineke (89) fietst van Zoetermeer naar Den Haag voor coronaprik

ZOETERMEER - Ze is 89 jaar oud en moet vanuit Zoetermeer naar het ADO-stadion in Den Haag. Hoe doet ze dat? Niet met een taxi, niet met de bus. Nee, mevrouw Wester pakt de fiets, en dan geen elektrische. 'Het is mijn tweede vaccinatie, dan ben ik er vanaf en hoef ik niet meer zo bang te zijn', zegt ze voordat ze wegtrapt vanaf haar betegelde voortuin in Zoetermeer.
Het is een half uurtje flink doortrappen van haar woning naar de prikplek. Ze heeft zich goed aangekleed met witte muts en dito jas, en dan trappen maar. 'Ja hoor, dit is een doodnormale fiets. Ik heb wel een elektrische, maar dat vind ik niets.'
Bij het stadion staan verkeersregelaars om auto's de weg te wijzen naar de grote witte tent op het parkeerterrein. Mevrouw Wester fietst er aan de linkerkant langs. Ze deed er iets langer over dan ze had gedacht. 'Het is echt een harde wind, harder dan de vorige keer', herinnert ze zich van haar eerste prik. 'Maar nu ga ik naar mijn plekje en dan ben ik zo weer buiten.' En weg is ze weer.

'Over een week mag ik alles weer'

Kleine domper: wie met de auto komt, mag het terrein op en pal voor de ingang parkeren. Met de fiets mag dat niet. De 89-jarige mevrouw Wester moet haar fiets dus buiten het hek stallen om daarna te voet naar de ingang aan de achterkant van de enorme tent te lopen. De dienstdoend coördinator weet eigenlijk ook niet waarom dit zo geregeld is. 'Misschien omdat we er niet vanuit gaan dat ouderen op de fiets komen', peinst ze. Ze belooft het in de groep te gooien bij de volgende bespreking.
Mevrouw Wester komt na een klein half uurtje weer monter het hek doorgestapt. 'Ik ben er vanaf! Over een week mag ik alles weer doen en mag ik ook weer ergens heen. Naar Den Haag bijvoorbeeld, daar ben ik al zo lang niet meer geweest', glundert ze. 'Maar nu stap ik weer op mijn fietsje hoor. Wind mee terug naar huis.' En weg is ze weer.