Tiny houses moeten oplossing bieden aan woningtekort Zwammerdam

Een bewoner van een tiny house
Een bewoner van een tiny house © ANP, foto ter illustratie
ZWAMMERDAM - De gemeente Alphen aan den Rijn gaat onderzoeken of er tiny houses kunnen komen in Zwammerdam. De Lindenhovenstraat, Steekterweg en de Spoorlaan zijn de beoogde locaties. De woningen moeten een oplossing bieden aan het huidige woningtekort in het dorp.
Het initiatief komt van Wooncommissie Zwammerdam en Belangenvereniging Zwammerdam, meldt mediapartner Studio Alphen. Beide organisaties hebben gehoor gegeven aan de oproep van de politiek om mee te denken over welke plekken binnen de gemeente geschikt zijn. Meerdere Dammenaren hebben hun interesse getoond.
De flexwoningen kunnen zo'n tien jaar op een plek staan en moeten een oplossing bieden aan het huidige woningtekort. Om hoeveel tiny houses het zal gaan, is volgens wethouder van wonen Gerard van As (Nieuw Elan) nog niet te zeggen.

150 nieuwe huizen?

Zwammerdam kampt met een groot woningtekort. In de voorbije jaren zijn nauwelijks huizen gebouwd. Daar gaat de komende jaren, als het goed is, verandering in komen. Tot aan 2024 zouden zestig nieuwe woningen opgeleverd kunnen worden, tussen 2025 en 2028 ruim negentig. Het plaatsje telt rond de 1850 inwoners.
In de Alphense gemeenteraad werd afgelopen zomer een initiatiefvoorstel aangenomen waarin stond dat tiny houses en kleine prefab woningen een belangrijke rol gaan spelen bij oplossen van het woningtekort voor starters en alleenstaanden in de gemeente Alphen aan den Rijn. Toen werd gedacht aan het zuidelijke deel van de Gnephoek en op industrieterreinen Hoorn-West, Steekterpoort en De Schans II (allen in de plaats Alphen aan den Rijn).