Kraken criminele communicatie zorgt ook in regio Den Haag voor arrestaties

Zwaarbewapend arrestatieteam aan het werk na aanleiding van het grootschalige politieonderzoek
Zwaarbewapend arrestatieteam aan het werk na aanleiding van het grootschalige politieonderzoek © Regio15
DEN HAAG - De grote politieactie na het kraken van de versleutelde communicatiedienst Sky ECC, heeft ook drugscriminelen in onze regio aangepakt. Zo waren er dinsdagochtend twee politie-invallen en meerdere aanhoudingen in de regio. Het gaat om een inval in een bedrijfspand in Nootdorp en op een jacht in de haven van Scheveningen. In Nootdorp is een man aangehouden, op het jacht werden twee Britten opgepakt. In heel Nederland en België waren dinsdag 75 invallen en werden ruim 30 mensen gearresteerd.
In de Scheveningse haven werd op een boot, genaamd 'Mia Lily', een grote hoeveelheid verdovende middelen aangetroffen. Het jacht lag aan de Hellingweg afgemeerd. De twee Britse opvarenden worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Drugsvondst op boot 'Mia Lily' in Scheveningse Haven
Drugsvondst op boot 'Mia Lily' in Scheveningse Haven © Regio15
In Nootdorp is een man aangehouden. Een zwaarbewapend arrestatieteam is rond zes uur 's morgens een bedrijfspand aan de Reflectiestraat binnengevallen. Na de inval is het pand doorzocht, ook heeft een expert van de afdeling Wapens, Munitie en Explosieven (WME) een voorwerp in beslag genomen. Het is nog niet duidelijk om wat voor voorwerp het hier gaat.

'Niks gemerkt'

Volgens medewerkers van naastgelegen ondernemingen zit er een garagebedrijf in het betreffende pand. De eigenaar omschrijven ze als een aardige, joviale man. Ze hebben niks gemerkt van zaken die niet door de beugel kunnen, en waren verrast door de enorme politie-inzet.
Aanhouding na inval bedrijfspand in Nootdorp
Aanhouding na inval bedrijfspand in Nootdorp © Regio15
De invallen maakten deel uit van een landelijke operatie tegen de georganiseerde criminaliteit. De politie is er voor de tweede keer in geslaagd een zogeheten crypto-chatdienst te ontcijferen. Daardoor kon de politie de afgelopen maanden miljoenen chats van criminelen meelezen. Volgens de politie zijn daardoor liquidaties voorkomen en drugstransporten onderschept. Ook zou een grote slag zijn toegebracht aan de Nederlandse onderwereld.

Meerdere invallen in regio, niet allemaal vanwege landelijke actie

Dinsdag waren er naast de inval in Nootdorp en op de boot meerdere invallen en arrestaties in de regio. Die blijken niet allemaal met deze grootschalige actie te maken te hebben. Zo werden in Den Haag zes mannen uit één gezin opgepakt voor betrokkenheid bij een Haags crimineel drugsnetwerk. Volgens een woordvoerder van de Haagse politie staat dit los van het landelijke onderzoek.
Eerder waren er ook waren er invallen in Delft, Honselersdijk en andere locaties in Den Haag. Daarvan kon de politie nog niet zeggen of ze met de landelijke politieactie naar aanleiding van het kraken van Sky ECC te maken heeft.

Grootschalig onderzoek na kraken gesprekken

Door een grootschalig internationaal onderzoek heeft de landelijke politie medio februari 2021 zicht gekregen in criminele organisaties. Het is opsporingsdiensten gelukt om toegang te verkrijgen tot honderden miljoenen berichten van gebruikers van Sky ECC. Dit is een versleutelde communicatiedienst waar veel criminele organisaties gebruik van maken. Criminelen maken gebruik van deze dienst omdat het 'veilig' is en omdat de politie niet mee zou kunnen lezen.
Vorig jaar is het de politie al gelukt om toegang te krijgen tot gesprekken van Encrochat, een andere versleutelde communicatiedienst. Nu is het dus ook gelukt bij de nóg grotere dienst genaamd Sky ECC. Ook organisaties in, en rondom Den Haag maakten gebruik van deze dienst. De server van Sky ECC is gisteren offline gehaald en in beslag genomen door Nederlandse autoriteiten. Dit meldt de Landelijke Politie Eenheid. Door dit grootschalige onderzoek kan de politie dus heel veel bewijs ophalen en een kijkje nemen binnen criminele organisaties.