Toezichthouder keurt Leids coronavaccin goed

LEIDEN - Het in Nederland ontwikkelde coronavaccin van het bedrijf Janssen uit Leiden krijgt een positief oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), de organisatie die toezicht houdt op vaccins in Europa. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, dat voor Nederland deel uitmaakt van het EMA, laat dat weten. Ook de Europese Commissie laat het Janssen-vaccin toe.
Het is het vierde coronavaccin dat door het EMA wordt goedgekeurd, na dat van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. In tegenstelling tot die vaccins is er van het Janssen-vaccin maar één prik nodig. Een ander voordeel is dat het op koelkasttemperatuur bewaard kan worden.
Toezichthouder keurt Leids coronavaccin goed
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is blij met de goedkeuring: 'Nu, na ruim een jaar in deze pandemie, volgt dan groen licht voor het vierde werkzame en veilige vaccin dat ons gaat helpen om het coronavirus te bestrijden. Ook dit vaccin hebben we hard nodig om mensen te beschermen', zegt voorzitter Ton de Boer tegen de NOS.

Effectiviteit

Naar verwachting zullen er in Nederland vooral gezonde mensen tussen de 18 en 60 jaar mee worden ingeënt. Ook mensen met een medische indicatie in die leeftijdsgroep komen er waarschijnlijk voor in aanmerking. Het Janssen-vaccin heeft na twee weken een gemiddelde effectiviteit van 67 procent, meldt het College ter Bescherming Geneesmiddelen. Dat gaat dan om de effectiviteit bij één prik.
Er loopt nog een onderzoek naar de effectiviteit van twee doses van het vaccin. Bij het voorkomen van ernstige ziekte door corona is de effectiviteit met één prik 85 procent en bij het voorkomen van overlijden door corona zelfs 100 procent.

Drie miljoen doses voor zomer

Van het nieuwe coronavaccin van het Nederlandse bedrijf komen het tweede kwartaal drie miljoen doses beschikbaar voor Nederland. De eerst levering komt in april, daarna in mei en juni nog meer. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge. In het derde kwartaal verwacht de minister zes miljoen vaccins van Janssen.