Rechter zet streep door verruiming regels voor niet-essentiële winkels

De Haarlemmerstraat in Leiden
De Haarlemmerstraat in Leiden © ANP
REGIO - De openingsregels voor winkels worden voorlopig niet verruimd. Vrijdagochtend gaf de rechter winkeliersvereniging INretail ongelijk in de zaak die was aangespannen tegen de Staat. INretail vindt dat veel winkels ondanks corona veilig open kunnen, maar daar zet de rechter nu dus een streep doorheen. INretail heeft inmiddels laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.
Het kort geding was maandag. De advocaten van INretail zeiden dat er 'ongekende schade' wordt aangericht bij winkeliers door de winkels te sluiten en dat het goed mogelijk is om veilig te heropenen. Daarbij wordt onder meer verwezen naar België, waar de winkels wel open zijn en de besmettingscijfers zijn gedaald.
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn niet-essentiële winkels sinds half december dicht. Volgens INretail kunnen winkels wel veilig open, met inachtneming van de geldende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vanaf volgende week geldt wel een verruiming voor winkelen op afspraak, maar dat is niet voldoende volgens INretail.

'Uitspraak enorme teleurstelling'

De rechter vindt dat de sluiting van winkels een maatregel is die de overheid kan nemen. Ook verwijst de rechtbank naar het advies van het OMT dat er geen ruimte is voor versoepeling, maar dat de Staat vanwege grote maatschappelijke roep om perspectief toch enkele versoepelingen toestond. Daarbij was het een gerechtvaardigde keuze om het onderwijs en jongeren als eerste van soepeler regels gebruik te laten maken.
INretail noemt die uitspraak een enorme teleurstelling. 'Wij blijven van mening dat de Staat alle belangen die spelen onvoldoende heeft af- en meegewogen toen hij besloot tot winkelsluiting over te gaan.' De branchevereniging beraadt zich op eventuele vervolgstappen.