Meerdere demonstraties in Den Haag, politie grijpt hard in

DEN HAAG - De politie heeft op en rond het Malieveld in Den Haag zondag diverse demonstranten aangehouden die tegen het kabinetsbeleid hebben geprotesteerd. Om hoeveel arrestaties het gaat is nog niet bekend. De politie moest onder meer waterkanonnen inzetten en een waarschuwingsschot lossen. Tegelijkertijd werd er op de Koekamp geprotesteerd tegen het klimaatbeleid. Dit protest verliep zonder problemen.
De demonstratie op het Malieveld werd georganiseerd door de groep Nederland in Verzet. Zij verzetten zich tegen de coronamaatregelen van het demissionair kabinet. De demonstranten hadden borden en spandoeken bij zich met daarop teksten zoals 'Geen dictatuur' en 'Stop met liegen'. Ook werden er allerlei leuzen en kreten geroepen zoals 'Liefde' en 'Vrijheid'.
Onrustige demonstratie op Malieveld
Waar de gemeente toestemming had gegeven voor maximaal tweehonderd demonstranten, kwamen in totaal duizenden mensen opdagen. Aanvankelijk heeft de politie geprobeerd om de toestroom aan demonstranten bij het Malieveld vandaan te houden. Vanwege het overzicht, en omdat de demonstranten zich door het centrum gingen verspreiden, heeft de politie er uiteindelijk toch voor gekozen deze demonstranten naar het Malieveld te begeleiden. Wel werd het treinverkeer naar Den Haag gestremd en werden wegen zoals de Zuid-Hollandlaan en de Koningstunnel afgesloten.

Arrestaties

Hoewel de sfeer lange tijd gemoedelijk bleef, sloeg deze uiteindelijk toch om. Zo hielden demonstranten niet voldoende afstand van elkaar en werden er geen maskers gedragen. Met honderden agenten en duizenden demonstranten op de been bleken confrontaties onvermijdelijk.
De politie heeft gedurende de demonstratie meerdere oproerkraaiers aangehouden. Ook ging er video rond waarop agenten een man met een stok in zijn handen hardhandig arresteren. Volgens de politie zou de man de agenten met de stok belaagd hebben. Precies hoeveel arrestaties er zijn uitgevoerd kan de politie nog niet zeggen. Dit wordt aan het einde van de dag bekendgemaakt.

Protest voor beter klimaatbeleid

Op de Laan van Reagan en Gorbatsjov, vlakbij het Malieveld, vond in de loop van zondagmiddag ook een demonstratie plaats. Er stonden zondagmiddag ongeveer tweehonderd mensen op voor een beter klimaatbeleid. In meer dan veertig andere steden waaronder Delft, Leiden en Gouda werd ook gedemonstreerd en het 'Klimaatalarm' geluid. Zo hoopten de klimaatactivisten vlak voor de verkiezingen een beter klimaatbeleid af te dwingen. Dat deden ze door rond 15.00 uur op elke demonstratieplek in Nederland een minuut lang kabaal te maken.
De demonstranten wilden met hun acties aandacht te vragen voor klimaatverandering en een sterk klimaatbeleid. Omdat de gemeentes in Nederland vanwege het coronavirus grote demonstraties hebben verboden, is een groot deel van demonstranten virtueel vanuit huis aanwezig. Deze tweede demonstratie is rustig verlopen.
Bij de demonstratie van Het Klimaatalarm zijn ongeveer 200 mensen aanwezig
Bij de demonstratie van Het Klimaatalarm zijn ongeveer 200 mensen aanwezig © Mariëlle Bakker

Stoppen belastingvoordelen voor grote bedrijven

De klimaatdemonstranten pleiten er onder meer voor om de miljardensubsidies en belastingvoordelen voor grote, vervuilende bedrijven stop te zetten. 'Dit gaat ten koste van gezinnen en kleine ondernemers. De overheid kan ons belastinggeld maar 1 keer uitgeven. Nu maakt ons belastinggeld de klimaatcrisis erger. Dat moet anders,' zo schrijft de organisatie op haar website. 'Wij eisen dat de overheid het roer omgooit en bedrijven dwingt zelf te betalen voor de klimaatschade die ze aanrichten, in binnen- en buitenland.'

Ontruiming Malieveld

Op het moment dat ook de tweede demonstratie op zijn einde liep gaf burgemeester Jan van Zanen de opdracht om de demonstratie op het Malieveld te ontbinden. De ME, de hondenpolitie, bereden politie en de waterkanonnen werden daarbij ingezet. De bereden politie voerde korte charges uit om demonstranten van het Malieveld te verdrijven. Volgens de politie heeft tenminste één agent bij de ontruiming een waarschuwingsschot gelaten. De reden achter dat schot wordt onderzocht.
Een aantal relschoppers raakten bij de ontruiming slaags met de politie aan de randen van het Malieveld. Ook trokken grote groepen demonstranten de woonwijken in. In onder meer de Mesdagstraat en de Weissenbruchstraat zijn agenten ingezet om de rust te herstellen.