Verkiezingen: Stemmen als eerste geteld in Zoeterwoude, Alphen eerste stad met verkiezingsuitslag

Het tellen van de stemmen is dit jaar woensdagmorgen al begonnen
Het tellen van de stemmen is dit jaar woensdagmorgen al begonnen © ANP
REGIO - Het is de derde verkiezingsdag en vandaag mag iedereen naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Maandag en dinsdag konden kiezers die behoren tot de risicogroepen en daardoor extra vatbaar zijn voor het coronavirus al hun stem uitbrengen. Volg in dit liveblog de hele dag het belangrijkste verkiezingsnieuws.

Eerste grote gemeente van regio maakt uitslag bekend

Alphen aan den Rijn is de eerste grote gemeente in onze regio die alle stemmen heeft geteld. In totaal werden er in de gemeente bijna 70.000 stemmen uitgebracht, een opkomst van 81,4 procent.
De VVD heeft ook in Alphen aan den Rijn de meeste stemmen gekregen, een kwart van het totaal. D66 volgt met 14,6 procent van de stemmen, daarna komt het CDA met ruim tien procent. De PVV kreeg de steun van 9,5 procent van de stemmers. Forum voor Democratie, SP en ChristenUnie kregen alledrie zo'n vijf procent.
Een klein uur later maakte ook Gouda de uitslag bekend. Ook daar kreeg de VVD de meeste stemmen met 17,0 procent. D66 volgt met 16,3 procent en PVV kreeg 8,9 procent en is daarmee de derde partij.
Inmiddels hebben ook de gemeenten Voorschoten, Zuidplas, Noordwijk, Teylingen, Nieuwkoop en Waddinxveen de uitslag bekendgemaakt.

Richard de Mos geeft hoop nog niet op

Het ziet er naar uit dat de nieuwe partij Code Oranje van de Haagse Richard de Mos geen zetel gaat halen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat wijzen de exitpolls uit. Toch geeft lijsttrekker De Mos de hoop nog niet op. 'It ain't over till the fat lady sings', schrijft hij op Twitter. Daarmee bedoelt de politicus dat er altijd nog een zetel voor Code Oranje mogelijk is, aangezien nog niet alle stemmen zijn geteld.

Zoeterwoude eerste gemeente in regio met uitslag, Midden-Delfland tweede

De gemeente Zoeterwoude is de eerste gemeente in onze regio die de definitieve uitslag bekend kan maken. De VVD is er de grootste partij met een kwart van de stemmen. D66 volgt met 17 procent van de stemmen. Die twee partijen krijgen landelijk ook de meeste stemmen.
Bijna tien procent van de Zoeterwoudenaren stemde op de PVV. GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie kregen allen zo'n vijf procent. In totaal brachten 5.893 mensen hun stem uit in Zoeterwoude. Dat betekent een opkomst van 84 procent.
De gemeente Midden-Delfland is de tweede gemeente in de regio die de uitslag bekend maakt. Met dertig procent van de stemmen is de VVD de meest gekozen partij in de gemeente. D66 en CDA volgen met respectievelijk 16,6 en 14,1 procent van de stemmen.

Het Plein is leeg

Het Haagse Plein, grenzend aan het Binnenhof, is leeg op verkiezingsavond. In de horeca-etablissementen die grenzen aan het Plein zijn menig verkiezingsfeestjes gevierd. Alleen door corona zijn de kroegen deze verkiezingsdag gesloten.

Stemmen tellen in Den Haag

Stemmen worden geteld in het stadhuis van Den Haag

Nog geen eerste uitslag bij Leids referendum

Er is nog niks te zeggen over de uitslag van het referendum dat in Leiden werd gehouden. Dat heeft de gemeente woensdagavond laat bekend gemaakt. De gemeente hoopte aan het einde van de avond al wat te kunnen zeggen over het referendum, maar dat bleek uiteindelijk toch niet haalbaar.
'Er is nu nog niks zinnigs over te zeggen', aldus een woordvoerder. Donderdagochtend wordt de definitieve uitslag verwacht. Dan wordt duidelijk of het plan van de gemeente om het Roomburgerpark opnieuw in te richten, door Leidenaren wordt weggestemd of dat de gemeente aan de slag mag in het park.
De gemeente is van plan de hockeyclub een extra kunstgrasveld te laten plaatsen, waardoor de lokale speeltuin zou moeten verhuizen en er bomen gekapt zouden worden. Dat groen wil de gemeente op een andere plek compenseren. Ook zou het verkeersveiliger worden in de wijk. Tegenstanders vinden dat het groen in het park te veel aangetast wordt en dat het hockeyveld te duur is. Zij willen dat het park blijft zoals het is en vinden daarin de steun van een groot deel van de Leidenaren.

Kandidaat-Kamerlid namens JA21: 'Prachtig nieuws'

Leidenaar Michiel Hoogeveen staat nummer 9 op de lijst van JA21. Hij noemt de voorlopige uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen 'prachtig nieuws'. 'Het moet allemaal nog een beetje landen. We hadden minimaal twee zetels verwacht. En dan hebben we er mogelijk drie. Dat is een ongelooflijk resultaat voor een partij die pas drie maanden geleden is opgericht. Deze uitslag laat zien dat er behoefte is aan een nieuw en fris elan.'
De rechtse nieuwkomer JA21 komt mogelijk met drie zetels in de Tweede Kamer, blijkt uit de exitpoll. Bij de eerste peiling geldt wel nog een foutmarge van twee zetels.
JA21 ontstond nog maar een paar maanden geleden als afsplitsing van Forum voor Democratie (FVD). Eerdmans en Nanninga keerden zich in november af van de partij van Thierry Baudet, omdat ze geen lid wilden zijn van 'een partij die extremistische opvattingen duldt'. FVD lag destijds zwaar onder vuur, onder meer vanwege racistische en antisemitische opvattingen die zouden rondgaan in de jongerenbeweging JFVD en de partijtop.

Burgemeester kleinste gemeente van Zuid-Holland: 'Een bijzondere dag'

'Het is echt een bijzondere dag.' Dat zegt burgemeester van Zoeterwoude, Fred van Trigt na het sluiten van de stembureaus. Voor Van Trigt zijn het de eerste verkiezingen als burgemeester, aangezien hij in oktober vorig jaar burgemeester werd van de kleinste gemeente van Zuid-Holland. 'Dat was best wel spannend, ondanks dat het qua omvang niet heel groot is', blikt de burgemeester terug. 'We hebben in totaal zes stembureaus, dat is natuurlijk anders dan gemeenten die er tientallen hebben. Het is allemaal goed verlopen, het is goed voorbereid door mijn collega's.'
Ook zit het met de opkomst traditioneel gezien wel goed in Zoeterwoude. Dat was met 84,58 procent ook dit jaar het geval. In totaal zijn er daarmee 5937 stemmen uitgebracht. 'Dat is zeker fijn', zegt Van Trigt. 'Fijn dat het ook dit jaar weer zo is, dat ik daar geen negatieve rol in heb gespeeld', lacht de burgemeester.
Fred van Trigt
Fred van Trigt © Gemeente Zoeterwoude
Doorgaans komt de uitslag uit Zoeterwoude ook snel. 'We zijn er volop mee bezig. Het kleinste stembureau heeft 300 stemmen moeten tellen en dat inmiddels ingeleverd. Het tweede stembureau staat op het punt van inleveren.' Van Trigt blijft wakker tot alle stemmen zijn geteld. 'We zullen het met een paar uurtjes weten.'

Leidse nummer 3 van Volt: 'Er gaat van alles door me heen'

De nummer drie van de lijst van nieuwkomer Volt, Ernst Boutkan, is erg blij. Zijn partij doet voor het eerst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen en staat in de eerste exitpolls op drie zetels. De Leidenaar zegt dat de Europese boodschap 'is geland'. 'Er is een basis gelegd', vertelt Boutkan. 'Dit is goed nieuws in opmaat naar alle andere verkiezingen waar we aan mee gaan doen.'
Voor het Leidse kandidaat-Kamerlid worden het nog spannende uurtjes. Op basis van de eerste exitpolls komt hij in de Kamer, maar dat kan nog veranderen. 'Ik houd me dus nog even in', zegt Boutkan. 'Want het kan ook nog naar twee, dus ik probeer mezelf rustig te houden.' Toch kan hij niet ontkennen dat het kriebelt. 'Er gaat van alles door me heen, een gevoel die ik niet kan beschrijven.'
Volt is vooral populair onder jongeren. De partij wil meer Europese samenwerking op verschillende vlakken. Ook wil Volt een Europees leger en meer macht naar het Europees Parlement en de Europese Centrale Bank. Hoog op de agenda staan de klimaatcrisis, de migratiecrisis en veiligheid - problemen die volgens de partij het best kunnen worden opgelost met Europese samenwerking.
Ernst Boutkan
Ernst Boutkan © Twitter/Ernst Boutkan

Eerste exitpoll: VVD grootste partij, D66 naar 27 zetels

Volgens een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS, blijft de VVD de grootste partij met 35 zetels, 2 meer dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. D66 wordt in de poll de tweede partij met 27 zetels, een winst van acht zetels. Dat is voor de partij het beste resultaat ooit.
De PVV, tot nu de grootste oppositiepartij, haalt volgens de exitpoll 17 zetels, een verlies van 3 ten opzichte van vier jaar geleden. Daarna volgt het CDA met 14 zetels (-5). Op grotere afstand volgen dan de PvdA, die met 9 zetels onveranderd groot zou blijven, GroenLinks met 8 (-6), de SP met eveneens 8 (-6). Forum voor Democratie wint volgens de exitpoll vijf zetels en komt op 7. De Partij voor de Dieren staat in de poll op 6 zetels (+1).
De pan-Europese partij Volt haalt bij haar debuut in de Tweede Kamer 4 zetels. Hetzelfde aantal haalt de ChristenUnie, die daarmee één zetel zou verliezen. Ook het conservatieve Ja21 komt nieuw in de Kamer, met 3 zetels. SGP zou zijn 3 zetels behouden. Denk zou een zetels verliezen en komt uit op 2 zetels. Andere debutanten zijn volgens de exitpoll Bij1 en de BoerBurgerBeweging, beide met 1 zetel. 50Plus houdt een zetel over, drie minder dan ze nu hebben. Het Code Oranje van Richard de Mos staat op nul zetels in de eerste exitpoll.
Voor de exitpoll geldt een foutmarge van twee zetels. Het aantal zetels van een partij kan dus twee hoger of lager worden. De exitpoll is vanwege het stemmen per post en het feit dat op meerdere dagen gestemd kon worden iets minder nauwkeurig dan bij vorige verkiezingen.

Opkomst: 81 procent, gelijk aan vier jaar terug

De opkomst bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer is 81 procent. Dat blijkt uit een exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS na het sluiten van de stembureaus. De opkomst bij de stembusgang vier jaar geleden was 81,9 procent.

Ipsos: circa 74 procent van kiezers had om 19.45 uur gestemd

Ongeveer 74 procent van de kiezers had om 19.45 uur zijn stem uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS. Van alle stemmers heeft zo'n 55 procent zijn of haar stem woensdag uitgebracht.
In de cijfers heeft Ipsos de uitkomst van maandag en dinsdag en de briefstemmers meegenomen. De opkomst van maandag en dinsdag is door Ipsos geraamd op 12 procent. Verder schat Ipsos dat het opkomstpercentage van de briefstemmers 7 procent is. In totaal komt de geschatte opkomst daarmee op 74 procent.
Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 was de opkomst op dit tijdstip 73 procent. Volgens Ipsos is het echter lastig om de opkomst in 2017 met die in 2021 te vergelijken, vanwege het briefstemmen door de 70-plussers en vervroegd stemmen op maandag en dinsdag voor de risicogroepen en kwetsbaren vanwege het coronavirus.

Lage opkomst in Leidschendam-Voorburg

In Leidschendam-Voorburg heeft rond 19.00 uur 39 procent van de stemgerechtigden een stem uitgebracht. Dat aantal is fors lager dan het landelijke gemiddelde van bijna 60 procent. 'Laat je stem niet verloren gaan', schrijft de gemeente. Mensen kunnen tot 21.00 uur een stem uitbrengen.

Drukte bij de Nieuwe Kerk in Delft

Mensen gaan ondanks drukte toch in de rij staan bij de Nieuwe Kerk in Delft. 'We wonen om de hoek en het is hartstikke makkelijk om na je werk even snel langs te lopen', zegt een stel dat in de rij staat te wachten. 'Daarnaast is dit de mooiste stemlocatie van Delft, dus is het niet erg om even in de rij te staan.'

Kat houdt stembureauleden in de gaten

Op het stembureau aan de Riouwstraat in Den Haag worden de stembureauleden gedurende de dag nauwkeurig in de gaten gehouden. In cultureel centrum Vreedehuis kijkt de huiskat mee hoe de stempassen worden gecontroleerd.
De huiskat houdt de gang van zaken nauwlettend in de gaten
De huiskat houdt de gang van zaken nauwlettend in de gaten © Omroep West

Ruim 60 procent Hagenaars heeft stem uitgebracht

Rond 18.30 uur heeft 61,8 procent van de kiesgerechtigden in Den Haag een stem uitgebracht voor de Tweede Kamwerverkiezingen van 2021. Dat meldt mediapartner Den Haag FM. Ook landelijk heeft ruim de helft van kiezers om 17.45 uur zijn stem uitgebracht. Dat meldt onderzoekbureau Ipsos in opdracht van de NOS. In totaal schat Ipsos de totale opkomst op 57 procent.
Ipsos heeft de opkomst van maandag, dinsdag, woensdag en de briefstemmers bij elkaar opgeteld. In gemeenten in de regio die de opkomstcijfers via Twitter melden ziet het er tot nu toe zo uit:
  • Midden-Delfland, 19.00 uur: 68,75 procent
  • Waddinxveen, 17.00 uur: 57,31 procent
  • Zoetermeer, 16.00 uur: 45,7 procent
  • Westland, 19.00 uur: 62,16 procent
  • Pijnacker-Nootdorp, 13.00 uur: 28,9 procent
  • Oegstgeest, 18.00 uur: 72,18 procent

Romeinse soldaat stemt in Archeon

In themapark Archeon in Alphen aan den Rijn is iemand op toepasselijke wijze gaan stemmen. De stemmer was namelijk verkleed als een Romeinse soldaat.

Uitslagen in Den Haag uitgelekt

De eerste stemuitslagen in de gemeente Den Haag zijn uitgelekt. Gebruikers van de website Tweakers ontdekten dat het mogelijk is via de broncode van de site van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de uitslagen per gemeente te vinden. Uitslagen moeten tot 21.00 uur geheim blijven.
In totaal gaat het om 147 stemmen die zijn uitgelekt. Ook van Nijmegen, Groningen en Eindhoven zijn de eerste uitslagen uitgelekt. De VNG heeft de site offline gehaald.

Ongeadresseerde briefstemmen gaan alsnog naar juiste gemeente

Gemeenten die woensdagmorgen een stapel ongeadresseerde enveloppen bezorgd kregen met daarin waarschijnlijk een stembiljet, moeten die enveloppen woensdagmiddag openen. Als er in de envelop zowel een stempas als een stembiljet zit, wordt de uitgebrachte poststem woensdag alsnog bij de juiste gemeente bezorgd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat dat indien nodig logistiek ondersteunen, zegt een woordvoerster van het ministerie.
Nijmegen is één van de 25 gemeenten die woensdagmorgen ongeadresseerde enveloppen met daarin waarschijnlijk een stembiljet bezorgd kreeg. Het zijn de enveloppen die bestemd waren voor het bijsluiten van een stempas en die met het stembiljet in een wel geadresseerde envelop voor het briefstemmen verzonden moest worden. Alleen al Nijmegen kwamen volgens de woordvoerder van de gemeente ruim duizend van dergelijke enveloppen binnen, die bestemd blijken te zijn voor 127 verschillende gemeenten.

Stembureau voor blinden en slechtzienden in Zoetermeer

In Zoetermeer is er voor het eerst een stembureau ingericht voor blinden en slechtzienden. Op het stembureau in het Stadhuis kunnen kiezers met behulp van een stemmal en een soundbox hun stem uitbrengen.
Kiezers kunnen met behulp van een koptelefoon luisteren naar de partijen en de kandidaten, waarna ze met behulp van een stemmal zelfstandig de kandidaat van hun keuze kunnen opzoeken en daar een rood stipje zetten.

Stemmen naar grotere locaties om coronaproof te tellen

Vanwege corona moet iedereen 1,5 meter afstand houden en dat geldt tijdens de Tweede Kamerverkiezingen ook. In het stemlokaal als mensen hun stem uitbrengen maar ook woensdag na 21.00 uur als de stemmen geteld moeten worden. Een aantal gemeenten brengt daarom de stembussen na sluiting van de stembussen naar een grote locatie.
Vanwege corona moet er om veilig te kunnen tellen minimaal 60 vierkante meter beschikbaar zijn, zo meldt onder meer de gemeente Den Haag. Daar worden de stemmen vanuit ruim honderd locaties naar ruime plekken, zoals de Fokker Terminal (Binckhorst), het World Forum (Scheveningen), Sportcampus Zuiderpark (Escamp) en het GIA Trade & Exhibition Center (Kerketuinen).
Ook in Alphen aan den Rijn zijn de tellers begonnen met het tellen van de stemmen die maandag en dinsdag zijn uitgebracht en de stemmen die per brief zijn ingestuurd.

Collector's item: Leidschendammer vraagt 25.000 euro voor stempotlood

Het rode stempotlood is een collector's item. Het is waarschijnlijk de enige keer dat het potlood mee naar huis genomen mag worden. Rod uit Leidschendam ziet er wel handel in. Hij biedt zijn potlood op Marktplaats te koop aan. Vraagprijs: 25.000 euro.
De Leidschendammer heeft waarschijnlijk een van de eerste stempotloden mee naar huis genomen, want zijn advertentie staat al sinds maandag online. 'Unicum, 1x gebruikt', zo prijst hij zijn rode potlood aan.
Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
Rod is niet de enige die zijn potlood op Marktplaats aanbiedt. Andere mensen hadden hetzelfde idee, maar schatten de waarde van het collector's item een stuk lager in. Ruben uit Delft heeft al echt een bod ontvangen op zijn stempotlood. Een gegadigde heeft twee euro voor het potlood over.

Een derde van de Hagenaars heeft gestemd

Rond 13.00 uur heeft 33,9 procent van de stemgerechtigde inwoners van Den Haag zijn of haar stem uitgebracht. De landelijke opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen was tot 10.30 uur zo'n 30 procent. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS. Het onderzoeksbureau heeft de opkomst van maandag, dinsdag, woensdagochtend en de briefstemmers bij elkaar opgeteld.
Een man brengt op het station van Leiden zijn stem uit
Een man brengt op het station van Leiden zijn stem uit © ANP
In gemeenten in de regio die de opkomstcijfers via Twitter melden ziet het er tot nu toe zo uit:
  • Waddinxveen, 14.00 uur: 40 procent
  • Zoetermeer, 13.30 uur: 37 procent
  • Oegstgeest, 13.00 uur: 28,03 procent, exclusief de stemmen van maandag en dinsdag
  • Zuidplas, 10.00 uur: 22,3 procent
  • Westland, 10.00 uur: 19,94 procent

Ook burgemeester Laila Driessen brengt stem uit

Burgemeester Laila Driessen van de gemeente Leiderdorp heeft haar stem uitgebracht. Ze roept iedereen op om vandaag zijn of haar stem te laten horen. De stembureaus zijn nog tot 21.00 uur vanavond geopend. Voor het uitbrengen van een stem is het vanavond toegestaan om na 21.00 uur nog op straat te zijn, ondanks de avondklok.

Diverse pop-up stemlocaties in tenten

Door de coronapandemie verlopen de verkiezingen dit jaar anders dan normaal. Zo kan er op meerdere dagen gestemd worden en zijn ook de stemlocaties anders dan normaal. In de hele regio hebben gemeentes speciale pop-uplocaties neergezet door middel van tenten. Zo ook in de Mijtenstraat in Den Haag. Voor de leden van het stembureau was het wel wat fris om hier de hele dag te zitten, dus vandaar dat zij dekentjes hebben gekregen om de dienst iets comfortabeler te maken.

Stemmen in kerk in Zoeterwoude

Er zijn diverse bijzondere stemlocaties in de regio. Een van deze locaties is de Goede Herderkerk in Zoeterwoude. Veel mensen kwamen hier een kijkje nemen, want om half elf hadden meer dan honderd mensen in de kerk hun stem uitgebracht. Onder hen de burgemeester. 'Ik ben benoemd en geïnstalleerd in de kerk, dus voor mij niet onbekend', vertelt burgemeester Fred van Trigt over de bijzondere stemlocatie. 'Het is een fantastische, inspirerende locatie om te kunnen stemmen.
Stemmen in de Goede Herderkerk in Zoeterwoude

Opstartproblemen bij tellen van briefstemmen in Den Haag

Het tellen van de briefstemmen in Den Haag is woensdagochtend, met ongeveer een uur vertraging, begonnen in het World Forum. Er ontbreken nog bepaalde documenten ter ondersteuning van het telproces, die worden momenteel naar de tellocatie gebracht. Het congresgebouw is de enige plek in Den Haag waar briefstemmen worden geteld.
Briefstemmen worden al verwerkt
Briefstemmen worden al verwerkt © ANP
Een ploeg van 240 mensen is verantwoordelijk voor het tellen van alle stemmen die via de post of op 15 en 16 maart zijn uitgebracht. Kort voor 09.00 uur stond een lange rij medewerkers voor de ingang van het World Forum te wachten. Iedereen werd na binnenkomst opgewacht bij zes verschillende balies, en van daaruit met behulp van een plattegrond naar de tellocatie gestuurd. Ieder team bestaat uit acht personen. Zij vouwen de al uit de envelop gehaalde stembiljetten uit en sorteren die per partij. In Den Haag zijn volgens een woordvoerder van de gemeente naar schatting 60.000 kiesgerechtigde 70-plussers die hun stem via de post mochten uitbrengen.
Het controleren van de briefstemmen verliep maandag moeizaam. Omdat diverse gemeenten meldden dat een behoorlijk deel van de briefstemmen ongeldig zou zijn, werden alle poststukken terzijde geschoven. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) liet daarop weten de procedure aan te passen zodat veel van de uitgebrachte stemmen wel konden meetellen. Daarom worden de maandag terzijde geschoven briefstemmen woensdag alsnog geteld.

Burgemeester Gouda trotse gastheer bij verkiezingen

Nadat maandag en dinsdag kiezers die behoren tot de risicogroepen al hun stem konden uitbrengen, mag woensdag iedereen naar de stembus. Burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve bracht zijn stem uit in de plaatselijke Chocoladefabriek. Verhoeve laat weten trots te zijn op de vele vrijwilligers, die samen met de gemeente 'alles in het werk stellen om de stembusgang van de kiezer probleemloos te laten verlopen.'
Goudse burgemeester Verhoeve brengt stem uit: 'Een belangrijk grondrecht'
Verhoeve, namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) portefeuillehouder verkiezingen, bracht zelf zijn stem uit op iemand die hij 'bijzonder en talentvol vindt.' Hij noemt stemmen een groot feest. 'Het is zo mooi om in en vrij land zonder dwang te stemmen op wie je wil. Ik ben dankbaar dat ik mijn stem heb mogen uitbrengen.'

Rutte stemt bij Haagse schoolvereniging Wolters

VVD-leider en premier Mark Rutte heeft woensdag gestemd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hij deed dat in Den Haag bij Schoolvereniging Wolters.
Premier Mark Rutte brengt zijn stem uit
Premier Mark Rutte brengt zijn stem uit © ANP
De regeringspartij van Rutte heeft momenteel 32 zetels in de Tweede Kamer.

Foute advertentie van ChristenUnie/SGP

Op Scheveningen heeft de ChristenUnie/SGP een advertentie geplaatst met daarin de verkeerde datum van de verkiezingen. Volgens de advertentie is de verkiezing pas op 21 maart. De Scheveninger heeft laten weten dat zij per ongeluk de verkeerde advertentie hebben geplaatst en op de website is de fout ook al aangepast.
© Den Haag FM

Spannende dag voor De Mos: 'Denk dat we twee tot drie zetels wel halen'

Het is een spannende dag voor Richard de Mos. In de peilingen komt zijn partij Code Oranje op 0 tot 1 zetels uit, dus het is maar de vraag of hij een plek in de Tweede Kamer gaat bemachtigen. De Mos zelf is woensdagochtend vol vertrouwen. 'Ik denk dat we twee tot drie zetels zeker gaan halen, zeker omdat onze achterban moeilijk te peilen is.'
'Ik heb al heel wat verkiezingen gedaan en ik weet dat nieuwe partijen altijd onderpeild worden, maar vaak voor een verrassing zorgen. Dat gaat vanavond ook gebeuren.' De Mos heeft zelf op zijn partijgenoot Tanya Hoogwerf gestemd, nummer drie op de lijst van Code Oranje. 'Ze is een powervrouw en ik heb haar beloofd haar goede inzet tijdens de campagne te belonen met mijn stem.'
Richard de Mos vol vertrouwen op spannende stemdag

Eerste stemmen uit Gouda binnen

Hoewel de stembussen officieel pas om 7.30 uur open gaan, kon op een stembureau in Gouda al eerder gestemd worden. Om 6.30 uur ging de stembus open voor forenzen die voor het werk alvast hun stem wilden uitbrengen. De vrijwilligers op het stembureau zijn in de vroege uurtjes van de ochtend begonnen met de voorbereidingen. 'Ik ben hier om 6.00 uur gekomen', vertelt een van hen. 'Het is leuk om hier bezig te zijn. Je hebt een sociale functie, en je ziet nog eens mensen.'
Volgens de vrijwilligers is het werk op de stembureaus normaal gesproken informeler van aard. 'Dan zitten we wat dichter bij elkaar. Nu is het meer werk. We moeten handschoenen aan, en de hele tijd afstand houden. We moeten goed kijken of alles veilig blijft.'
Eerste stemmen in Gouda zijn uitgebracht: 'Heb er een goed gevoel over'

Hoe druk is het bij mijn Haagse stembureau? Site laat wachtrij zien

De gemeente Den Haag heeft een applicatie gemaakt waarop mensen die hun stem willen uitbrengen, live kunnen zien hoe druk het is bij de bureaus. Stembureauleden moeten aangeven of het rustig, gemiddeld of druk is bij het bureau.
Kijk hier voor de stembureaus en de drukte in Den Haag

Stemstress? Doe de Stemwijzer

Ben je er nog niet uit, dan kan je nog de Stemwijzer doen. Moet Nederland uit de Europese Unie? Hoe sta jij tegenover een mondkapjesplicht? En wat vind je van de invoering van rekeningrijden? Op basis van dertig stellingen kun je de mening vergelijken met de politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen.
Klik hier om de Stemwijzer te starten

Vertraagde stembiljetten en een stroomstoring: 'er gaan wel eens dingen mis'

Niet op ieder stembureau gaat alles van een leien dakje. Op het stembureau in het stadhuis van Den Haag moesten vroege kiezers vanochtend ook om 07.30 uur nog even wachten. De stembiljetten waren namelijk nog niet gearriveerd. Eerder in de ochtend kampte het stembureau bij Den Haag Centraal Station met een stroomstoring, zo laat burgemeester Jan van Zanen weten. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn er diverse kleine opstartproblemen geweest. 'Door de coronamaatregelen is het nog lastiger om alles te regelen, zeker als je met zo veel vrijwilligers werkt. Dan gaan er wel eens kleine dingen fout.'
Van Zanen is blij dat iedereen naar de stembus kan:
Burgemeester Van Zanen over verkiezingen: 'Heel blij dat dat in deze tijd kan'
‘Het is een militaire operatie waar heel veel mensen mee bezig zijn. Dan gaan er wel eens dingen mis,’ reageert de burgemeester. Eerder deze week bleek ook dat een aantal wijken in Den Haag geen Verkiezingskrant heeft ontvangen, met daarin alle partijen en kandidaten waarop mensen kunnen stemmen. In die krant staat ook waar bewoners kunnen stemmen.
Burgemeester van Zanen zegt de krant in de toekomst geadresseerd te versturen om er zo zeker van te zijn dat iedereen hem ontvangt. ‘Iedereen die internet heeft kan alle informatie vinden, maar eigenlijk hoort iedereen de krant te krijgen,’ aldus de burgemeester.

Ouderen die stempas vergaten mee te sturen, kunnen nog stemmen

Ouderen die vergaten hun stempas mee te sturen in hun briefstemenvelop, kunnen woensdag nog wel hun stem uitbrengen. Zij moeten dan zelf naar het stembureau én hun stempas nog in hun bezit hebben. In het stembureau wordt dan de normale procedure gevolgd en krijgen ze een stembiljet. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat. Ook kunnen ouderen uiteraard nog iemand machtigen voor hen te stemmen, als ze hun stempas nog hebben.
Maandag begonnen gemeenten met het openen van de enveloppen. Toen bleek dat sommige ouderen alleen het stembiljet hadden ingevuld en opgestuurd, zonder stempas erbij. Deze briefstemmen worden altijd terzijde gelegd en tellen dus niet mee. Door zelf naar het stembureau te gaan of iemand te machtigen, kunnen de ouderen hun stem alsnog laten gelden.
Ook de briefstemmen die gestrand zijn bij PostNL omdat ze in de stembiljetenvelop zonder adres werden verstuurd, kunnen alsnog worden geteld. De enveloppen mogen namelijk toch geopend worden, liet het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdagavond weten. Daardoor kan PostNL ze toch bij de juiste gemeente bezorgen.

Welke politicus woont bij jou in de buurt?

Welke politicus van D66 woont in Woubrugge? Als je op een plaatsgenoot van de ChristenUnie wil stemmen in Rijnsburg, wie moet je dan hebben? Leidenaar Stijn de Vreede bedacht met studievriend Johan van der Boog een website waarop je de woonplaats van alle verkiesbare kandidaten van de komende Tweede Kamerverkiezingen kan vinden.

Leidenaren stemmen óók over Roomburgerpark

Leidenaren stemmen deze verkiezingen niet alleen voor de Tweede Kamer, maar brengen ook hun stem uit in een referendum. Centraal staat de vraag: ben je voor of tegen de nieuwe inrichting van het Roomburgerpark?
De gemeente Leiden wil het Roomburgerpark aanpassen. De hockeyclub krijgt een extra kunstgrasveld, waardoor de lokale speeltuin moet verhuizen en er bomen worden gekapt. Dat groen compenseert de gemeente op een andere plek. Ook zou het verkeersveiliger worden in de wijk.
Het referendum is raadgevend: de uitslag is dus een advies aan de gemeenteraad en wordt niet per definitie overgenomen. Voor een geldig referendum moet minimaal 30 procent van de Leidse stemgerechtigden stemmen.

Burgemeester Gouda blij dat procedure briefstemmen is aangepast

Burgemeester Pieter Verhoeve van Gouda is blij dat demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) de procedure voor het tellen van de briefstemmen heeft aangepast. Dat doet ze omdat ongeveer acht procent van de uitgebrachte stemmen niet volgens de regels is opgestuurd en daardoor niet meegeteld dreigde te worden. Ollongren heeft nu gezegd dat poststemmen die niet goed zijn verstuurd, onder bepaalde voorwaarden toch mogen worden meegeteld. 'Gelukkig hebben we dit probleem kunnen verhelpen', zegt burgemeester Verhoeve.
In de aanloop naar de verkiezingen is op meerdere plaatsen in het land al geoefend met briefstemmen. Bij een test met het poststemmen in Den Haag in februari bleek zelfs meer dan de helft van de stemmen ongeldig te zijn geweest. Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 2,4 miljoen kiesgerechtigden van 70 jaar en ouder. Zij mogen allemaal gebruik maken van poststemmen, maar onduidelijk is nog hoeveel mensen er per post hebben gestemd.
Burgemeester Verhoeve van Gouda is blij met de aanpassing rond poststemmen

Coronamaatregelen bij verkiezingen

In Zoetermeer zijn er 96.000 potloden besteld, elke stemmer mag het potlood mee naar huis nemen. De gemeente Zoetermeer heeft op elf locaties evenementententen geplaatst waarin gestemd kan worden. Behalve in een tent, kan er in de stad ook worden gestemd in een kerk, in hotels of in sporthallen. Voor het eerst is er in Zoetermeer een stembureau ingericht speciaal voor blinden en slechtzienden.
In Den Haag worden door de hele stad 273 stembureaus op 260 locaties ingericht. Ook worden er tien tenten ingezet als stemlocaties, schrijft de gemeente. Het ventilatiesysteem in het gebouw waar wordt gestemd, moet aan bepaalde eisen voldoen en de wc's van het stembureau worden om de vier uur schoongemaakt door een schoonmaakploeg. Ook in Den Haag zijn er kuchschermen aanwezig en zijn er looplijnen aangebracht. Van wachtrij-app tot stempotloodje mee naar huis nemen

Verkiezingsdebat met Haagse politici

In het Haagse stadshuis werd maandag gedebatteerd tussen vier Haagse kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen, leidde tot een harde confrontatie tussen Mikal Tseggai (PvdA) en Richard de Mos (Code Oranje). Toen de kandidaten hun oplossingen presenteerden om de woningnood op te lossen, ontstond er een clash tussen deze twee partijen, omdat de focus in het debat verschoof naar de bevolkingsgroei.
'Daar komt de PVV-aap uit de mouw'