Den Haag helpt slachtoffers kinderopvangtoeslag

Wethouder Bert van Alphen.
Wethouder Bert van Alphen. © Omroep West
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat de Haagse slachtoffers van de kinderopvangtoeslagaffaire helpen. Bij de Belastingdienst hebben zich 1600 gedupeerde Hagenaars gemeld. De gemeente wil hen helpen bij schulden en andere problemen die voortkomen uit jarenlange stress. De gemeente is begonnen met het uitnodigen van mensen waarvan het bekend is dat ze gedupeerd zijn.
Gemeentes konden tot voor kort de gezinnen niet zelf benaderen. De Belastingdienst mocht vanwege de privacyregels de namen niet doorgeven. Nu de gemeente Den Haag deze gegevens heeft, ontvangen gedupeerden deze week een brief van de gemeente Den Haag.
In de kinderopvangtoeslagaffaire zijn veel ouders in de problemen gekomen doordat zij door de Belastingdienst ten onrechte als fraudeur werden behandeld. Toeslagen moesten de ouders terugbetalen én ze werden beboet. Soms liepen de bedragen op tot tienduizenden euro's.
'De impact van de situatie op deze ouders en hun kinderen is groot: schulden, depressies, scheidingen en huisuitzettingen. Kinderen uit deze gezinnen groeiden op met grote spanningen thuis en we zien bij hen emotionele schade. Deze gezinnen verdienen onze steun. Wij vinden het belangrijk dat er weer rust komt binnen het gezin en willen daarbij helpen', stelt wethouder Bert van Alphen(GroenLinks).

Eenderde heeft een schuldregeling of lening

Na een oproep afgelopen zomer hebben zich zeventig Haagse slachtoffers gemeld. Op basis van een analyse van de helft van deze gedupeerden, ziet de gemeente dat er vaak sprake is van meerdere problemen. Naast financieel-juridische vraagstukken spelen er ook kwesties op het gebied van gezin en welzijn van kinderen, (sociale) huisvesting en geestelijke gezondheid. Een derde van deze melders heeft een schuldregeling of lening bij de gemeentelijke kredietbank. De meeste gedupeerden hebben één of meerdere vorderingen openstaan bij de gemeentelijke belastingdienst of de dienst SZW.
De wethouder stelt dat alle Hagenaars terecht kunnen bij de gemeente voor hulp bij schulden. 'Als zij door de Belastingdienst als gedupeerde worden erkend, zetten wij daar extra dienstverlening en inzet op', zegt Van Alphen.