Tien jaar gevangenisstraf geëist voor 23 inbraken in regio

Een inbreker, niet de man uit dit verhaal
Een inbreker, niet de man uit dit verhaal © ANP
ZOETERMEER - Een 47-jarige Roemeen moet tien jaar de gevangenis in, als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt. De man zou vorig jaar in vijf maanden tijd 23 inbraken hebben gepleegd. Vooral in Zoetermeer, maar ook in Alphen aan den Rijn, Delft, Pijnacker en Den Haag zou de verdachte hebben toegeslagen.
Het is niet voor het eerst dat de Roemeen voor de rechter stond. Hij was namelijk al voorwaardelijk op vrije voeten na een eerdere reeks inbraken. De officier van justitie was dan ook helemaal klaar met de verdachte. 'Meneer neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn handelen', zo betoogde de officier tijdens de zitting.
Het OM eiste daarom een forse straf. Hierbij hield de officier rekening met de gevolgen voor de slachtoffers: 'Het zijn hele nare feiten. Voor de slachtoffers is een inbraak een ontzettende rotsituatie. Iemand is je persoonlijke ruimte binnengedrongen. De ervaring leert ook dat slachtoffers die dit hebben meegemaakt zich nog lange tijd onveilig voelen. Dat is door het handelen van meneer en dat reken ik hem aan.'

Voorwaardelijk kwijtgescholden straf

Bij de eis van een gevangenisstraf van tien jaar hield de officier van justitie rekening met de eerdere straf van de Roemeen. De voorwaardelijk kwijtgescholden straf moet de man hierdoor alsnog uitzitten. De rechter doet op 31 maart uitspraak.