Haagse moordverdachte (23) alvast veroordeeld voor andere misdaden

De politie doet onderzoek in de De Colignystraat in Delft
De politie doet onderzoek in de De Colignystraat in Delft © John van der Tol
DEN HAAG - De 23-jarige Vincenzo S. uit Den Haag, die ook wordt verdacht van de dodelijke steekpartij aan De Colignystraat in Delft vorig jaar september, is voor een aantal andere zaken veroordeeld tot een celstraf van negen maanden.
S. heeft zich onder meer schuldig gemaakt aan een zware mishandeling op straat in Pijnacker. In maart 2018 ging hij helemaal door het lint toen zijn moeder op straat ruzie kreeg met een man en drie vrouwen. S. zou achter de vier zijn aangegaan en sloeg de man op de Oostlaan in elkaar. 'De verdachte heeft er op los getimmerd', zei de officier van justitie twee weken geleden.
Bovendien zou S. in januari 2018 agressief geweest zijn tegen een pompbediende in Den Haag, toen hij niet snel genoeg kon tanken. De geagiteerde verdachte smeet volgens het OM de pompbediende een flesje tegen het hoofd en probeerde hem over de balie te trekken. Ook deze beschuldigingen zijn volgens de rechtbank bewezen. Verder zou hij iemand opzettelijk hebben aangereden en betrokken zijn geweest bij fietsendiefstal.

Moord

De officier van justitie eiste voor deze misdragingen een celstraf van één jaar tegen de man. Daar heeft de rechtbank iets van af gehaald, omdat niet bewezen is dat de verdachte zich ook schuldig heeft gemaakt aan heling van een gestolen fiets.
Vincenzo S. is volgens het Openbaar Ministerie (OM) ook degene die in september vorig jaar de 36-jarige Chakib uit Delft heeft doodgestoken in een woning aan de De Colignystraat.

Psychische stoornis

S. zal worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum, waar wordt gekeken of hij lijdt aan een psychische stoornis. Dat heeft de rechter eerder besloten naar aanleiding van zijn mogelijke betrokkenheid bij de dodelijke steekpartij in De Colignystraat in Delft. In die zaak werd een 36-jarige man op 1 september 2020 met meerdere messteken om het leven werd gebracht. Daarvoor zit S. sinds november in voorarrest. Voor de moordzaak zit ook een tweede verdachte vast, Otis R. (23) uit Delft.