Coronavirus: 'Kabinet ziet geen ruimte voor versoepelingen coronaregels'

Premier Rutte tijdens een persconferentie over corona
Premier Rutte tijdens een persconferentie over corona © ANP
REGIO - We zitten nog steeds in een lockdown vanwege het coronavirus. Volg hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.

'Kabinet ziet geen ruimte voor versoepelingen coronaregels'

Het kabinet ziet geen ruimte om nu de coronamaatregelen te versoepelen, zeggen Haagse bronnen. De besmettingscijfers liggen daarvoor nog te hoog. Zondag werd daarover door de meest betrokken ministers overlegd op het Catshuis.
Het is nog geen definitief besluit, omdat het hele kabinet daar de komende dagen nog over vergadert. Dinsdag is een persconferentie met demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.
Maatregelen die op tafel lagen, waren onder meer het afschaffen van de avondklok, het deels weer openen van het hoger onderwijs, het openen van terrassen rond Pasen en meer ruimte voor de detailhandel. Bronnen benadrukken dat er op de langere termijn wel meer perspectief is. Dat zou mogelijk over acht tot tien weken zijn, aldus ingewijden.

RIVM meldt 7025 nieuwe coronabesmettingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen zaterdagochtend en zondagochtend 7025 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Een etmaal eerder waren dat er meer, 7668.
Er zijn het afgelopen etmaal 15 sterfgevallen door corona gemeld. Op zaterdag waren dat er 18 en vrijdag 46. Maandag, of mogelijk zondag al, zal het totaal aantal bevestigde coronagevallen boven de 1,2 miljoen uitkomen, verwacht het gezondheidsinstituut.

De Jonge mag uit thuisquarantaine na negatieve coronatest

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) mag na vier dagen weer uit thuisquarantaine. Hij moest sinds woensdag binnenblijven, nadat hij via de app CoronaMelder een melding kreeg van mogelijk contact met een besmet persoon. Zaterdagavond bleek dat hij zelf niet besmet was, schrijft hij op Twitter.
De minister liet woensdag weten geen klachten te hebben. Diezelfde dag liet hij zich testen en zaterdag weer. Door de negatieve testuitslag kan De Jonge zondagmiddag aanwezig zijn bij het Catshuisoverleg, waar gesproken wordt over de coronamaatregelen. Dinsdag volgt een persconferentie met hem en demissionair premier Mark Rutte.

Sportkoepel ziet steeds minder fitte Nederlanders

Sportkoepel NOC*NSF ziet steeds minder fitte Nederlanders als gevolg van de lockdown. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders aangeven minder te sporten wanneer hun sportclub dicht is. Vooral kinderen tot en met 12 jaar (49 procent) en jongvolwassenen tot en met 30 jaar (38 procent) sporten minder wanneer zij niet bij hun club terechtkunnen.
Deze cijfers komen uit het onderzoek 'Sportgedrag en effecten coronapandemie' over de maand februari 2021, dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar in opdracht van NOC*NSF. Bijna een kwart van de Nederlanders geeft in het onderzoek aan lastig motivatie te vinden om in zijn of haar eentje te sporten (23 procent).
NOC*NSF steunde eerder deze week de oproep van 31 binnensportbonden en belangenorganisaties om op korte termijn de sporthallen en gymzalen weer open te stellen. Die zijn nog altijd dicht. De binnensportbonden presenteerden in hun brandbrief aan het kabinet en de Tweede Kamer zorgwekkende cijfers over de sportbeoefening, met name onder kinderen. Van de 6 miljoen mensen die in januari 2020 nog actief hun sport beoefenden, was in januari 2021 nog slechts een derde over, aldus de bonden.

OMT-lid: nog geen ruimte om verder te versoepelen

Menno de Jong, viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team (OMT), ziet eigenlijk nog geen ruimte om de coronamaatregelen verder te versoepelen, nu het aantal besmettingen weer toeneemt. Tegen AT5 zegt hij dat het openen van terrassen met Pasen een brug te ver is en dat ook de avondklok moet worden aangehouden.
De afgelopen dagen kwam het aantal geregistreerde besmetting boven de 7000. Volgens De Jong is dat 'mogelijk veroorzaakt door de beperkte versoepelingen. De ziekenhuisopnames zijn stabiel hoog. Ze dalen niet verder. Op de intensive care is het wel wat toegenomen.' Dat komt volgens hem waarschijnlijk omdat vooral jongeren besmet zijn op dit moment.
Terrassen openen, zoals wordt gehoopt door de horecabranche, zit er niet in. 'Ik denk vanuit de infectiedruk dat het een brug te ver is. Pasen is over een week of twee. Dat is in mijn optiek te snel. Als er versoepeld gaat worden, dan zou ik eerdere denken aan kleinere versoepelingen, zoals het hoger onderwijs. De avondklok zou ik zeker aanhouden. We zijn er nog niet.'

Reinier Zonneveld: publiek was het dansen zeker niet verleerd

In een bomvolle tent heeft de Alphense dj Reinier Zonneveld het eerste proeffestival op het Lowlands-terrein in Biddinghuizen afgesloten. De dj vond het 'magisch' om eindelijk weer voor een dansende mensenmassa te kunnen optreden. 'Het was fantastisch', blikt Zonneveld terug op het dancefestival waar zo'n 1500 bezoekers aanwezig waren. 'Om het publiek zo te zien genieten, dat blijft toch magisch. Dat is waar ik muzikant voor ben geworden.'
De Alphenaar kan na deze ervaring niet wachten tot het festivalseizoen echt gaat beginnen. 'Ik hoop dat met dit testfestival het begin van het einde is ingezet en we snel weer met de gehele industrie kunnen genieten van dit soort momenten', zegt hij. 'Aan de reactie van het publiek te zien zijn zij er in ieder geval klaar voor en zijn ze het dansen nog zeker niet verleerd.'
Op hetzelfde terrein vindt zondag een popfestival plaats. Daarmee komt een einde aan de in totaal acht proefevenementen van Fieldlab Evenementen. Eerder werden in die serie een congres, een theatervoorstelling van Guido Weijers, twee voetbalwedstrijden, een concert van André Hazes en een dancefeest georganiseerd.

Afgelopen etmaal 7668 nieuwe coronagevallen

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 7668 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal in een dag sinds 8 januari. Vrijdag werden er 7425 nieuwe gevallen gemeld. Het aantal nieuwe coronagevallen was de laatste tijd vrij stabiel.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 18. Van donderdag op vrijdag waren dat er 46. Zondag of maandag overstijgt het totaal aantal bevestigde coronagevallen de 1,2 miljoen, is de verwachting.

'EU kan export vaccins AstraZeneca verbieden'

Als AstraZeneca niet genoeg coronavaccins levert aan de Europese Unie, kan de EU de export ervan aan andere landen verbieden. Dat dreigement heeft voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen nog eens duidelijk geuit in een interview dat is verschenen in de Duitse kranten van mediabedrijf Funke.
'We hebben de optie om geplande exporten te verbieden', zei Von der Leyen. 'Dit is de boodschap aan AstraZeneca: je komt eerst je contract met Europa na, voordat je levert aan andere landen.'
Ursusla von der Leyen
Ursusla von der Leyen © AP

Feestgangers melden zich voor eerste proeffestival

Festivalgangers verzamelen zich zaterdag op het terrein van Lowlands in Biddinghuizen (Flevoland) voor het eerste proeffestival van Fieldlab Evenementen. Daar wordt tijdens een dancefestival met zo'n 1500 bezoekers getest hoe evenementen in coronatijd weer veilig kunnen plaatsvinden. Op dezelfde locatie vindt zondag ook een popfestival plaats.
Eigenlijk zouden de festivals vorig weekend al worden gehouden, maar ze werden een weekje opgeschoven vanwege de heftige regen en windstoten. Nu vindt dus zaterdag het eerste zogenoemde Back To Live-festival plaats

OMT-lid Koopmans: 'Heel weinig ruimte voor versoepelingen'

Op korte termijn kunnen we ons nog weinig ruimte permitteren voor versoepelingen. Dat zei OMT-lid Marion Koopmans vrijdagavond bij Nieuwsuur. Gezien de stijgende besmettingscijfers zitten we volgens de viroloog waarschijnlijk aan het begin van een derde golf.
Het plaatje dat we nu zien doet Koopmans denken aan wat we zagen na de zomer van vorig jaar, nog voor het begin van de tweede golf. 'Je ziet de toename nu wat meer onder jongeren en onder kinderen, die nu ook veel meer worden getest. Waar we bang voor zijn is dat dat toch gaat opschuiven naar die oudere groepen. We zien nu al ook toenames ontstaan in andere leeftijdsgroepen.'
Toch is er ook wel licht aan het einde van de tunnel. De snelheid van de vaccinaties is volgens Koopmans erg belangrijk. 'Als dat bij elkaar komt, gaan we zien dat er ruimte is voor versoepelingen.'

Kabinet 'zet extra in' op voorlichting over AstraZeneca

Het kabinet gaat toch meer voorlichting geven over AstraZeneca, omdat met dat vaccin vanaf volgende week weer geprikt wordt. Nederland stopte even met het zetten van AstraZeneca-vaccins, omdat er zorgen waren na berichten over gevallen van trombose. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zeggen dat het vaccin veilig is.
Dat gaat het kabinet extra onder de aandacht brengen, om te voorkomen dat veel mensen toch twijfelen aan de veiligheid ervan en misschien wel een prik weigeren. Eerder zei demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) nog dat er geen extra campagne komt.

Voorzitter ziekenhuizen in regio: 'We bereiden ons voor op het maken van sombere keuzes'

De komende twee weken verwachten ziekenhuizen in de regio nog eens een flinke toename van het aantal coronapatiënten. Ook nu is er al een stijging te zien in de ziekenhuizen in de regio en dat maakt dat de ziekenhuizen zich ook voorbereiden op een situatie dat er geen ic-bedden meer zijn. 'We moeten dan moeilijke keuzes gaan maken', zegt ROAZ-voorzitter Martin Schalij.
Voorzitter ziekenhuizen: 'We voorspellen flinke stijging en bereiden ons voor op moeilijke keuzes'
'We voorspellen dat het aantal patiënten de komende twee weken weer fors gaat toenemen. Dat baart ons grote zorgen. Zelfs zoveel zorgen dat we scenario's klaar hebben liggen voor als we echt geen bedden meer hebben. Dan moeten we keuzes maken. Dat is nu nog niet zo, we vragen nu voor de zoveelste keer persooneel van niet-corona-afdelingen om te helpen op de corona-afdelingen.'

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.