Universiteit Leiden schakelt politie in na intimidatie op privé-adres van wetenschapper

Universiteit Leiden
Universiteit Leiden © ANP
LEIDEN - Historicus van de Universiteit Leiden, Nadia Bouras, is op haar privéadres geïntimideerd. Onbekenden plakten een sticker op haar deurpost met de tekst dat 'deze locatie wordt geobserveerd door volgers van Vizier op Links'. 'Dit is niet normaal', schrijft de Leidse wetenschapper. Rector magnificus van de universiteit, Hester Bijl, zegt dat er contact is opgenomen met de politie. Bouras zelf zal maandag aangifte gaan doen.
Op social media krijgt Bouras veel steun van mensen die de intimidatie niet vinden kunnen. 'Dit is enorm intimiderend', aldus de rector van de universiteit. 'Verschrikkelijk dat dit gebeurt.' Bijl heeft zelf met Bouras gebeld om haar te steunen. 'Het is heel afschuwelijk dat dit het gevolg is van het hebben van een mening', zegt de woordvoerder van de universiteit. 'Dit kunnen we niet tolereren.'
Ook is de universiteit zondag meteen naar de politie gestapt. 'De politie maakt hier werk van', schrijft Bijl. 'Wij beschermen en steunen onze wetenschappers en hun recht om voor hun mening uit te komen.' Een woordvoerder van de universiteit legt uit: 'Wij hebben als universiteit geen aangifte gedaan, maar wel een melding gemaakt bij de politie. We staan in nauw contact met de politie en met Nadia.' De wetenschapper zegt 'ontzettend blij' te zijn met de steun van de universiteit.
Bouras is flink actief op social media, waaronder Twitter. Afgelopen nacht leverde ze hier nog kritiek op PVV-leider Geert Wilders.

'Duizenden stickers verstuurd'

Vizier op Links heeft naar eigen zeggen als doel om de 'links-acitivistische hegemonie te ontmaskeren en te doorbreken' en zegt dat te willen doen door 'linkse netwerken, belangenverstrengelingen en subsidiestructuren in kaart te brengen'.
De stickers noemen ze 'ludiek'. Ook zeggen de mensen achter de actiegroep dat het moeilijk is om hen ieder individueel stickertje aan te rekenen, omdat er al duizenden zijn verstuurd.

Landelijke politiek roert zich

De SP gaat Kamervragen stellen over anonieme intimidatie van opiniemakers met een linkse signatuur op hun huisadres. De socialisten willen weten of dergelijke intimidatie strafbaar is en hoeveel gevallen ervan bekend zijn. Ook wil de SP weten hoe mensen beschermd kunnen worden tegen deze vorm van intimidatie.
Ook Sylvana Simons van de politieke partij BIJ1 reageerde op de sticker bij Bouras: 'Mensen die ongevraagd je huis bezoeken, al dan niet geschminkt, al dan niet een flyer achterlatend: het gevoel van aanranding en onveiligheid dat dit oproept is gelijk aan de ervaring van een inbraak, aanranding, stalking. En die aantasting dient stevig bestreden en bestraft.'