Darter Maik Kuivenhoven benaderd voor matchfixing: 'Dat voelt vreemd, zo'n berichtje'

Maik Kuivenhoven in actie
Maik Kuivenhoven in actie © Orange Pictures
WESTLAND - De Westlandse darter Maik Kuivenhoven is naar eigen zeggen benaderd voor matchfixing, dat meldt de NOS. Kuivenhoven stond in december op het WK en zou vlak daarvoor zijn benaderd om in een wedstrijd expres slecht te spelen. Kuivenhoven is niet de enige darter die door matchfixers is benaderd.
Volgens de 32-jarige Naaldwijker is hij het afgelopen jaar voor het WK via social media benaderd door matchfixers. 'Hey Maik jij moet zondag wedstrijd gooien. Kunnen we geen deal maken dat je minder 180-ers gooit dan de tegenstander? Reageer even via insta of via vriend', luidde het bericht dat de darter ontving. 'Dat zit toch niet helemaal lekker. Je weet dat er een hoop geld omgaat in het gokken en dan krijg je zoiets. Dat voelt vreemd, zo'n berichtje', reageert Kuivenhoven.
'Vorig jaar is Wessel Nijman voor vijf jaar geschorst vanwege matchfixing, dus we weten dat het onverstandig is om daaraan mee te werken', vertelt Kuivenhoven. Volgens hem zou Nijman daarmee een paar duizend euro verdiend hebben. 'Er valt heel veel geld mee te verdienen, en dat maakt het aantrekkelijk voor matchfixers.'

Vijf andere darters ook benaderd

Naast Kuivenhoven zijn zeker vijf andere darters het afgelopen jaar door matchfixers benaderd. Het Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar de praktijken. Kuivenhoven zegt wel vaker berichten te zien op Facebook en Instagram waarin mensen hem 'waardeloos' noemen omdat ze geld hebben verloren met gokken. 'Je wordt ergens bij betrokken wat je helemaal niet wilt. Want je wilt darten, daar op het WK staan en niet met dit geconfronteerd worden', vertelt Kuivenhoven.
'Je bent verbaasd als je het leest. Ik heb er nog niet eerder mee te maken gehad.' Kuivenhoven bracht het bericht onder de aandacht van de Darts Regulation Authority (DRA). Zij zijn de internationale toezichthouder van de dartsport en doen onderzoek naar matchfixing.