Directeur Haagse kunstacademie vertrekt na rapport over werksfeer

Marieke Schoenmakers
Marieke Schoenmakers © ANP
DEN HAAG - Marieke Schoenmakers vertrekt onmiddellijk als directeur van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Een rapport over de werksfeer en het onderwijs op de academie is de aanleiding van het opstappen.
Volgens het rapport investeerde Schoenmakers 'te weinig in verbinding' waardoor 'velen naar eigen inzicht handelden'. 'Dit maakt dat de situatie onvoorspelbaar is. Studenten weten onvoldoende waar zij aan toe zijn en voor veel studenten en medewerkers betekent dit dat zij zich onzeker en onveilig voelen', schrijven de onderzoekers.
Van pestgedrag of (seksuele) intimidatie kregen de onderzoekers geen meldingen, maar dat betekent volgens het rapport niet dat de sociale veiligheid 'gewaarborgd' is. 'Diverse factoren maken dat mensen negatieve zaken niet durven te melden. Men ervaart een dominante cultuur. Bij ongewenst gedrag of een onheuse bejegening wordt niet ingegrepen, waardoor de gedachte ontstaat dat het allemaal normaal wordt gevonden', staat in het rapport.

Schoenmakers over besluit

Schoenmakers erkent op de site van de KABK dat er 'op het gebied van cultuur en gedrag bij de KABK een verdere ontwikkeling plaats moeten vinden'. Ze onderschrijft de aanbevelingen daarvoor 'geheel'. 'Daar past logischerwijze nieuw leiderschap bij en daarom heb ik in het belang van de KABK het besluit genomen om ruimte te maken en dus verantwoordelijkheid te nemen'. Het bestuur van de kunstacademie presenteert op korte termijn een interim-directeur.