Sportprijs vernoemd naar overleden Van Ruijven: 'Ze was een groot voorbeeld'

Lara van Ruijven
Lara van Ruijven © ANP
WESTLAND - Westland reikt vanaf volgend seizoen de 'Lara van Ruijven-talentprijs' uit voor het grootste sporttalent uit de gemeente. De Naaldwijkse shottrackster Van Ruijven overleed vorige zomer op 27-jarige leeftijd.
Met de prijs wil de gemeente Westland een blijvend eerbetoon bieden aan de shorttrackster en haar indrukwekkende shorttrackcarrière. 'Met haar imposante sportprestaties en doorzettingsvermogen is Lara van Ruijven een groot voorbeeld voor de Westlandse jeugd en jonge sporttalenten', zegt de gemeente.
Van Ruijven won tijdens de Olympische Spelen in 2018 brons op de relay en op het WK. In 2019 werd ze als eerste Nederlandse wereldkampioene shorttrack op de 500 meter. Afgelopen zomer, tijdens een trainingskamp in Frankrijk, werd ze plotseling ziek en moest ze in kunstmatige coma worden gehouden. Uiteindelijk overleed ze op 10 juli 2020.

Familie omarmt initiatief

Lara van Ruijven was tijdens de uitreikingen van de Westlandse sportprijzen zelf één keer sporttalent van het jaar, in 2007. In 2014 en 2019 werd ze uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar. De familie en andere nabestaanden van Lara van Ruijven omarmen dit initiatief en hebben aangegeven graag de eerste naar haar vernoemde talentprijs te willen uitreiken.
Bij de prijs hoort ook een geldbedrag van duizend euro, te besteden aan trainingsfaciliteiten en materialen. Dit geldbedrag wordt jaarlijks beschikbaar gesteld door Filiorum Future, in samenwerking met Topsport Westland.

Dit jaar geen Westlands Sportgala

Door de coronacrisis zijn afgelopen jaar tal van competities niet afgerond en vele (internationale) wedstrijden en toernooien niet georganiseerd. Daarom is er dit jaar geen Westlands Sportgala en dus ook geen uitreiking van de Westlandse sportprijzen.