Criminele hacker zegt in rechtbank dat hij zich schaamt: 'Ik zie nu dat het heel erg is'

Een SMS met een link naar een phishingwebsite
Een SMS met een link naar een phishingwebsite © ANP
DEN HAAG - Hij bouwde ongeveer vijftig nepsites van banken en verkocht die aan een criminele groepering uit Den Haag en omstreken, die er 250 slachtoffers mee gemaakt zouden hebben. Bij de Haagse rechtbank verklaarde de 20-jarige verdachte donderdag dat hij inmiddels beseft dat hij heel verkeerd bezig was, maar de jonge hacker Anthony E. blijft toch vastzitten.
De verdachte uit Almelo ging te werk onder de schuilnaam Haiku. Met zijn nepsites zouden andere criminelen in totaal twee ton afhandig hebben gemaakt van slachtoffers. Die kregen phishingmails toegestuurd, zogenaamd van banken. Als de slachtoffers die aanklikten, dan kwamen ze op de sites die Haiku had gebouwd. Met de gegevens die ze daar achterlieten konden de criminelen hun bankrekening plunderen.
Zelf zou Haiku een ton aan de illegale business verdiend hebben. Voor een leuke baan die zestigduizend euro per jaar betaalde, haalde hij in chats zijn neus op. Hij wilde zelf een miljoen euro verdienen voordat hij zou stoppen.

'Grote boog om computers heen'

In oktober vorig jaar werd E. door de politie aangehouden. Eind januari probeerde zijn advocaat Jan-Hein Kuipers hem voor de eerste keer vrij te krijgen. De rechtbank besloot toen dat eerst onderzoek gedaan moest worden naar de persoonlijkheid van de verdachte.
Donderdag was dat onderzoek nog steeds niet af, tot frustratie van advocaat Kuijpers. Hij bepleitte dat de verdachte meteen op vrije voeten zou komen, in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak begin juni. De hacker zou niet opnieuw in de fout gaan. 'Deze knaap loopt voortaan met een grote boog om computers heen.'

Schaamte

Haiku zelf verklaarde dat hij zich schaamde voor de schade die hij heeft aangericht. 'Ik zie nu in dat het heel erg is.' Van achter zijn beeldscherm had hij niet in de gaten dat hij mensen van vlees en bloed benadeelde.
De officier van justitie meende dat er nog altijd groot gevaar was dat Haiku eenmaal op vrije voeten zijn oude business toch weer zou oppakken. Die angst werd gedeeld door de rechtbank. 'Het gaat niet om een flutfeitje waarvoor u hier zit', zei de rechter.