Gemeente legt dempen Boskoopse sloot stil ondanks vergunning

Rondvaartboot Boskoop
Rondvaartboot Boskoop © VVV Boskoop
BOSKOOP - De gemeente Alphen aan den Rijn heeft de dempingswerkzaamheden van de sloot aan de Lansing in Boskoop per direct stilgelegd. Als de sloot gedempt wordt, kunnen de toeristische rondvaartboten niet meer langs de kwekerijen varen. Omdat een alternatieve route ontbreekt, gaat er voorlopig een streep door de werkzaamheden.
Het dempwerk werd gedaan op initiatief van Ruud van der Werf Boomkwekerijen. Beide delen van die kwekerij liggen aan weerszijde van de sloot, waardoor het personeel van de kweker iedere werkdag één á anderhalf uur om zou moeten rijden. Om dat te voorkomen vroeg het bedrijf een vergunning aan bij het Hoogheemraadschap om de sloot te dempen: die werd verleend.
Het dichtleggen mag, op voorwaarde dat er een alternatieve vaarroute is. Volgens de VVV Boskoop is deze er niet en de organisatie maakt daarom bezwaar. Op de sloot rust 'recht van overpad' en de uitwijkmogelijkheid is volgens VVV Boskoop niet geschikt. De alternatieve vaarroute zou te smal en ondiep zijn.
'Boten kunnen nu niet goed manoeuvreren en de rechter heeft gezegd: u mag dempen, maar u moet iets terugbrengen zodat anderen met hun boten kunnen blijven varen', aldus wethouder Kees van Velzen (CDA) tegen mediapartner Studio Alphen.

Ondanks start legt gemeente werkzaamheden stil

Van der Werf zelf is al gestart met dempen. 'De vergunningen zijn verleend en ik houd mij aan de regels', stelt de Boskoper. 'Dat had hij beter niet kunnen doen', vervolgt van Velzen, er moet gewacht worden op de uitkomst van een nieuw bezwaar dat is aangetekend. 'Voorlopig gebeurt er dus helemaal niets', aldus de wethouder.