Leids museum heeft uit Nigeria geroofde objecten

Museum Volkenkunde
Museum Volkenkunde © Peter Hilz
LEIDEN - Onderzoekers hebben ontdekt dat er zich in Nederlandse museumcollecties zeker 114 objecten bevinden die zijn geroofd uit Nigeria. Het gaat om collecties in het Leidse Museum Volkenkunde, het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal en het Wereldmuseum in Rotterdam. Britse soldaten namen de voorwerpen in 1897 mee uit het paleis van de koning van het Beninrijk, in de huidige Nigeriaanse stad Benin City.
Het rapport dat onderzoekers van de betreffende musea hierover zelf hebben opgesteld, komt vanaf begin volgende week online. Hierin hebben ze onder meer inzichtelijk gemaakt hoe handelaren en Britse officieren destijds de objecten naar Europa hebben gebracht.
Nigeria wil de objecten al langer terug. Het gaat onder meer om gesneden slagtanden, metalen koningshoofden en plaquettes. Vorig jaar pleitte een speciale commissie voor de teruggave van roofkunst uit ex-koloniën. Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) heeft hierover inmiddels een plan opgesteld, waar het volgende kabinet over moet beslissen.