Uitbreiding Haagse Galvanischool blijft voorlopig stilliggen, maar er gloort hoop

Galvanischool in Haagse wijk Duinoord
Galvanischool in Haagse wijk Duinoord © Omroep West
DEN HAAG - Er gloort licht aan het einde van de tunnel voor het Buurtcomité 'Galvani Vooruit. Nu!'. De uitbreiding van de Galvanischool in Den Haag lijkt toch weer opgepakt te kunnen worden. De renovatiewerkzaamheden lagen een paar jaar stil, omdat een aantal omwonenden van de school bezwaar maakte tegen de uitbreiding. Maar in een tussenuitspraak van de Raad van State worden de meeste bezwaren van tafel geveegd. Wel moet de gemeente de omgevingsvergunning die in 2017 werd verleend verbeteren.
De verbouwing van de Galvanischool in de Haagse Galvanistraat ligt al bijna drie jaar stil. Oorzaak hiervan zijn het faillissement van de aannemer en vooral de vele procedures die door een aantal omwonenden zijn aangespannen. Zij vinden dat de school, die groeit naar vijfhonderd leerlingen, te groot wordt en vrezen voor geluidsoverlast doordat er verhoogde speelpleinen komen. Ook zijn ze bang voor parkeer- en verkeersoverlast van auto's en fietsen.
Gevolg van het stilliggen van de bouw is dat leerlingen van de Galvanischool al een paar jaar naar een tijdelijke school moeten buiten de wijk. Bovendien ligt de school er nu al een tijd niet fraai bij en staan er hekken omheen. Dat is sommige bewoners een doorn in het oog. Daarom is er een buurtcomité opgericht die strijdt voor het snel hervatten van de renovatiewerkzaamheden.

Geluidsoverlast

Het buurtcomité lijkt nu aan het langste eind te trekken. De Raad van State noemt de meeste bezwaren van de omwonenden in een tussenuitspraak ongegrond. Wel moet de gemeente binnen tien weken beter vastleggen dat er geluidswerende maatregelen komen voordat de school de speelpleinen in gebruik neemt. De 'geluidssituatie' mag niet verslechteren, oordeelt de Raad van State. Ook moet de gemeente nader onderzoek doen naar de mogelijke parkeeroverlast tijdens het uitgaan van de school.
Maarten van den Berg van het buurtcomité is blij met de uitspraak. 'Er is licht aan het einde van de tunnel', zegt hij. 'Er lijkt een einde te komen aan een situatie die al meer dan drie jaar duurt. De uitspraak biedt zicht op een spoedige hervatting van de verbouwing en een terugkeer van de Galvanischool in onze buurt.' Het buurtcomite roept de gemeente op zo snel mogelijk de vergunning op de twee gevraagde punten te verbeteren. Van den Berg: 'Wij verwachten van de gemeente dat ze haar huiswerk goed afmaakt.'