Verouderde borstels en foutje bestuurder oorzaak van plastic in Leidse straten na sneeuwvegen

De blauwe plastic borstelharen in Leiden
De blauwe plastic borstelharen in Leiden © IJsbrand Terpstra
LEIDEN - De plastic borstelharen van veegmachines die in februari massaal werden gevonden in de Leidse straten, kwamen daar door twee fouten. Ook spreekt de gemeente van een 'incident', dat ze in de toekomst zal proberen te voorkomen. Na de korte sneeuwperiode die we in februari hebben gehad, werden langs verschillende wegen grote hoeveelheden plastic borstelharen gevonden. De boosdoeners waren de veegmachines die de wegen sneeuwvrij hielden.
Er waren twee incidenten waardoor het plastic op straat terecht kwam, laat het Leidse stadsbestuur weten naar aanleiding van vragen van Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren, meldt mediapartner Sleutelstad.
Volgens het college ging het mis op twee veegtrajecten. Op het ene traject werd gewerkt met een borstel van slechte kwaliteit. Dat is inmiddels gemeld bij de leverancier en het college zoekt uit of die aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade.

Borstel verkeerd afgesteld

Op het andere traject had de bestuurder van de veegwagen de borstel verkeerd afgesteld, waardoor die met te veel kracht probeerde te vegen. Om dit in de toekomst te voorkomen, krijgen alle medewerkers extra uitleg over de bediening van de veegwagens.