Verouderde borstels en foutje bestuurder oorzaak van plastic in Leidse straten na sneeuwvegen

LEIDEN - De plastic borstelharen van veegmachines die in februari massaal werden gevonden in de Leidse straten, kwamen daar door twee fouten. Ook spreekt de gemeente van een 'incident', dat ze in de toekomst zal proberen te voorkomen. Na de korte sneeuwperiode die we in februari hebben gehad, werden langs verschillende wegen grote hoeveelheden plastic borstelharen gevonden. De boosdoeners waren de veegmachines die de wegen sneeuwvrij hielden.

Er waren twee incidenten waardoor het plastic op straat terecht kwam, laat het Leidse stadsbestuur weten naar aanleiding van vragen van Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren, meldt mediapartner Sleutelstad.

Volgens het college ging het mis op twee veegtrajecten. Op het ene traject werd gewerkt met een borstel van slechte kwaliteit. Dat is inmiddels gemeld bij de leverancier en het college zoekt uit of die aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade.

Borstel verkeerd afgesteld

Op het andere traject had de bestuurder van de veegwagen de borstel verkeerd afgesteld, waardoor die met te veel kracht probeerde te vegen. Om dit in de toekomst te voorkomen, krijgen alle medewerkers extra uitleg over de bediening van de veegwagens.

De Partij voor de Dieren vroeg zich ook af of het gebruik van de plastic borstels niet beter helemaal gestopt kan worden. Als alles goed gaat met een borstel, slijten de borstelharen namelijk langzaam maar zeker af, waardoor er microplastics in de vrije natuur belanden.

Plastic borstels blijven in gebruik

Het stadsbestuur erkent dat dit onwenselijk is, maar wil de borstels toch blijven gebruiken. Vegen is de beste remedie tegen sneeuwoverlast, beter dan bijvoorbeeld schuiven, waarbij een spekgladde ijslaag ontstaat en het wegdek beschadigd raakt. Niet vegen is ook geen optie omdat kwetsbare mensen en de hulpdiensten de weg moeten kunnen blijven gebruiken.

LEES OOK: Leidse biologen: 'Overal ter wereld stikken en verhongeren dieren door mondkapjes'

Deel dit artikel: