Ongeveer 150 mensen in Alphen ingeënt met dubbele dosis AstraZeneca

Vaccinatie bij GGD-locatie
Vaccinatie bij GGD-locatie © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - Ongeveer 150 mensen in Alphen aan den Rijn hebben vrijdag een dubbele dosis vaccin van AstraZeneca gekregen. Het gaat om patiënten die voor vaccinatie waren opgeroepen door een huisartsenpraktijk en die zijn ingeënt in zalencentrum De Bron.
Een woordvoerster van GGD Hollands Midden bevestigt aan het ANP dat er mensen in Alphen een dubbele dosis hebben gekregen, maar weet verder niets meer dan dat, omdat het geen GGD-vaccinatie betreft.
'Het is wel heel slordig', zegt één van de mensen die een dubbele dosis vaccin heeft gekregen tegen mediapartner Studio Alphen. 'Maar naderhand hebben ze het wel netjes gedaan, ze hebben wel vier keer excuses aangeboden.' Alle ontvangers van zo'n dubbele dosis zijn zaterdag gebeld en hebben het advies gekregen om bijwerkingen direct te melden.

'Dubbele dosis niet schadelijk'

Volgens richtlijnen van het RIVM en het Nederlands Huisartsen Genootschap is een dubbele dosis niet schadelijk en geeft het ook niet meer bijwerkingen. Wel kan de prikplek pijnlijker zijn.
Nederland is vrijdag per direct gestopt met de toediening van het vaccin van AstraZeneca aan mensen onder de 60 jaar. Het gaat om een tijdelijke stop, uit voorzorg, die vooralsnog duurt tot en met woensdag.

Vijf nieuwe meldingen van bijwerkingen

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) meldt dat vrijdag na overleg met het RIVM, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Gezondheidsraad. Vorige maand stopte het ministerie ook al ruim twee weken de toediening van dit Brits-Zweedse vaccin, vanwege mogelijk ernstige bijwerkingen bij een klein aantal mensen.
Directe aanleiding voor de nieuwe pauze zijn vijf nieuwe meldingen in Nederland van ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Het gaat om 'uitgebreide trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes'. De betrokkenen kregen zeven tot tien dagen na de inenting last van deze klachten.